GÜNDEM - 29 Kasım 2016 Salı 10:28

Mum ışığındaki hayatlar

A
A
A
Mum ışığındaki hayatlar

Manisa’da 7 yıl önce ayrıldığı eşi tarafından oturduğu ev başkasına satılan 3 çocuk annesi Adalet Dumlu, kış günü sokakta kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Elektrik ve suyu kesilen Dumlu ailesi kendilerine uzatılacak bir yardım eli bekliyor.

Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Adnan Menderes Mahallesi’nde bulunan TOKİ konutlarında ikamet eden Adalet Dumlu, 7 yıl önce ayrıldığı eşi tarafından oturdukları ev satılınca 3 çocuğuyla birlikte ortada kaldı. Evindeki elektrik ve suyu kesilen Adalet Dumlu, yaşamsal ihtiyaçlarının çoğunu komşularının yardımıyla karşılıyor. Yetkililerin kendisine yardım eli uzatmasını bekleyen Dumlu, çalışabileceği bir iş bulabilirse çocuklarını bu zor durumdan kurtarmak istediğini söyledi.

Mum ışığını eğlenceye çevirdiler
Dumlu'nun okula giden 7 yaşındaki Melek Naz, 13 yaşındaki Burak ve 17 yaşındaki Mehmet ismindeki çocukları ise hayatlarını mum ışığında sürdürüyor. Evde elektrik olmadığı için derslerini mum ışığında yapan çocuklar, ders aralarında ise yere koydukları mumların duvara yansıyan ışığıyla gölge oyunları oynuyor. Çocukların mahkum olduğu mum ışığı aynı zamanda onların tek eğlencesi.

"Evin satıldığını tebligatla öğrendim"
Çocuklarının banyosunu dahi kimi zaman komşusunda yaptırmak zorunda kaldığını aktaran Adalet Dumlu, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yetkililerden yardım istedi. Eşinden 7 yıl önce boşandığını söyleyen Dumlu, eşinin 'Formalite evlilik yapacağım' diyerek kendisini kandırdığını söyledi. Eski eşinin aynı zamanda akrabası olduğunu söyleyen Dumlu, "'Tekrar resmi nikahımı sana vereceğim' dedi. Ben de inandım. Akrabamdır, beni kandırmaz dedim. 'Nafaka bir şey isteme. Orada ne yapıyorsam sizin için yapacağım' dedi. İnandım. Kızım 40'ındayken kundaktaki bir çocuğu bir anne bırakamaz. Evimin satıldığını bir tebligatla öğrendim. Tekrar tebligatın nereden geldiğini gittim sordum soruşturdum Noter'den bilgi aldım. Onun avukatının peşine düştüm. Bana neden söylemediklerini sordum. Başıma ne geldiyse cahilliğimden geldi. İyi niyetimden geldi" dedi.

Fitre ve zekatlarla geçiniyor
Fitre ve zekatlarla geçimini sağladığını söyleyen Dumlu, 17 yaşındaki oğlu Mehmet'in yaz tatillerinde çalışarak ailesine destek olduğunu belirterek, "Fitre zekatlarla geçiniyorum. Çocuğum yaz tatillerinde ezildi. Haftalığı 25 liraya çalıştı. Çarşılardan yürüyerek geliyordum. Allah razı olsun devletin bir çocuk parasıyla elektriğimi suyumu onunla karşılıyordum hiç yoktan iyidir. Büyükşehir Belediyesi'nden bir erzak yardımı alıyorum. Büyükşehir Belediyesi'ne dilekçe yazdım belediyenin evlerine girmek için. Valiliğe, kaymakamlıklara gittim" dedi.

"Çocuklarım yarının büyük adamı olsun"
Ev sahibinin elektrikleri kapattığını sözlerine ekleyen Dumlu, "Geçen cuma elektriklerim kapanmış Gittim sordum. Borçtan dolayı değil ev sahibim kapatmış. Ev sahibini aradım o da elektriği açmayacağını başımın çaresine bakmamı söyledi. Çaresizim. Çocuklarını bırakan bir anne değilim. Cumhurbaşkanının ellerinden öperim. Onu çok seviyorum. Emine Erdoğan o kadar Manisa'ya geldi çok istedim onu görmeyi. Emine Erdoğan ve Cumhurbaşkanımız annelerin halini anlar. Ben çocuğumu bırakan bir anne olsaydım çoktan çocuğumu bırakırdım. Ben onları çok seviyorum. O çocuklarımın eli kalem tutsun yarının adamı olsun. Ben de bir anneyim. O çocuklarımın eli iş tutmasın kalem tutsun. Yarının büyük adamı olsun. Benim hayatım gençliğim her şeyim onlara feda olsun. Kıyafetlerimi komşuların makinesine atıyorum" diye konuştu.

"Zor ama alıştık"
Dumlu'nın çocukları 7 yaşındaki Melek Naz ve 13 yaşındaki Burak ise mahkum oldukları karanlığa alıştıklarını söyledi. Melek Naz derslerini mum ışığında çalışmak zorunda kaldığını söylerken abisi 13 yaşındaki Burak ise "Okuldan geldiğimde hemen ders çalışıyorum. Akşamları da kardeşimle gölge oyunları oynuyoruz. Zor oluyor ama biraz alıştık. Bize bir ev versinler bu evden çıkalım" dedi.

Dumlu ailesi şimdi yetkililerden gelecek yardım elini bekliyor.

Aykut Yeniçağ - Önder Aydın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepeli ayakkabı boyacısı bilek güreşinde Türkiye şampiyonu oldu Maltepe’de yaklaşık 30 yıldır ayakkabı boyacılığı yapan Alaattin Şahin bilek güreşinde Türkiye şampiyonu oldu. 50 yaşındaki sporcu Türkiye’yi Slovakya’da düzenlenen şampiyonada temsil edecek. Maltepe’de yaklaşık 30 yıldır ayakkabı boyacılığı yapan 50 yaşındaki Alaattin Şahin bilek güreşinde Türkiye şampiyonu oldu. 15 yıldır bilek güreşiyle ilgilenen Şahin, boya sandığıyla sokak sokak gezdiği Maltepe’nin her yerinde bilek güreşi yapıyor. Slovakya’da Grand Master turnuvasında Türkiye’yi temsil edecek olan Şahin, dünya şampiyonasına gitmek için yetkililerden yardım beklediğini ifade etti. “Türkiye’yi temsil etmek için Slovakya’ya gidiyorum” Maltepe’de 30 yıldır ayakkabı boyacılığı yapan Alaattin Şahin, “1996 yılında yaşadığım bnir rahatsızlık nedeniyle fabrikadan ayrılarak ayakkabı boyacılığı yapmaya başladım. Sandık sırtımda gezdiğim zamanlar kahvehanelerde bilek güreşi de yapardım. Kimse beni yenemezdi. İçlerinden sadece bir kişi yenebildi. O da o dönem bu sporda dünya ikincisi olan Akbaba isimli bir sporcuydu. Sonraki yıllarda azmettim, onu da yendim. Yıllar içerisinde katıldığım organizasyonlarda birçok derece aldım. Yarın Türkiye’yi temsil etmek için Slovakya’da düzenlenen Grand Master turnuvasına katılacağım. Turnuvaya katılabilmek için yakın çevremden borç para almak zorunda kaldım. Birkaç ay sonra da dünya şampiyonası var. Bu noktada desteğe ihtiyacım olacak” diye konuştu.
Kayseri KAYÜ öğrencileri TAREM’de pratik yapıyor Talas Belediyesi ve Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) tarafından hayata geçirilen Zincidere’deki Talas Restorasyon Eğitim Merkezi’nde (TAREM) bir yandan meslek sahibi olmak isteyenler kursiyer olarak eğitim görürken, diğer yandan da üniversiteli gençler bölüm dersleri alıyor. Merkeze gelen KAYÜ Mimari Restorasyon Bölümü öğrencileri TAREM’de demir, ahşap ve taş atölyelerinde uygulamalı ders gördü. Kısa süre önce Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ve KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa arasında imzalanan protokolle ilk adımı atılan TAREM’de eğitim faaliyetleri sürüyor. Bölgede taş, ahşap ve demir (ferforje) ustalığının yeniden canlanması amacıyla okula dönüştürülen tarihi binada kursiyerlerin dışında şimdi de KAYÜ Mimari Restorasyon Bölümü öğrencileri hem teorik hem de pratik eğitim aldı. Öte yandan TAREM’de ikinci eğitim dönemi için geri sayım devam ediyor. Bu çerçevede istekliler, 10 Mayıs’a kadar kayıt başvurusu yapabilecek. Oluşturulan atölyelerin yanı sıra pratik eğitim için hazırlanan bölümlerle TAREM, önemli bir mesleki kazanım merkezine dönüşmüş durumda. Yapılan bu merkezle birlikte şehrin unutulmaya yüz tutan geleneksel zanaat ve el sanatları gelecek kuşakları aktarılırken, bununla birlikte merkezden eğitim alan kursiyerler gerek yurt içinde gerekse uluslararası restorasyon işlerinde görev alabilecek. Merkezin mimari restorasyon ahşap, demir ve taş atölyesi ikinci dönem sertifikalı eğitim programlarına kayıtlar 10 Mayıs’ta sona erecek. 13 Mayıs-30 Haziran arasındaki ikinci dönem eğitim programına kayıt yaptırmak isteyenler www.kaysem.kayseri.edu.tr adresinden veya 0352 432 3838-42340 numaralı telefondan detaylı bilgi alabilir.