GÜNDEM - 21 Şubat 2019 Perşembe 14:29

Mersin’de çöken bina 4 ay önce mühürlenmiş

A
A
A
Mersin’de çöken bina 4 ay önce mühürlenmiş

Mersin’de facia göz göre göre gelmiş. Mersin’de bu sabah erken saatlerde çöken binanın, belediye tarafından 4 ay önce mühürlendiği ortaya çıktı. Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, “1987’de iki katlı yapılan bu binanın üzerine 2018’den itibaren iki kat ve bir oda daha yapılmış. Ekiplerimiz, 2018 Kasım ayında binayı mühürlemiş” dedi.

Mersin’in merkez Toroslar ilçesi Mevlana Mahallesi 91198 Sokak'ta iki aileden 8 kişinin yaşadığı 4 katlı bina, sabah saat 05.40 sıralarında çöktü. Ayşe ve Mustafa Yakut çiftine ait bina, dün akşam saatlerinde belediye ekiplerinin uyarısıyla boşaltıldığı için olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Toroslar Belediyesi zabıta ekiplerinin, binada kalmamaları uyarısı üzerine binada yaşayan iki ailenin fertleri geceyi akrabalarında geçirdi. Binada kimsenin olmayışı büyük bir faciayı önlerken, binanın arkasında ve hemen karşısında yer alan tek katlı iki evde de hasar meydana geldi. 

Binada kalan olmamasına karşın her ihtimali değerlendiren itfaiye ve AKUT ekipleri, arama köpekleri ile enkazda arama yaptı. Aramaların halen sürdüğü enkazın etrafı güvenlik şeridiyle emniyete alınırken, polis tarafından da önlem alındı.

“2018’in Kasım ayında bina mühürlenmiş”

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da olay yerine gelerek çöken binanın enkazında incelemelerde bulunup, yetkililerden bilgi aldı. Çevredeki vatandaşların soru ve sitemlerini de yanıtlayan Başkan Tuna’nın gazetecilere yaptığı açıklama, facianın göz göre göre geldiğini ortaya koydu. Binanın, 1987 yılında iki kat olarak inşa edildiğini belirten Tuna, Kasım 2018’den itibaren bu iki katın üzerine iki kat ve en üste de bir oda daha yapıldığını söyledi. Tuna, “Bize ilk ihbar geldiğinde ekiplerimiz tarafından 2018’in Kasım ayında buranın inşaatı mühürlenmiş ve zaptı tutulmuş, gerekli cezai müeyyideler yapılmış, bina mühürlenmiş” diye konuştu.

“Zaten kaçak olan binanın üzerine 2,5 kat daha çıkmış”

İmar Barışı’nın vatandaş tarafından yanlış algılandığına işaret eden Tuna, İmar Barışı’nın 2017 yılından önce yapılan binaları kapsadığını, ancak vatandaşların ‘Biz yapalım, sonra gidelim İmar Barışı’na müracaat edelim’ şeklinde davrandıklarını dile getirdi. Çöken binanın da aynı şekilde yapıldığını ifade eden Tuna, “Bizim mührümüz olmasına, ceza uygulanmış olmasına rağmen binanın üzerine 2,5 kat daha koymuş. Eski yapı, kaçak bina zaten. Aslında iki kat için müracaat etmesi gerekirken üstüne 2,5 kat daha ilave ederek müracaatını tamamlamış. Dolayısıyla statiği uygun olmayan bu binanın işte gelinen noktadaki hali” ifadelerini kullandı.

Akşam saat 18.00 sıralarında binanın sallanması üzerine belediyeye ihbar geldiğini anlatan Tuna, ekiplerin gelerek gerekli çalışmaları yaptıklarını ve bina sakinlerini, binada kalmamaları konusunda uyardıklarını kaydetti. Bu gelişmenin ardından binanın sabaha karşı yıkıldığını belirten Tuna, “İyi ki can kaybı yok. Tek tesellimiz bu. Buradan ders almamız lazım. Toroslar Belediyesi olarak biz kaçak bina yapılmaması için 2004’te aldığımız meclis kararıyla bina ruhsatı harçlarında yüzde 50, yapı kullanma izin bedelinde de yüzde 57 indirim yaptık. Vatandaş ruhsatlı bina yapsın diye bu kararı aldık” dedi. 

"Mühürlediğimiz 60’ın üzerinde bina var"

Toroslar ilçesinde, İmar Barışı çerçevesinde ‘binayı yapayım, müracaat edeyim’ şeklinde yapılmış ve belediye olarak ceza kestikleri 60’ın üzerinde bina olduğu bilgisini veren Tuna, “Hem kat fazlası var hem de altı daha önceden yapılmış, statiği uygun olmayan, para cezasını kestiğimiz, inşaatını mühürlediğimiz 60’ın üzerinde bina var. Bu binalarla ilgili yıkım kararı çıkacak” diye konuştu.  

Kıymet Gökçe - Koray Ünlü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Büyükşehir; 450 personel, 100 araç ile haşereyle mücadele ediyor Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Başkanlığı’na bağlı ilaçlama ekipleri, kentin 15 ilçesinde haşere mücadelesini sürdürüyor. Adana Büyükşehir Belediyesi ekipleri insan sağlığını tehdit eden sivrisinek, hamamböceği, karasinek, fare ve pire gibi haşerelerin kontrol altına alınması için çalışmalarına yoğun şekilde devam ediyor. Bu çerçevede özellikle bina bodrumlarındaki hidrofor çukurları, inşaat sahalarındaki su birikebilecek asansör boşlukları ve sığınaklar, foseptikler, yağmur suyu ve kanalizasyon sistemleri, rögarlar, dereler gibi yerleşim yerlerindeki kritik noktalarda düzenli olarak ilaçlama yapılıyor. Bu bölgelerde kullanılan ilaçlar, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ürünler olup, hem kapalı hem de açık alanlarda etkin bir şekilde kullanılabiliyor. Parklar, gübrelikler, çöp konteynerleri, süs havuzları gibi haşere üremesine neden olan alanlara müdahale edilerek, haşere gelişimi önleniyor. Ayrıca içinde yağmur suyu birikebilecek kullanılmayan otomobil lastikleri toplanarak sivrisinek gelişiminin önüne geçilmesinin yanı sıra, geri dönüşüme gönderilerek çevre kirliliği de önlenmiş oluyor. İl genelindeki derelerde yapılan temizlik ve yol verme çalışmaları ile suyun durgunlaşması engellenerek sivrisineklerin gelişme ortamı haline gelmesi önleniyor. Depremden etkilenen bölgelerde ve yıkım süreci devam eden binaların olduğu alanlarda ise özellikle sineklere yönelik gece ilaçlamalarına ağırlık verilerek, rögarlar, foseptik çukurları, yüzme havuzları ve atık depolama alanları gibi kritik noktalar düzenli olarak kontrol edilip ilaçlanıyor. Büyükşehir ekipleri, gün boyunca 450 personel ve 100 ilaçlama aracıyla 15 ilçede haşere mücadelesini sürdürüyor.
İstanbul Mecidiyeköy’de akıl almaz olay: Oturma izni biten Kenyalı kadın soyunarak polise direndi Şişli Mecidiyeköy’de polisin pasaport kontrolü yapmak istediği Kenyalı kadın, oturma izni olmayınca soyunarak polise direndi. Arbedede polis ekibi, kadına üstünü örtmek için battaniye ile müdahale etti. Yaşananlar kameralara yansırken, soyunan kadının o anlarını uyarılara rağmen kayda alan iki şahıs ise polise hakaret ve iftirada bulununca gözaltına alındı. Olay, dün saat 13.00 sıralarında Şişli Mecidiyeköy metro istasyonunda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre öğle saatlerinde kimlik kontrolü yapan polis ekibi, Kenya uyruklu bir kadını durdurdu. Ancak oturma izni biten ve üstünde pasaportu olmayan kadın, polise tartışmaya başladı. O esnada kadına gözaltına alınmamak için soyunmaya başladı. İç çamaşırıyla kalan kadına, kadın polis memurları üstünü örtmek için battaniye ile müdahale etti. Oturma izni bitince soyunarak polise direndi Kadın gözaltına alınacağı esnada metro istasyonundaki iki şahıs, o anları kayıt altına almaya başladı. Polise çeşitli iftira ve hakaretlerde bulunan iki şahıs, uyarılara rağmen izinsiz olarak kayıt almaya devam edince polis tarafından gözaltına alındı. Pasaportu olmayan ve oturma izni biten kadın, emniyette ifadesinin alınması ve adli işlemlerinin yapılması sonrasında sınır dışı işlemlerinin tamamlanması için geri gönderme merkezine gönderildi. İzinsiz kayıt alan iki şahıs gözaltına alındı Kadın ayrıca kendisini izinsiz kayıt altına alan iki şahıstan da şikayetçi oldu. Gözaltına alınan iki şahıs, E.V. ve kadın E.E.’nin emniyette çeşitli suçlardan 12 adet kaydı olduğu ortaya çıktı. Şahısların adliyeye sevk edileceği öğrenildi.