EKONOMİ - 10 Ağustos 2022 Çarşamba 09:28

Mor reyhanda hasat zamanı

A
A
A
Mor reyhanda hasat zamanı

Türkiye bitki çeşitliliği kategorisinde Coğrafi İşaret Belgesi alan ilk ürün olan Arapgir’in mor reyhanında hasat başlarken, yüksek verim üreticinin yüzünü güldürüyor.

Türkiye bitki çeşitliliği kategorisinde Coğrafi İşaret Belgesi alan ilk ürün olan Arapgir’in mor reyhanda yeni dönem hasadı başladı. Belediyenin ürün alım garantisi verdiği reçeli, çayı, baharatı, şerbeti ile birçok çeşitli ürünü yapılan mor reyhan aynı zamanda tam bir şifa kaynağı.

200’ün üzerinde aromatik değeri güçlü bir antioksidan özelliğinin yanı sıra sindirim sistemi üzerinde temizleyici, toksin atıcı etkisi bulunduğu ifade edilen ürüne Arapgir Belediyesi tarafından alım garantisi veriliyor. Kayaarası Kanyonu Meydan Köprüsü yanında bulunan tarlalarında eşi Mehmet Karakaya ile birlikte yaklaşık 30 yıldır reyhan üretimi yaparak geçimlerini sağlayan Necla Karakaya, mor reyhanda yeni dönem hasadın başladığını belirterek, verimden memnun olduklarını söyledi.

Mor reyhanda hasat zamanı

Yıllardır bölgede reyhan ekimi yaptıklarını kaydeden Karakaya, "Yılladır buradayız ve mor reyhan ekimi yapıyoruz. Yeni dönem hasadına başladık. Elde ettiğimiz ürünlerin büyük bir bölümünü ilçe belediyemiz alıyor, bunun yanında vatandaşlarımızı da satış yaptığımız oluyor. Sağlık açısında oldukça faydalı olan mor reyhan her derde devadır, herkese tavsiye ediyoruz" dedi.

Bölgede üreticiler ile birlikte hasada katılan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ise reyhanın artık kendini bulduğunu kaydederek, mor reyhanın Türkiye bitki çeşitliliği kategorisinde Coğrafi İşaret Belgesi alan ilk ürün olduğuna dikkat çekti.

Mor reyhanda hasat zamanı

Üretimin arttırılması için de ciddi bir gayret sarf ettiklerini ifade eden Cömertoğlu, "Mor reyhan 2010 yılından buyana Arapgir Belediyesi'nin kırsal kalkınma modelinin bir parçası olarak öne çıkan ürünlerinden bir tanesi. 2015'ten bu yana da sözleşmeli ekim yapıyoruz. Üreticilerden aldığımız ürünleri katma değeri yüksek ürünlere dönüştürme çalışmalarımız devam ediyor. Şu an ikinci hasat dönemindeyiz. Yılda 4 veya 5 hasat yapılabiliyor ve reyhan artık kendini buldu. Artık aroma değerleri yükseldi bundan sonraki hasatta biraz daha yükselecek içeriği artacak" ifadelerini kullandı.

Mor reyhanda hasat zamanı

Pandemi ile birlikte mor reyhanın popülaritesinin arttığını belirten Cömertoğlu, "Korona virüs mikrobuna karşı koruyucu ve uzaklaştırıcı reyhan bitkisi öne çıktı. Dolayısıyla bir o kadar daha bu çalışmalarımız önemli hala geldi. Üreticilerimiz, işletmecilerimiz taleplerini arttırıyor. Yurtdışı pazarında talepler çoğalmaya başladı. Bizlerde bu taleplere karşılık vermek için gayret sarf ediyoruz" diye konuştu.

Hasan Eryılmaz - Hatice Yetmen
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.