DÜNYA - 23 Eylül 2025 Salı 16:39 | Son Güncelleme : 23 Eylül 2025 Salı 16:41

NATO Genel Sekreteri Rutte: "Savunma amaçlı bir ittifakız ama saf değiliz"

A
A
A
NATO Genel Sekreteri Rutte: "Savunma amaçlı bir ittifakız ama saf değiliz"

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Rus savaş uçaklarının cuma günü Estonya hava sahasını ihlal etmelerine ilişkin olarak, "Doğrudan bir tehdit tespit edilmediği için bu MiG’leri (Mikoyan uçakları) düşürmek gerekli değildi. Elbette her zaman orantılı bir şekilde cevap verdiğimizden emin olacağız. Ancak gerekirse, şehirlerimizi, insanlarımızı ve altyapımızı savunmak için gerekeni yapacağımızdan emin olabilirsiniz" dedi.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, bu sabah gerçekleştirilen NATO Kuzey Atlantik Konseyi toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Rutte, toplantının cuma günü Estonya hava sahasının üç MIG-31 Rus savaş uçağı tarafından ihlal edilmesi sonrasında Estonya’nın Washington Antlaşması’nın 4. maddesi uyarınca Kuzey Atlantik Konseyi’ni istişareye çağırmasının ardından gerçekleştirildiğini belirtti. NATO’nun Rusya’nın gerçekleştirdiği hava sahası ihlaline hızlı ve kararlı bir şekilde yanıt verdiğini vurgulayan Rutte, "Toplantının ardından müttefikler, güçlü bir dayanışma ve kararlılık mesajı yayımladı. Rusya’nın sorumsuz eylemini kınadılar ve bu eylemlerin gerilimi tırmandırıcı nitelikte olduğu, yanlış anlaşılma riski taşıdığını ve hayatları tehlikeye attığını vurguladı. Müttefikler, bir kez daha ortak savunmaya olan sarsılmaz bağlılığımızı teyit etti" dedi.

"Rusya'nın kasıtlı olsun ya da olmasın, bu tehlikeli uygulamayı sürdürdüğünü görmek istemiyoruz"

NATO Genel Sekreteri Rutte, "Rusya’nın kasıtlı olsun ya da olmasın, bu tehlikeli uygulamayı sürdürdüğünü görmek istemiyoruz. Müttefik topraklarının her bir karışını savunmaya hazır ve istekliyiz" şeklinde konuştu. Basın toplantısında NATO’nun bugün yayımladığı açıklamanın NATO’nun bundan böyle ittifak hava sahasını ihlal eden insanlı ya da insanız tüm Rus hava araçlarını vuracağı manasına mı geldiği yönünde bir soru alan Rutte, "İhlal eden uçaklarla angajmana girip girmeme, yani örneğin bunlara ateş açma gibi kararların gerçek zamanlı olarak alındığını söylemek gerek. Bunlar her zaman uçağın neden olduğu tehdide ilişkin mevcut istihbarata dayanır. Niyete, silah donanımına, müttefik güçlere, sivillere ve altyapıya yönelik muhtemel risk gibi yanıtlanması gereken sorulara bağlıdır. SACEUR, yani Yüksek Müttefik Komutanımız, bu konuda nihai yetkiye, sorumluluğa ve tüm imkanlara sahiptir" ifadelerini kullandı. Rutte, "Bugün görüştüğümüz Estonya’daki son hava sahası ihlalinde, NATO güçleri uçağı derhal önledi ve refakat ederek uzaklaştırdı. Herhangi bir acil tehdit değerlendirmesi olmadığı için olay tırmandırılmadı" diye konuştu.

"Eğer kasıtlı değilse, apaçık bir beceriksizlik"

Rusya’ya yönelik angajman kurallarının değişip değişmediğine ve NATO’nun Rusya’ya karşı caydırıcılığını daha inandırıcı hale getirmek için en yapması gerektiğine yönelik bir soru alan Rutte, "Bence Ruslar, bizim müttefik topraklarının her bir karışını savunmaya hazır olduğumuzu görüyor. Polonya’da Hollanda’ya ait bir F-35, Rus dronlarını düşürdüğünde olan tam olarak buydu. Ayrıca Estonya konusunda da Finlandiya, İsveç ve İtalyanlar sayesinde üç MiG-31 (Mikoyan) uçağını Estonya hava sahasından çıkarmayı başardık. Ruslara mesajımız net: Biz müttefik topraklarının her karışını savunacağız" dedi.

Mark Rutte, "Savunma amaçlı bir ittifakız ama saf değiliz. Neler olduğunu ve bunun kasıtlı olup olmadığını görüyoruz. Eğer kasıtlı değilse, bu apaçık bir beceriksizliktir. Tabii bu beceriksizlik dahi olsa, yine de kendimizi savunmak zorundayız" şeklinde konuştu.

"Ruslar ne zaman NATO hava sahasını ihlal etmeye kalkarsa tepki vereceğiz ve kendimizi savunacağız"

NATO’nun 4. maddesinin birkaç gün arayla üst üste uygulamaya konmasının Rusya’ya nasıl bir sinyal gönderdiği yönündeki bir soruya cevabında Rutte, "MiG-31’lerin Estonya hava sahasında bulundukları yer ve kaldıkları süreye baktığınızda, 4’üncü madde çerçevesinde yapılan bu istişarenin oldukça yerinde olduğunu düşünüyorum. Çok net söyleyeyim. Yüksek Müttefik Komutanımızın elinde tüm yetkiler var. Bu ittifak da ihtiyaç duyduğu tüm kabiliyetlere sahip. Ruslar, ister kasıtlı ister kasıtsız olsun, ne zaman pervasız ve sorumsuz davranarak müttefik hava sahasını, NATO hava sahasını ihlal etmeye kalkarsa tepki vereceğiz. Kendimizi savunacağız ve onlar da bunu biliyorlar. Bunda şüphe yok" dedi.

"Doğrudan bir tehdit tespit edilmediği için Rus MiG’lerini düşürmek gerekli değildi"

Rus MiG’lerinin Estonya hava sahasında 12 dakika boyunca dolaştığı ve NATO’nun gerektiğinde uçak düşürme yoluna gidip gitmeyeceği yönünde bir soruya cevabında Rutte, "Sınırı ihlal eden uçaklarla angajmana girilip girilmeyeceği ve potansiyel olarak bunların düşürülmesini de içerebilecek kararlar, az önce söylediğim gibi her zaman tüm unsurlar temelinde değerlendirilecektir. Bu olayda, doğrudan bir tehdit tespit edilmediği için bu MiG’leri düşürmek gerekli değildi. Elbette her zaman orantılı bir şekilde cevap verdiğimizden emin olacağız. Ancak gerekirse, şehirlerimizi, insanlarımızı ve altyapımızı savunmak için gerekeni yapacağımızdan emin olabilirsiniz" diye konuştu. NATO Genel Sekreteri Rutte, "Bu her gördüğümüz uçağı derhal düşüreceğiz demek değildir. Dediğim gibi, belirli kriterlere dayanarak mevcut tüm istihbarat ışığında durumu gerçek zamanlı olarak değerlendiririz. Burada da tam olarak öyle oldu" ifadelerini kullandı.

İbrahim Aydoğan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Şirketlerin ’kiralamak mı, satın almak mı’ sorusuna açıklık getirildi Koçaslanlar Motorlu Araçlar Genel Müdürü Didem Aras, şirketlerin iş amacıyla kullanacağı araçları kiralama veya satın alma konusunda kararsızlığına açıklık getirdi. Son dönemde sıkça firmaların ’Satın alsak mı? Yoksa kiralasak mı?’ sorusuyla karşı karşıya geldiklerini belirten Koçaslanlar Motorlu Araçlar Genel Müdürü Didem Aras, firmaların aklına takılan sorulara açıklık getirdi. Düzenli araç kullanan ve güvenin önemli olduğu şirketlerde kiralık araç kullanımının daha doğru bir seçenek olduğunu dile getiren Aras, "Şirket politikası sebebiyle aylık sabit maliyetle çalışmak isteyen, bunu yaparken mülkiyetin getirdiği mali yüklerden muaf olmak ve vergi gibi finansal raporlarda netlik ve sadelik olması gerektiğini düşünen şirketler kiralık araca yöneliyor. Ayrıca Ar-Ge, satış ve müşteri deneyimi gibi alanlarda da fayda sağlamak için uzun dönem araç kiralamak şirketler için şu anda en mantıklı çalışma modeli olarak öne çıkıyor" ifadelerini kullandı. Renault Filo Kiralama’nın operasyonel ve finansal esneklik sağladığına dikkat çeken Didem Aras açıklamasının devamında şunları söyledi: "Filo kiralama, araç bakımı, servis randevuları, kasko ve sigorta yönetimi, güncel ve güvenli araçların kullanımı gibi operasyonel kolaylıklar sunulmaktadır. Ayrıca şirketiniz için faiz dalgalanmalarından, enflasyon artışından, servis maliyetlerinden kaçınarak, sabit ödeme ile fiyat avantajı sağlayarak istikrarlı bir hizmet sağlamış oluyorsunuz. Şirketler, araç kirasını gider olarak göstererek vergi avantajı elde edebilmekteler. Sermayenizi araç alımına yatırmadan ana işinize yönlendirmesini sağlayan Renault Filo Kiralama hizmet yelpazesinde araçlar sadece Renault Yetkili servislerin yetkin ellerine teslim edilmektedir. Böylelikle güvenli sürüş keyfinin yanında yakıt tasarrufuna da destek olunmaktadır."
Mersin Akdeniz Belediyesinden 0-6 yaş çocuklara ücretsiz gelişim taraması Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, erken çocukluk döneminde gelişimsel risklerin tespit edilmesine yönelik önemli bir hizmeti hayata geçirdi. Belediye tarafından 0-6 yaş arası çocuklara yönelik olarak uzman psikolog eşliğinde ’Denver II Gelişimsel Tarama Testi’ ücretsiz olarak uygulanmaya başlandı. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Kültür ve Sanat Evlerinde gerçekleştirilen uygulama, kreş grubu çocuklara yönelik olarak yapılıyor. Uzman Psikolog Günay Duygu Ateş tarafından klinik gözlem eşliğinde uygulanan testlerde, çocukların yaş dönemlerine uygun gelişim gösterip göstermediği değerlendirilirken, olası risk faktörleri de belirleniyor. Değerlendirme sonrasında ailelere gelişimsel danışmanlık hizmeti sunulurken, riskli durum tespit edilmesi halinde çocuklar ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendiriliyor. Uzman Psikolog Günay Duygu Ateş, 0-6 yaş döneminde yaşanan gelişimsel gerilik ve gecikmelerin çoğu zaman çocuk okula başlamadan fark edilemediğine dikkat çekerek, erken tanının önemini vurguladı. Ateş, "Uyum bozuklukları ilerleyen dönemlerde daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Erken dönemde saptanamayan gelişimsel gecikmeler, çocukların uyum ve öğrenme süreçlerini olumsuz etkiliyor. Denver II bir zeka testi değildir; çocuğun gelişiminin yaşına uygun olup olmadığını değerlendiren bilimsel bir tarama testidir" dedi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 50’den fazla ülkede uygulanan ’Denver II Gelişimsel Tarama Testi’nin özellikle 0-3 yaş döneminde sık olmakla birlikte 0-6 yaş aralığındaki çocukların gelişimsel takibinde büyük önem taşıdığı belirtildi. Uzmanlar, erken dönemde yapılan değerlendirme ve danışmanlığın, ilerleyen yıllarda yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesinde kritik rol oynadığını ifade ediyor. Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde görev yapan uzman psikolog sayesinde, Akdenizli aileler bu hizmetten ücretsiz ve kolay bir şekilde faydalanabiliyor. Uygulamadan yararlanmak isteyen ailelerin, mahallelerde bulunan Kültür ve Sanat Evlerine başvuruda bulunabileceği ya da belediyenin ’0552 768 88 88’ numaralı Çağrı Merkezi WhatsApp hattı üzerinden bilgi alabileceği bildirildi.
Kocaeli Gebze Engelsiz Yaşam Merkezi’nde çalışmalar sürüyor Gebze’de özel bireylerin fiziksel, sosyal ve bireysel gelişimlerine katkı sunmak amacıyla hayata geçirilen Engelsiz Yaşam Merkezi’nde çalışmalar devam ediyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gebze Millet Bahçesi’nde projelendirdiği Gebze Engelsiz Yaşam Merkezi’nde yoğun çalışma yürütüyor. İnşa çalışmalarının devam ettiği merkezde duvar örme, karo mozaik kaplama, çatı ve elektrik desant imalatları tamamlandı. Çalışmalar kapsamında kaba alçı ve kaba çimento, dış cephe sıva ve taş yünü, mekanik montaj cephe tuğla kaplaması, prekast kat silmesi montajları, doğrama ve cam montajları, alçıpan asma tavan imalatları, yangın kapıları montajı, bodrum kat tavan ve duvar boyaları, havuz ve kazan dairesi imalatları, havalandırma yangın ve sıhhi tesisat ve diğer birçok çalışmanın yapımına devam ediliyor. Özel bireylerin sosyal, kültürel ve sanatsal hizmetlerinden faydalanabilecekleri Gebze Engelsiz Yaşam Merkezi’nde her şey en ince detayına kadar düşünüldü. Buna göre merkezde engelli bireylerin kendilerini geliştirebilecekleri, ilgi duydukları ve yetenekli oldukları alanlarda eğitim almalarını sağlayabilecek atölyeler yer alacak. Gebze Engelsiz Yaşam Merkezi’nde 5 otizm grup eğitim odası, 7 otizm bireysel eğitim odası, duygu bütünleme odası, psikiyatri, oyun odası, uygulama evi, bilişim ve resim atölyesi, el sanatları atölyesi, okuma ve oyun atölyesi, dans atölyesi, müzik-mutfak atölyesi, erkek-kadın hidroterapi havuzu, 2 gündüz bakım odası, 3 erken çocuk bireysel odası, oyun odası, duyu bütünleme odası, erken çocuk grup odası ve 2 uyku odası özel bireylere hizmet verecek. Ayrıca spor salonu, bay-bayan engelli soyunma duş, mescit, aile danışmanlığı, psikiyatrı, toplantı odası, arşiv, 4 bireysel derslik, yemekhane, mutfak atölyesi, idari personel, aile eğitim birimi, idari sorumlu, elektrik odası, öğretmenler odası, akıl ve zeka oyunları atölyesi, 5 derslik, çok amaçlı salon, kütüphane ve bireysel derslikler yer alacak.