YENER EKİNCİ
ADANA
Rakı fiyatlarının 70 liraya çıkması, alkolsüzlüğü başına vuran keyifçileri farklı alternatiflere yönlendirdi. Adana'da kaçak olarak incir, kayısı, dut gibi şeker oranı yüksek meyvelerin fermente edilerek yapıldığı ev yapımı boğma rakısı, sağlığa ciddi şekilde zarar verebilecek yapıda olmasına rağmen, ucuz fiyatı nedeniyle büyük talep görüyor.
İnsanı kör etme riski taşıyan metil alkolden imal edilen boğma rakı, çöpten toplanan kullanılmış küçük pet şişelere dolduruluyor ve 4 liradan satılıyor. "Bize bir şey olmaz" zihniyetiyle bu içkiyi uzun süre tüketenleri, sonu ölüme varacak ciddi hastalıklar bekliyor.
Dr. Aşkım Tüfekçi Çukurova Devlet Hastanesi Başhekimi Musa İnal, alkolün içinde bulunan metilin ayrıştırıldığını ve etil değere varınca normal rakılarda kullanıldığına dikkat çekerek, "Kaçak boğma rakılarda alkolü ayrıştıracak teknoloji bulunmadığından, alkol olduğu gibi kullanılıyor.
Ucuz boğma rakı, içeriğinde ki metil alkol nedeniyle kör etme riski taşıyor" dedi. İnal, metil alkolün zehirleyici etkisi bulunduğuna dikkat çekerek, "Beyni tahrip ediyor ve karaciğer yetmezliğine neden oluyor. Ellerde titreme yaratarak belirtilerini gösteriyor. Bütün içkiler sağlığa zararlıdır. K
Kimseye içki kullanmasını tavsiye etmiyoruz. Ancak metil alkolden üretilen içkiyi içmek intihardan farksızdır" dedi. Özellikle kentin güney bölgesinde, ağaçlık ve bağlık alanlarda üretimi yapılan boğma rakısı için, güvenlik güçleri sık sık operasyon düzenliyor.








