GÜNDEM - 11 Ağustos 2018 Cumartesi 09:40

Mini Art uygulaması sanat eserlerini eğlendirirken öğretiyor

A
A
A
Mini Art uygulaması sanat eserlerini eğlendirirken öğretiyor

Sanatı ve sanatçıları öyküler ile anlatan dijital bir boyama kitabı olan ‘Mini Art’ ı geliştiren İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Araştırma Görevlisi Duygu Sezgin, bu uyguluma ile ilgi alanlarını keşfetmeye çalışan küçük kâşifleri sanatla buluşturmayı hedefliyor.

Dünyaca ünlü sanatçılar ve onların eserleriyle çok geç yaşta tanıştığını ifade eden İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Araştırma Görevlisi Sezgin, “Bugünün küçük ressamları, yarının Leonardo Da Vinci'leri geç kalmasın” diyerek, üzerinde çalıştığı yüksek lisans tezini, sanatı eğlenerek öğreten bir uygulamaya dönüştürdü.

4-12 yaş arası çocukların, App Store ve Google Play Store üzerinden ücretsiz ulaşabilecekleri Mini Art isimli uygulama; sanatı ve sanatçıları öyküler ile anlatan dijital bir boyama kitabı. Çocukların hayatlarının merkezi olan ‘oyun’ kavramı esas alınarak hazırlanan projede, dünyaca ünlü değerli sanatçıların eserlerinden oluşan boyama sayfaları sesli anlatımlarıyla yer alıyor. Boyama ve hikâye dinleme imkânının aynı anda sunulduğu uygulamada, çocuklar bir yandan diledikleri gibi ünlü ressamların tablolarını boyarken, diğer yandan da ilgili sanatçı ve eserleri hakkında seslendirilmiş hikâyeleri dinleyerek genel kültürlerini genişletebiliyorlar.

Görsel ve işitsel becerileri geliştiriyor

Arş. Gör. Duygu Sezgin, çocukların görsel ve işitsel becerilerinin gelişimine katkı sağlayıp, aynı zamanda hayal güçlerini geliştirebildikleri ‘Mini Art’ uygulamasına ilişkin şunları söyledi: “Mini Art, dünyanın en önemli sanat eserlerinin çocuksu versiyonlarını oluşturduğum ve bunları çocuklara boyamaları için sunduğum öykülü bir boyama uygulamasıdır. Öykülü olmasının sebebi de sıradan boyama uygulamalarının yanında bir fark oluşturmaktı. Yüksek lisans tezimi yazarken dünyada yapılmış aplikasyonları inceledim. Eğitici içeriklerin ve görsel kaygının yeterince önemsenmediğini, çocukların sadece vakit geçirmelerine yönelik uygulamaların sayıca çok fazla olduğunu fark ettim. Mini Art’ta ise eğitici bir içerik sağlayarak çocuklarda sanat bilinci oluşturmayı ve onların genel kültürlerini geliştirmeyi amaçladım. Mini Art’ın içinde şuan Dünya’nın en bilinen sanat eserlerine ait 10 tane versiyon var ve yenileri de gelmek üzere. Leonardo Da Vinci’nin Mona Lisa’sı, Johannes Vermeer’in İnci Küpeli Kız’ı, Frida Kahlo’nun Oto Portresi, Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi bunlardan bazıları.”

Yakında yeni içerikler gelecek

Dijital platformlarda büyük bir başarı elde ederek eğitici kategoride trend uygulama haline gelen Mini Art’ın farklı kategorilerde de geliştireceğini ifade eden Sezgin, “Önümüzdeki süreçte okul müfredatlarına uygun içerikler üretmeyi planlıyoruz. Mini Art işin birinci basamağı. Ben bu projeyi yüksek lisansımın en başından beri bir seri olarak düşündüm. Amacım ilgi alanlarını bulmaya çalışan küçük kâşifler için bir şeyler yapabilmekti. Bu modeli; bilime, tarihe, fen bilimlerine, matematiğe, dil öğrenimine entegre etmek için çalışıyoruz. Çok yakında yeni içerikler yayında olacak” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beyoğlu’nda Hıdırellez coşkusu yaşandı Beyoğlu Belediyesi tarafından “Beyoğlu’nda Bahar” temasıyla düzenlenen Hıdırellez şenlikleri vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Alanı dolduran kalabalık yapılan gösterilerle Hıdırellez’i coşkuyla kutladı. Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen Hıdırellez şenlikleri Kızılay Meydanı’nda düzenlendi. Vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirilen şenliklerde sihirbaz, jonglör, ateşbaz, palyaço ve Roman dansı grubu sahne alırken Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney de açıklamalarda bulundu. Güney alanı dolduran kalabalığın Hıdırellez şenliklerini kutlarken şu sözleri sarf etti, “Bütün milli bayramlarımızı, dini bayramlarımızı, manevi bayramlarımızı böyle coşkuyla, bir arada, kaynaşarak kutlayacağız. Her seferinde farklı mahallelerde bir araya geleceğiz. Belediyenin hizmetlerini farklı mahallelerdeki çocuklarımız hissetsin, farklı mahallelerde yaşayan komşularımız hissetsin diye tek bir noktada değil Beyoğlu’nun değişik mahallelerinde bu faaliyetlere devam edeceğiz. Bugün Hıdırellez bahar bayramı doğanın yeniden canlanması demek. Aynı 31 Martta olduğu gibi. 31 Martta da Beyoğlu yeniden canlandı. 31 Martta Beyoğlu’nu hep beraber rengârenk yaptık. Hıdırellez duaların edildiği, darda kalanların çare aradığı, hasta olanların şifa bulmak için dua ettiği, yardıma muhtaç insanların dua ettiği dolayısıyla dileklerin kabul olduğuna inanılan bir gün. Bugün karada darda kalanlara yardım eden Hızır ile denizde zorda kalanlara yetişen İlyas’ın 5 Mayısı 6 Mayısa bağlayan gece gül ağacının dibinde buluşmasına istinaden kutladığımız Hıdırellez bayramı. Bizler Beyoğlu’nda tüm kimliklere ait bayramları kutlayalım” dedi. Konuşmasının sonlarında Gazze’de zulüm gören insanlara dua eden Güney şunları söyledi, “Bizler Beyoğlu’nun renkliliğini el ele verip birlikte geleceğe taşıyalım. Yine dualarla dileklerle kapatalım. Özellikle Gazze’deki mazlumlara inşallah zulmün son bulduğu günler olsun diyorum. Hastaların şifa bulduğu günler olsun, darda kalanların darına Hıdırellez’in yetişmesini diliyorum. Hepinize buraya katıldığınız için, bu coşkuya destek verdiğiniz için bayramı bizlerle birlikte el ele kutladığınız için çok teşekkür ediyorum. Sağ olun var olun” ifadelerini kullandı. Güney’in konuşmasının ardından Hıdırellez balonu uçurulurken, etkinlik müzik ve dans gösterileriyle devam etti. (AU-
İstanbul Şişli’de Hıdırellez coşkuyla kutlandı Şişli’de Hıdırellez Şenliği kapsamında birbirinden renkli etkinlikler ve konserler düzenlendi. Şişli Belediyesi tarafından Hıdırellez Şenliği düzenlendi. Etkinliğe, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlik alanı, renkli ışıklarla aydınlatıldı ve süslendi. Konser, yarışma, karaoke, dans gösterileri, kına yakma, taç yapım ve çiçek yapım atölyesi, yüz boyama, saksıda toprağa gül fidesi dikimi ve kontrollü ateş yakma alanı yapıldı. “Şişli için çalışacağım” Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, “Hepinizin Hıdırellez’i, baharı, bahara merhabası kutlu olsun. Hıdırellez bize birliğimizi beraberliğimizi, hoşgörüyü, kardeşliği ve barışı hatırlatır. Hepimizin bahara yakışır bir şekilde kardeşçe, hoşgörü ile birlikte nice güzel günler yaşarız. Ben Şişli’de her günü bahar gibi yaşayacağımız bir Şişli için çalışacağım. Bunun için söz verdim. Hepinizin dilekleri kabul olsun” ifadelerini kullandı. Hıdırellezde huzur ve mutluluk dileyen Lerna Aker isimli vatandaş, "Toplum olarak hepimize mutluluk ve huzur diliyorum. Mutlu olmadıkça huzurlu olamıyoruz. Hepimize huzur diliyorum. Geleceğe güzel baka bilelim ki hayatlarımız aydınlansın” diye konuştu. Hıdırellez etkinliklerine katılan Ayşen Korhan isimli vatandaş, “Hıdırellez güzel bir vesile. İnanç olarak inanmanın ötesinde herkesin güzel şeyler dilediği, güzel bir gün. Baharın gelişi herkese kutlu olsun” dedi.