SAĞLIK - 20 Nisan 2022 Çarşamba 11:50

Nörolojik hastalığın tanısı, “hareketlerde yavaşlama”

A
A
A
Nörolojik hastalığın tanısı, “hareketlerde yavaşlama”

Alzheimer hastalığından sonra ikinci sıklıkta görülen nörolojik hastalığın “parkinson” olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir, “Ana tedavi azalmış olan dopamin seviyesini yükseltmektir. Parkinson tanısı koyabilmek için hastada hareketlerde yavaşlama olmazsa olmazdır” diye konuştu.

Parkinson’un yavaş ve ilerleyici, beyin hücrelerini etkileyen bir hastalık olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir, “Bizim normalde akıcı ve koordineli hareket etmemizi sağlayan beynin belli anatomik bölgelerinde dopamin denen maddeyi salgılayan hücreler bulunmaktadır. İşte bu dopamin üreten hücrelerimizin dejenerasyon ile kaybı sonucu dopamin üretilemez ve parkinson hastalığının belirtileri ortaya çıkar” dedi.

“Nedeni bilinmiyor, erkeklerde daha fazla görülüyor”

Beyinde yaşanan dejenerasyonun altında yatan kesin nedenin bilinmediğini ifade eden Dr. Özdemir, “Bazı çalışmalarda kuyu suyu, insektisid, kurşun, civa gibi çevresel toksisitelere maruz kalma vs. suçlanmaktadır. Erkeklerde kadınlardan daha fazla görülüyor bununda nedeni bilinmiyor. Bu hastalık ekseriya 60 yaş üstü yaş grubunu etkilemektedir. 40 yaş altı sık rastlanmıyor ama son yıllarda yapılan çalışmalarda 40 yaş altı, hatta 20’li, 30’lu yaşlarda bile vakalar bildirilmiştir. Bilim insanları İspanyol gribi sonrası dönemde Parkinson hastalığı insidansının artmış olduğunu acaba korona virüs sonrasında da aynı artışın görülme ihtimalinin mümkün olup olmadığı üzerinde durmaktadır” şeklinde konuştu.

“Titreme eşlik etmek zorunda değil”

Titremenin, Parkinson hastalığı için olmazsa olmaz bir bulgu olmadığına vurgu yapan Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir, “Hastaların yüzde 25’inde titreme olmadığı halde hareketlerde yavaşlama ile birlikte diğer bulgular saptanabilmektedir. Özetle, her titreme Parkinson hastalığı değildir, her Parkinson hastalığına titreme eşlik etmek zorunda değildir ama parkinson tanısı koyabilmek için hastada hareketlerde yavaşlama olması olmazsa olmazdır” dedi.

“Parkinson hastalığının tedavisindeki amacımız hastalığın belirtilerini azaltmak ve hastaların yaşam kalitesini artırmaktır” diyen Dr. Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tedavi ile ilgili çok seçenekler bulunmaktadır. Yalnız tedavide prensiplerimiz bulunmaktadır. Hastanın yaşı, hastalığının evresi, kullanılan ilaçların yan etkileri tedavi prensibini belirlemede etkendir. Ana tedavi azalmış olan dopamin seviyesini yükseltmektir. Özellikle dopamin depoları tükenmeden önce erken dönemde tedaviye leva dopa veya dopamin agonistleri denen ilaçlarla başlarız. Hastalığın seyrinde depresyon ve demans gibi bulgularda olabilmektedir, hastaların yakın takip edilmeleri ve varsa yakınmaları onlarında uygun bir şekilde tedavi edilmeleri gerekmektedir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karaman Karaman’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı Karaman’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalar ilk olarak Cumhuriyet Parkı’nda düzenlenen çelenk koyma töreni ile başladı. Törende, Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Karadeniz tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk koyuldu. Törenin ardından Gençlik Yürüyüşü düzenlendi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünden başlayan yürüyüş Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda sona erdi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılarak şiirler okundu. Konuşmaların ardından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan wushu, kungfu ve tekvando gösterileri izleyicilerle buluştu. Tekvando branşında yapılan gösterilerin sonunda Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim’e Türk Bayrağı teslim edildi. Gösteriler Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile devam etti. Tören, Türkiye ve uluslararası yarışmalarda derece alan sporculara ödüllerinin verilmesi ile sona erdi. Programa, Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, Cumhuriyet Başsavcısı Ali İhsan Akdoğan, İl Emniyet Müdürü Ahmet Selçuk Okumuş, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Alkan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Karadeniz, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, sporcular ve vatandaşlar katıldı.
Ardahan Ardahan’da 19 Mayıs coşkuyla kutlandı Ardahan’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, coşkuyla kutlandı. Karagöl Mahallesindeki 80. Yıl Cumhuriyet Stadındaki kutlamalara Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, 25. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Ardahan Gençlik ve Spor İl Müdürü Ramazan Demir, günün anlam ve önemini beliren konuşmasını gerçekleştirdi. Demir, konuşmasında, ’’Bugün ulusumuzun kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dava ve silah arkadaşlarıyla birlikte yedi düzel düşmanın Türk topraklarına saldırışına masum ve temiz kalpli Anadolu insanının yıllar süren gözyaşına dur demek için çıktığı mukaddes deniz yolculuğunu tamamlayarak Anadolu topraklarına bastığı umutların yeşerdiği gündür. 19 Mayıs kurtuluş meşalesinin yakıldığı gün olarak; genciyle, yaşlısıyla, kadını erkeğiyle vatan müdafaası için tek yürek olabilmeyi başarmış kahraman Türk milletinin yeniden şahlanışının başlangıç günüdür. Tarih boyu esir düşmemiş, mertlikten taviz vermemiş, sadece barış için savaşan kahraman Türk’ün zulme baş kaldırışının ve Anadolu’nun yeniden vatan olma adıdır" dedi. Konuşmanın ardından Ardahan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü jimnastik, judo ve güreş sporcuları bir gösteri gerçekleştirdi. Halk oyunları gösterisinin ardından Gençlik Haftası kapsamında düzenlenen sportif müsabakalarda dereceye giren sporculara madalyaları verildi.