EKONOMİ - 01 Mart 2017 Çarşamba 12:34

Mobilyada kanserojen tehlikesi

A
A
A
Mobilyada kanserojen tehlikesi

Adore Mobilya, tüketicilerin mobilya satın alırken ürün açıklamalarını okumalarını ve kanserojen madde içermeyen E1 belgeli ürünler tercih etmelerini tavsiye ediyor.

Günümüzde her geçen gün daha da yaygınlaşan kanser hastalığı, herkesin korkulu rüyası haline geldi. Tıp dünyası kanserle ilgili klinik araştırmalarına devam ederken, toplumun hastalık konusunda bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalara göre, kanserlerin yaklaşık yüzde 80-90'ı çevresel faktörler tarafından meydana geliyor ve önlenebiliyor. Çevresel faktörler arasında günlük hayatta sıkça kullanılan mobilyaların ham maddelerinde insan sağlığına olumsuz etki edebilecek maddelerin bulunması da riskleri artırıyor. Bundan dolayı mobilya alışverişlerinde sağlık açısından risk taşımayan ham maddelerden üretilmiş mobilyaların tercih edilmesi büyük önem taşıyor.

Adore Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Kayalar, tüketicileri mobilya satın alırken E1 sertifikalı (kanserojen madde içermeyen, sağlığa zararsız) ham maddelerden üretilen ürünleri tercih etmeleri konusunda uyardı. Kayalar, ürün açıklamalarının okunmasını ve E1 sertifikası olmayan mobilyalardan uzak durulması gerektiğini söylerken, mobilya fiyatlarındaki küçük farkların sağlık gibi büyük bir bedele mal olabileceğine dikkat çekti. Kayalar, ucuza alınan bir mobilya ile kanser soluyarak yaşanabileceğini vurguladı.

Sektöründe çevre duyarlılığı ve sosyal sorumluluk projeleriyle öncü firmalardan biri olan Adore Mobilya, sitesinde ve sosyal medya hesaplarında bu konuya dikkat çekmeye çalışıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Mustafa Kemal Kayalar, ''Firmamız için insan sağlığı her şeyden önce geliyor. Uzun yıllardır ürünlerimizin tamamında E1 sertifikalı birinci sınıf ham madde kullanıyoruz ve diğer firmaların da bu konuda bizim kadar hassas ve özenli davranmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu riske karşı tüketicileri ancak birlikte hareket ederek bilinçlendirebiliriz'' şeklinde konuştu.

Formaldehit, çocuklar için büyük risk oluşturuyor

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre, mobilya üretiminde kullanılan ham maddelerin birçoğunda bulunan formaldehit gazı, insan sağlığına olumsuz etki eden kanserojen kimyasal maddeler içeriyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen madde olarak tanımlanan, ahşap mobilyalarda kullanılan formaldehit'in salınımı, zamanının çoğunu ev ve okul gibi kapalı alanlarda geçiren çocuklar için büyük risk oluşturuyor. Yapılan tıbbi araştırmalara göre mobilyalardaki kanserojen maddeyi soluyarak alan çocuklarda lösemi hastalığı görülme ihtimali artıyor. Ayrıca mobilyaların saldığı formaldehit maddesi solunum ve sinir siteminde de başka ciddi hastalıklara neden oluyor.

E1 sertifikası

Mobilya üretiminde kullanılan ham maddelerdeki kimyasalların sağlığımıza uygun olup olmadığı ölçülüp, insan sağlığına zarar verme eşik noktaları ve standartları tespit ediliyor. Bu tespitlere göre sınıflandırılmış sağlık sertifikaları bulunuyor. Sağlık standartlarına uygunluk belgelerinden biri olan E1 sertifikası, verilen ürünün üretiminde insan sağlığına zarar verecek oranlarda kimyasal madde kullanılmadığını belirtiyor. E1 sertifikasına sahip ürünler kanser riski oluşturmuyor. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Ağır hasarlı binanın altında bulunan ve tarihi olduğu düşünülen devasa sütun merak uyandırdı Depremin vurduğu Hatay’da 2 katlı ağır hasarlı binanın altında bulunan ve tarihi olduğu düşünülen 2 buçuk metre uzunluğundaki sütun vatandaşlarda merak uyandırdı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Hatay’ın yüzlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı biliniyor. Depremle birlikte binaların altında gizlenen tarihi eserler ve yapılar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Antakya ilçesi Sofular Mahallesi’nde 2 katlı ağır hasarlı binanın altında bulunan 2 buçuk metre uzunluğunda, 70 santimetre çapındaki devasa sütun vatandaşların dikkatini çekti. Vatandaşlar tarafından yapılan araştırmalarda 2 bin yıllık bir yapı olduğu düşünülen sütun için resmi kurumlara gerekli başvurular yapıldı. Merak uyandıran sütunun geçmişinin ortaya çıkmasını isteyen bölge halkı, devasa yapının koruma altına alınmasını talep ediyor. “Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu” Ağır hasarlı bina altında bulunan sütunun araştırılmasını istediklerini dile getiren Yahya Kırkıcı, “Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu. Bu sütunu biz çocukluğumuzdan beri biliyoruz. Hatta; babalarımız ve dedelerimiz de biliyor. Bina da ağır hasarlı olduğu için bu sütunun araştırılmasını istiyoruz. Gerekirse koruma altına alınmasını talep ettik yetkililerden. Hatay Müze Müdürlüğü’ne de bildirdik. Boyutu; 2 buçuk metrelik bir taş, çapı da tahminimce 70 santimetre gelir. Gayet büyük duruyor” dedi. “Biz çocukluğumuzdan beri bu taşın üzerinde oyun oynuyorduk” Çocukluğundan beridir taşın üzerinde oyun oynadıklarını dile getiren Kırkıcı, “Biz çocukluğumuzdan beri bu taşın üzerinde oyun oynuyorduk. Şimdi bina da ağır hasarlı olduğundan sütun koruma altına alınsın dedik. Birkaç arkeolog arkadaşa da gösterdik. Baktıklarında mazisinin bayağı eski olduğunu söylediler. Tahminimce 2 bin yıllık varmış, ben çok anlamıyorum. Umarım yetkililer araştırırlar ve önlem alırlar. Bu taşın bulunduğu yapının altında kuyu da var. Mahallemizde tarihi eserler var, bu eserlerin üzerine binalar yapıldı derken hepsi kayboldu” ifadelerini kullandı.