ASAYİŞ - 02 Temmuz 2015 Perşembe 22:27

Nihat Kazanhan davasında gelişme

A
A
A
Nihat Kazanhan davasında gelişme

Cizre’de 14 Ocak’ta 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ölümüne ilişkin 1’i tutuklu 5 polisin yargılandığı dava 2 Ekim 2015 tarihine ertelendi.

Cizre’de 14 Ocak’ta 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ölümüne ilişkin 1’i tutuklu 5 polisin yargılandığı davanın 2. duruşmasına, Cizre 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Sabah saat 10.00’da başlayan ve akşam saat 20.00’ye kadar devam eden yargılama sonunda tutuklu sanık M.N.G.’nin tutukluluk halinin devamına, tutuksuz sanıklar komiser yardımcısı U.İ. ve özel harekat polisleri H.V., O.Ç. ve G.T. hakkındaki tutuklama kararının reddine, duruşmanın ise 2 Ekim 2015 tarihine ertelenmesine karar verildi.

Yargılamanın 2. duruşmasında tutuklu sanık M.N.G. SEGBİS sistemiyle mahkemeye ifade verirken, bugün de tutuksuz sanıklar komiser yardımcısı U.İ. ve özel harekat polisleri H.V., O.Ç. ve G.T. ile birlikte 6’si polis 2 sivil ve çocuk olmak üzere toplam 8 tanık mahkeme başkanına ifade verdi. Akşama kadar süren yargılama sonunda mahkeme başkanı davayı 2 Ekim 2015 tarihine erteledi.

Mahkeme sonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, "Nihat Kazanhan duruşması bugün bitti ve duruşma 2 Ekim 2015 tarihine ertelendi. Duruşma seyri içerisinde önceki duruşmada olduğu gibi bizim adalet duygularımızı tatmin eden bir seyir sergilenmemektedir. Temennimiz bundan sonraki aşamalarda hem Şırnak Barosu olarak hem Türkiye’deki insan hakları olan hukukçuların katkısı ile hem Türkiye Barolar Birliği ve diğer barolarımızın katkısı ile bu davayı daha iyi adil bir yargılama seyrine dönüştürme çabamız devam edecektir. Bizim istediğimiz tek bir şey var; burada adil bir yargılamanın yapılması ve bu yapılan hukuk dışı uygulamaların kimsenin yanına kar kalmayıp gelecekte buna benzer katliamların yapılmasına prim vermemektir. Eğer geçmişteki sokaktaki çocuk infazlarının failleri yakalansaydı, bugün bu infazın yargılaması yapılmayacaktı. Biz hukukçular olarak da elimizden geleni yapacağız ancak medya mensuplarından da bu olayı gündemde tutmasını istiyoruz çünkü bu bir toplumsal olaydır. Türkiye’de son dönemlerde sanıkların kamu görevlisi olduğu davalarda gayri hukuki kararlar çıkmaktadır. Burada da böyle bir kararın çıkmaması ve bu suçu işleyenlerin yanına kar kalmaması için ve ileride buna benzer çocuk infazlarının, sokak infazlarının yaşanmaması için buradan çok adil bir kararın çıkması gerekiyor. Bu konuda da biz hukukçular da elimizden geleni yapacağız. Toplumsal olarak da tüm toplumumuzdan ve basın mensuplarından da destek bekliyoruz" dedi.

Elçi, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Bugünkü yargılamada 6 tanık polisin beyanı alındı. Biz bu beyanların hiçbirisinin de doğru olmadığına inanıyoruz. Çünkü mesleki disiplin içerisinde ve arkadaşını suçtan kurtarmak amacıyla düzmece ve mizansen beyanlardır. Nihat Kazanhan’ın iki arkadaşının beyanı da alındı ve o beyanlarda olay açık bir şekilde ortadadır. Çünkü çocukların beyanı yaşları gereği en temiz beyanlardır. Bunu tüm çıplaklığı ile dile getirdiler. Zaten görüntüler de ortaya çıktığı için çok fazla bir şeyin de ortaya çıkmasına gerek yok. Tek bir şey var; adli yargılama iradesinin yargı tarafından gösterilmesidir çünkü her şey ortadır. Cizre’de olayların bitmesi için Hatip Dicle’nin konuşma yaptığı gündü ve herkesin umutlandığı bir gündü. Bizim kanaatimize göre sadece bir kişinin öldürdüğü bir olay değildir. Bu organizedir, orada bulunan tüm polisler bu suça iştirak etmiştir ve hepsinin de kasten adam öldürmekten yargılanması gerekiyor. Eğer adil yargılama yapılacaksa bu şekilde yapılması gerekiyor."

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ise, "Daha önceki Sinan davasında ciddi anlamda gerçek ve adil bir karar çıksaydı belki bu kadar çocuğun öldürülmesinin önüne de geçilecekti. Bu yüzden umudumuz buradan adil ve adaletli bir kararın çıkmasıdır ve sonuna kadar her türlü bunun takipçisi olacağız" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Gençlerin bayram coşkusu ikiye katlandı Osmangazi Belediyesi’nin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde sahne alan ünlü sanatçılar Osmangazili gençlerin bayramını ikiye katladı. Osmangazi Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen 1. Osmangazi Gençlik ve Spor Şöleni, ara vermeden devam ediyor. Osmangazili gençlerin bayramlarını en güzel şekilde yaşaması adına 17-19 Mayıs tarihleri süresince düzenlenen etkinliklerin ikinci gününde, ünlü sanatçılar konser verdi. Gün boyunca Osmangazi Meydanı’nda kurulan etkinlik alanında, spor turnuvaları, canlı langırt, rodeo parkuru ve DJ müzik yayını gibi eğlence dolu etkinliklerle bayramlarının tadını doyasıya çıkaran Osmangazili gençlerin bayram coşkusu, verilen konserlerle ikiye katlandı. Konserlere özellikle gençlerin ilgisi yoğun oldu. On binlerce genç, erken saatlerden itibaren meydanı doldurarak, konser saatini beklemeye başladı. Konser programı kapsamında sahneye ilk olarak pop müziğin yeni nesil seslerinden Beyza Bakırcı çıktı. Genç şarkıcı, son dönemin popüler şarkılarını seslendirerek, gençler coşku dolu bir akşam yaşattı. Birbirinden hareketli şarkılarının yanı sıra dansları ve sahne şovları ile hayranlarını coşturan başka bir şarkıcı da, şarkılarını hayranlarıyla birlikte seslendirdi. Meydanı dolduran gençler, konser boyunca ünlü şarkıcının eserlerine eşlik etti. Gençlerin ‘Büyük Başkan’ tezahüratları eşliğinde sahneye çıkan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, yaptığı konuşmada tüm gençlerin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı. Gençlerin, ülkemizin geleceği olduğuna vurgu yapan Başkan Aydın, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ümidim gençliktedir diyerek, Cumhuriyeti gençlere emanet etti. İyi ki, gençlerimiz var. Bu akşam bizleri yalnız bırakmayan tüm gençlerimize teşekkür ediyorum. ” dedi. Konuşmasının ardından Başkan Aydın, sahne alan sanatçılara çiçek ve tablo hediye etti.
Ordu Ordu’da 19 Mayıs kutlamalarını şehrin her köşesine taşındı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çeşitli organizasyonlarla şehrin her köşesi bayramı yaşadı. Bayram coşkusunu bir gün önceden düzenlediği organizasyonlarla hissettiren Ordu Büyükşehir Belediyesi, 19 Mayıs günü de çeşitli etkinliklerle kutlamaları zirveye taşıdı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’de düzenlenen etkinliklerde vatandaşları yalnız bırakmayarak coşkuya ortak oldu. Manzaraya karşı pedal çevirdiler Sabah saatlerinde 19 Mayıs Bisiklet Maratonu ile başlayan etkinlikte her yaştan sporcu Altınordu ilçesi İlkadım Anıtı’ndan Yason Burnu’na kadar devam eden güzergahta eşsiz manzara eşliğinde pedal çevirdi. Türk Bayrakları gökyüzünde dalgalandı Ardından yamaç paraşütü gösterisiyle de heyecan doruğa çıktı. Altınordu’nun misafir odası Boztepe’den atlayış gerçekleştiren profesyonel paraşütçüler, gökyüzünde dalgalandırdıkları Türk Bayrağı ve Atatürk posteri ile güne ayrı bir anlam kazandırdı. Boztepe’de bulunan vatandaşlar paraşütçülerin atlayışlarını ilgi ve heyecan ile izlerken pek çok vatandaşta telefonu ile anı kaydetti. Marşlar sokaklarda yankılandı Bir yandan paraşütçüler gökyüzünden süzülürken, diğer yandan Ordu Büyükşehir Belediyesi Şehir Bandosu’nun çaldıkları marşlar şehrin sokaklarında yankılandı. Halkın coşkusunun da eklendiği bu etkinlikte heyecan daha da arttı, vatandaşlar büyük bir gururla marşlara eşlik etti. Dağcılar Yoroz’un zirvesine tırmandı Doğa tutkunları için düzenlenen Yoroz Zirve Turu ile doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenler bir araya geldi. Burada tırmanış gerçekleştiren sporcular zirveye ulaşarak Türk Bayrağını Yoroz’da dalgalandırdı. Kano ve yelken gösterisi ile keyifli anlar Etkinliklerin devamında Turnasuyu Kordon Park’ta düzenlenen kano ve yelken gösterisi de büyük ilgi gördü. Genç sporcular hünerlerini sergilerken izleyenlere ise keyifli anlar yaşattı. Vatandaşları bugün de yalnız bırakmayan Başkan Güler bu etkinlikte gençlerin coşkusuna ortak oldu. Onlarla birlikte anın tadını çıkaran Başkan Güler vatandaşlarla da sohbet ederek günün anısına fotoğraf çektirdi. Öte yandan etkinlikler kapsamında ‘Atatürk ve Gençlik Söyleşisi’ ile ‘Kurtuluş’ sinema filmi gösterimi de yapıldı. 19 Mayıs coşkusunun her alanda hissedildiği bu etkinlikler unutulmaz bir gün olarak hafızalara kazındı.