EĞİTİM - 24 Eylül 2009 Perşembe 12:42

Okul kantinlerine ve servis araçlarına uyarı

A
A
A
Okul kantinlerine ve servis araçlarına uyarı

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, çocukların beslenmesi ve sağlığı açısından okul kantinlerindeki yiyeceklerin riskli ve tehlikeli olduğunu belirterek

DUYGU BEKTAŞ -ANKARA 

THD Genel Başkanı Çakar, 2009-2010 eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla bir basın toplantısı düzenledi. Okul öncesi eğitim-öğretimle ilköğretim okulları ve liselerin eğitim-öğretime başladığı bugün çocukların önemli risk ve tehlikelerle karşı karşıya kaldığını belirten Çakar, çocukların beslenmesi ve sağlığı açısından riskli ve tehlikeli olan okul kantin ve kafeteryalarında satılan yiyecek ve içecekler, okul servis araçlarının uygun olmayan hizmetlerinden kaynaklanan sorunlar ve sağlığa uygun olmayan okul malzemeleri yönünden risk altında olduklarını söyledi. Öğrencileri taşıyan okul servis araçlarının büyük bir çoğunluğunun tam olarak Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'ne uygun taşıma hizmeti veremediğini ifade eden Çakar, okullarda şu an yönetmeliğe uygun olmayan birçok servis aracının hizmet verdiğini kaydetti. 

Araç kullanan birçok şoförün yönetmelikte belirtilen niteliklere uygun olmadığını dile getiren Çakar, birçok servis aracında da rehber personelin bulundurulmadığını söyledi. Son yönetmelik değişikliği ile okul servis aracı yaşının 12'den 20'ye çıkarıldığını hatırlatan Çakar, tüketicinin korunması hakkındaki yasada bu araçların kullanım ömrünün 10 yıl olduğuna dikkat çekti. Çakar, sözlerine şöyle devam etti: 

"Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği açısından okul kantin ve kafeteryalarında sağlığa zararlı yiyecek ve içeceklerin yerine sağlıklı beslenmeye uygun yiyecek ve içecek satılması sağlanmalıdır. Sağlıksız yiyecek ve içeceklerin yerine sağlıklı beslenmeye uygun yiyecek ve içecek satılması sağlanmalıdır. Sağlıksız yiyecek ve içeceklerin okul kantin ve kafeteryalarında satılması yasaklanmalı, bu tür yiyecek ve içeceklerin reklamlarının ise sabah saat 09.00, akşam saat 22.00 arası yapılmaması konusunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Okul servis araçlarının mevcut yönetmeliğe tam olarak uygun hizmet verebilmesi için gerekli tüm önlemler alınmalı, bu konuda ilgili kuruluşlar arasında eş güdüm sağlanmalıdır. Yönetmelik değişikliği ile getirilen 20 yaş sınırı 10 yaşına indirilmelidir. Sağlıksız okul malzemelerinin çocuklara satılması önlenmeli ve yasaklanmalıdır."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman “Dur” ihtarına uymayarak tarlaya kaçan otomobilden 19 bin adet uyuşturucu hap çıktı Batman’da polisin “Dur” ihtarına uymayan otomobil sürücüsü kaçtığı tarlada kaza yaparak durabildi. Otomobil ve şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramada 19 bin adet uyuşturucu hap ekstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai maddesi ele geçirildi. Edinilen bilgilere göre, aldıkları ihbarı değerlendiren Batman İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Emniyet Müdürlüğü İHA Büro Amirliği ekipleriyle birlikte çalışma başlattı. Polis ekipleri, uyuşturucu madde ticareti yapan şahıslara yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Petrolkent Mahallesi Bostan Caddesinde bir otomobili durdurmak istedi. Polisin “dur” ihtarına uymayan otomobil sürücü bir süre karayolunda polisten kaçtıktan sonra tarlaya girdi. Buğday başakları arasına gizlendiler Girdikleri tarlada kaza yapan otomobildeki şüpheliler buğday başaklarının arasına saklanmaya çalıştı. İHA Büro ekiplerinin dronlu çalışması sonucu buğday başakları arasına uzanarak saklanan 4 şüphelinin yerini belirledi. Polis etraflarını çevirdiği 4 şüpheliyi kıskıvrak yakaladı. Otomobilde ve gözaltına alınan 4 şüphelinin ikametlerine yapılan aramalarda farklı renklerde toplam 19 bin adet uyuşturucu hap ecstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai uyuşturucu maddesi ele geçirildi. Yakalanarak emniyete götürülen şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece “Uyuşturucu Madde Ticareti” yapmak suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.