DÜNYA - 30 Mayıs 2021 Pazar 08:31

Netanyahu başaramadı ama Likud yeniden hükümeti kurmaya talip

A
A
A
Netanyahu başaramadı ama Likud yeniden hükümeti kurmaya talip

İsrail Ulaştırma Bakanı Miri Regev, Yamina partisi liderleri Naftali Bennett ve Ayelet Shaked'e, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun siyasi rakibi Yesh Atid Partisi ile koalisyon hükümeti kurmamaları yönünde çağrıda bulunarak, “Kendinize gelin” dedi.

İsrail’de 23 Mart’taki erken genel seçimde hiçbir partinin hükümeti kurmak için gereken milletvekili sayısına ulaşamaması ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun hükümeti kurmakta başarısız olmasının ardından başlayan siyasi kriz devam ediyor. İsrail Ulaştırma Bakanı Miri Regev, Yamina ve Yesh Atid partilerinin ortak koalisyon hükümeti kuracağına yönelik İsrail medyasında çıkan haberlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Netanyahu’nun partisi Likud’lu Bakan Regev, Yamina Partisi liderleri Naftali Bennett ve Ayelet Shaked'e, Netanyahu'nun siyasi rakibi Yesh Atid Partisi ile koalisyon hükümeti kurmamaları yönünde çağrıda bulundu. Regev sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, "Hala kendinize gelmek için zamanınız var, sağcı değerleri satmayın” diyerek, Netanyahu’ya desteğini yineledi.

İsrail medyası: “Bennett ve Lapid’in koalisyon hükümeti kuracağını yarın duyurması bekleniyor”

İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Yamina lideri Bennett ile Yesh Atid lideri Yair Lapid’in koalisyon hükümeti kuracaklarını yarın duyurması bekleniyor. Yerel medyaya yansıyan haberlerde, Bennett'in Lapid’le koalisyon hükümeti kurma konusunda nihai kararını verip vermediğinin henüz netleşmediği belirtilse de Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Lapid’in pazartesi günü Rivlin’e hükümeti kurduğunu söyleyeceği öne sürüldü.

Koalisyon hükümetinin 8 Haziran’da kurulacağı iddia edilen haberde ayrıca, Netanyahu’nun eski Adalet Bakanı ve Yamina’nın şu anki liderlerden Ayelet Shaked'ın ise merkezci Lapid ile kurulacak bir koalisyon hükümetine yönelik sağcıların tepkisinden korktuğu ifade edildi.
Hükümeti kurma görevi 3 gün içinde sona erecek olan Lapid, şimdiye kadar Yisrael Beytenu, Meretz ve Labor ile gayri resmi koalisyon anlaşmalarına vardı. Lapid’in önümüzdeki birkaç gün içinde de mevcut Savunma Bakanı Benny Gantz'ın partisi Blue and White ve New Hope partileri ile anlaşmayı hedeflediği düşünülüyor.

Netanyahu’nun istifa etmeye niyeti yok

Hükümeti kurmakta başarısız olan Netanyahu, kendisine rakip olacak herhangi bir koalisyon hükümeti kurulmaması için Yamina Partisi üyelerine yönelik baskı kampanyasını arttırdı. İsrail medyasında yer alan haberlerde, Bennett'i siyasi hırs nedeniyle solcu bir hükümet kurmaya çalışmak ve sağa ihanet etmekle suçlayan Netanyahu’nun istifa etmeye hiç niyeti olmadığı ve hükümeti yeniden kurma görevine talip olduğu aktarıldı.

Koalisyon hükümetinin kurulması halinde, 2009 yılından bu yana iktidarda olan Netanyahu, 12 yılın ardından Başbakanlık koltuğuna veda edecek.

Koalisyon hükümeti kurulursa başbakanlık koltuğuna önce Bennett, sonra Lapid oturacak

Haberlere göre, koalisyon hükümetinin kurulması halinde Netanyahu'nun 12 yıldır aralıksız sürdürdüğü başbakanlık görevine ilk olarak Bennett'in, 2 yıl sonra ise Lapid'in geleceği kaydedildi. Dışişleri Bakanı'nın ilk 2 yılda Lapid, İçişleri Bakanı'nın Ayelet Shaked (Yamina) ve Adalet Bakanı'nın Gideon Sa'ar (New Hope) olması bekleniyor.

Savunma Bakanı görevini Benny Gantz’ın (Blue and White) sürdürmesi, Maliye Bakanı’nın Avigdor Liberman, Ulaştırma Bakanı’nın Merav Michaeli (Labor) ve Sağlık Bakanı’nın da Nitzan Horowitz (Meretz) olması planlanıyor. Öte yandan Yamina ve Yesh Atid partilerinden ise henüz söz konusu haberlere ilişkin bir açıklama gelmedi.

Hükümet kurulamazsa ülke 2.5 yıl içinde 5’inci kez seçime gidecek

Lapid’in 2 Haziran'a kadar çoğunluğu sağlayamaması halinde Knesset'in (İsrail parlamentosu) yeni başbakanı belirlemek için 21 günü olacak. Bu süreçte bir başbakan üzerinde anlaşılamazsa ülke, 2.5 yıl içinde 5’inci kez seçimlere gidecek.

Ne olmuştu?

İsrail'de 23 Mart'ta düzenlenen 2 yıl içindeki 4’üncü erken genel seçimde, hiçbir partinin hükümeti kurmak için gerekli olan 61 milletvekili sayısına ulaşamaması üzerine Başbakan Binyamin Netanyahu, koalisyon hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Netanyahu’nun da hükümeti kurmakta başarısız olması üzerine Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, hükümeti kurma görevini 5 Mayıs'ta muhalefet lideri Yair Lapid'e vermişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 2024 yılının ilk patenti Türk Patent Kurumu tarafından tescil edildi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi “Fikri ve Sınai Haklar” alanı ile ilgili son yıllarda gerçekleştirdiği yoğun çalışmalar sonucunda patent ve faydalı modellerle ilgili başarılı sonuçlar elde ediyor. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda başarıyla tamamlanan “Batı müziği teori ve uygulaması dersinde armonik küp materyali destekli öğretimin öğrencilerin erişi düzeylerine etkisi” başlıklı yüksek lisans tezinden üretilen "Armoni Eğitiminde Kullanılmak Üzere Küp”e ilişkin patent başvurusu, Türk Patent Kurumu tarafından tescil edildi. Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) aracılığıyla 30 Kasım 2022 tarihinde Türk Patent Kurumu’na başvurusu yapılan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı Müzik Eğitimi Bilim Dalı öğrencisi Sait Murat Oğuz’un Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehtap Aydıner Uygun danışmanlığında tamamlamış olduğu “Batı müziği teori ve uygulaması dersinde armonik küp materyali destekli öğretimin öğrencilerin erişi düzeylerine etkisi” başlıklı yüksek lisans tezinden ürettiği "Armoni Eğitiminde Kullanılmak Üzere Küp”e ilişkin patent başvurusu Türk Patent Kurumu tarafından 30 Nisan 2024 tarihinde tescil edildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, öğretim üyesi ve öğrenciyi tebrik ederek ülkemize ve üniversitemize değer katacak patent ve markalaşma faaliyetlerine verilen desteğin artarak devam edeceğini ifade etti. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi araştırma çıktılarının katma değerli ürüne ve markaya dönüştürülmesinin çok kıymetli olduğunu belirten Rektör Uslu, bu çerçevede Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla çok önemli çalışmaların da yürütüldüğünü, birçok alanda öncü olan üniversitenin kısa zamanda çok önemli patent ve markalaşma çalışmalarıyla adından daha fazla söz ettiren bir yükseköğretim kurumu olacağını belirtti.
Niğde Vali Çelik, Nar, Gösterli ve Kayırlı Köylerini ziyaret etti, vatandaşların taleplerini dinledi Niğde Valisi Cahit Çelik, ilçe, belde, köy ve mahalle ziyaretleri çerçevesinde Nar, Gösterli ve Kayırlı köylerini ziyaret etti. Köy sakinleri ile bir araya gerek sorun, görüş ve talepleri dinleyen Vali Çelik, yapılan ve yapılması planlanan yatırımları da yerinde inceledi. Ziyaretlerinin ilkini Nar Köyüne gerçekleştirerek burada vatandaşlarla bir araya gelen Niğde Valisi Cahit Çelik, köydeki kültür varlıklarını ve özel idare tarafından yapılan yatırımları yerinde inceledi. Nar Köyü ziyaretinin ardından Gösterli Köyüne giden Vali Çelik, köy okulunu ziyaret ederek öğrencilerle sohbet etti, okulun fiziki durumu ve öğrencilerin eğitim durumları hakkında okul yönetiminden bilgi aldı. Daha sonra Gösterli Köyü sakinleri ile bir araya gelen Vali Çelik Kayırlı Köyüne giderek Şehit Piyade Onbaşı Ertuğrul Üstün’ün baba ocağını ziyaret etti. Kayırlı İlköğretim Okulunu ziyaret ederek öğrenci ve öğretmenlerle bir araya gelen Vali Çelik, burada da köy sakinleri tarafından iletilen sorun, görüş ve talepleri dinledi. Köy ziyaretlerinde eğitim, sağlık, tarım, su ve elektrik gibi konuların görüşüldüğü toplantılar gerçekleştiren Vali Cahit Çelik; “Valiliğimiz başta olmak üzere devletimizin tüm kurumlarının kapıları vatandaşlarımıza sonuna kadar açıktır. Bizlerde herhangi bir talep ya da sorun için merkeze gelemeyen vatandaşlarımızı dinlemek ve çözüm üretmek üzere köylerimizi ziyaret ediyor, sorunları yerince inceliyoruz. Bu ziyaretlerimizin amacı vatandaşlarımızın dertlerini yerinde dinlemek onlarla hasbihal etmektir. Bu sayede İhtiyaçları, sorunları birebir paylaşma imkânı oluyor. Zaten gerek İl Özel İdaremiz gerekse de Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği aracılığıyla bugüne kadar köylerimize yönelik çok önemli hizmetlerin yapıldığını görüyoruz. İnşallah bundan sonrada yapılmaya devam edecek” ifadelerine yer verdi. Yapılan toplantılarda vatandaşların ilettikleri talep, sorun ve görüşleri tek tek dinleyen Vali Çelik, sorunların ivedilikle çözümü konusunda ilgili kurum müdürlerine talimat verdi.