DÜNYA - 28 Eylül 2008 Pazar 13:12

Nehir, sanat galerisi oldu

A
A
A
Nehir, sanat galerisi oldu

Londra'daki Thames Nehri'nde düzenlenen çağdaş sanat sergisi Drift 08'de nehir sanat galerisine dönüştürüldü.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın içinden geçerek Manş Denizi'ne dökülen Thames Nehri'nde düzenlenen çağdaş sanat sergisi Drift 08, Londralıların beğenisine sunuldu.
Kendi türünde ilk sanat sergisi olan Drift 08'de, sıradışı deniz temalı sanat eserleri sadece Thames Nehri kıyılarında değil, aynı zamanda nehir üzerinde de sergileniyor.

Milenyum Köprüsü ile Blackfriars Köprüsü'nün arasında bulunan Tarihi Blackfriars Demiryolu Köprüsü'nün ayakları üzerine uygulanan son teknoloji lazerli simulasyon tekniği ile köprünün ayakları üzerinde köprünün gövdesi duruyormuş izlenimi verilirken, gövdesi bulunmayan Blackfriars Demiryolu Köprüsü'nün de ayakları üzerine lazerle oluşturulan köprü figürü havanın kararmasıyla beraber belirgin hale geliyor.

Drift 08'deki diğer bir tema ise Milenyum Köprüsü'nün korkuluk direkleri üzerine karşılıklı olarak gizlenmiş kolonlardan çıkan dalga, sahil gürültüsü ve martı çığlıkları efektleri olarak dikkat çekiyor.

Temayı tasarlayan İngiltere'nin Bristol şehrinden sanatçı Mariele Neudecker konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Ben bu sergide büyük bir heykel yapmak istemedim ve Londra'ya ses sanatıyla ilgili bir fikirle geldim. Bu sesler köprüde yürüyen insanları kısa bir süre de olsa anılarına götürüyor. Milenyum Köprüsü'nü seçmemin sebebi ise bu köprünün nehrin sessiz bir yerinde bulunan yaya köprüsü olmasıdır" diye konuştu.

Drift 08'deki nehir üstünde batıyor görüntüsü verilen "Love-Love" isimli tekne de görenleri şaşırtıyor. Yarısı kesilerek batıyor görüntüsü verilen yatı yeniden tasarlayan Fransız artist Berthier, bu sanatını şehrin yeni yüzü ve finans merkezi Canary Wharf 'ın önünde sergiliyor.

Thames Nehri'nin kıyısındaki yürüyüş parkurunda ise sanatçı Andy Harper'ın bitkisel figürlerle değişik bir görünüm kazandırdığı şamandıra bulunuyor. Bol sayıdaki bu bitki figürlere büyüme, dönüşüme uğrama ve şamandıranın üzerine tırmanma görünümleri verilmiş.

Kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından düzenlenen Drift 08, bu ilginç sanatsal çalışmaları 19 Ekim tarihine kadar Londralıların beğenisine sunacak.

GÜRCAN SARISOY-LONDRA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Lalenin el sanatlarındaki yolculuğu Lalenin başkenti olarak bilinen Manisa’da, farklı illerden gelen 73 ayrı sanatçının son 600 yılda lalenin el sanatlarındaki yolcuğunu anlatan eserleri Sultan Camii Külliyesi içinde yer alan Bimarhane’de sergilendi. Farklı illerden gelen ve arasında Manisalı sanatçılarında yer aldığı, el sanatları alanında uzmanlaşan ve uluslararası dereceye girmiş olan toplamda 73 sanatçının bir araya gelerek oluşturduğu GESA (Geleneksel Sanatlar Sanatçı Gurubu), ilk sergisini Manisa’da açtı. Manisalı sanatçıların ev sahipliği yaptığı sergi, tarihi Sultan Camii külliyesinde yer alan ve halk arasında Bimarhane olarak bilinen CBÜ Manisa ve Yöresi Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sergide, Ebru, Çini, Hat, Minyatür, Kaligrafi, Kalem İşi, Naht ve Tezhip dallarında her sanatçı resmettiği bir eser ile lalenin yolculuğu sanatçılar tarafından sergiyi gezenlere anlatıldı. Sergiyi Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel de ziyaret ederek, sanatçılardan eserleri hakkında bilgiler aldı. Sergi hakkında açıklama yapan ve GESA kurucusu olan Minyatür Sanatçısı Arya Kamalı, sanatçıları bir araya getirme çalışmalarına yaklaşık 3 yıl önce başladığını belirtti. Projeyi ülkenin her iline yaymayı hedeflediklerini belirten Kamalı, ”Topluluğumuzun ilk sergisini Manisa’da yapmayı planlamıştık ve Manisalı 6 sanatçı arkadaşımızın girişimleriyle Mesir Festivali kapsamında tarihi binada açmış olmaktan dolayı tüm sanatçı arkadaşlarımız adına Manisa’nın yöneticilerine ve emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sergimizde Ebru, Çini, Hat, Minyatür, Kaligrafi, Kalem İşi, Naht ve Tezhip dallarında her sanatçı arkadaşımız resmettiği bir eser ile lalenin yolculuğu sergisine katkı sağladı. Bu serginin ilk olması ve Manisa’da açılması bizim için çok anlamlı” dedi. Mesir Festivali boyunca eserlere Manisalıların büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Kamalı, sergiye katkı sağlayan CBÜ Manisa ve Yöresi Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Adamaz’a teşekkür ederek, serginin diğer illerde de hayat bulacağını sözlerine ekledi.