KENT HABERLERİ - 17 Nisan 2017 Pazartesi 11:45

Öncelik 7 kanunda

A
A
A
Öncelik 7 kanunda

Halk oylamasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne 'Evet' oyunun çıkmasının ardından uyum yasalarına yönelik çalışmalar Adalet Bakanlığı tarafından başlatıldı. Halk oylamasında kabul edilen Anayasa değişikliğinin ardından öncelikli olarak Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu başta olmak üzere 7 kanunda değişiklik yapılması gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni öngören Anayasa değişikliğinin halk oylamasında kabul edilmesinin ardından anayasanın değişen maddelerine uyumlu olarak kanunlarda değişiklik yapılması gerekiyor.

İşte öncelikle kanunlar

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma neticesinde Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu başta olmak üzere 7 kanunda yer alan 144 madde değişiklik yapılması gerektiği tespit edildi.
Öncelikle olarak değişiklik yapılması gereken kanunlar arasında Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu Milletvekili Seçimi Kanunu, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, Siyasi Partiler Kanunu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu, Uyuşmazlık Mahkemesi Kanunu ve Askeri Ceza Kanunu yer alıyor.

Anayasa değişikliğine uyum sağlanması için Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu’nda 7 madde, Milletvekili Seçimi Kanunu’nda 9 madde, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu’nda 10 madde, Siyasi Partiler Kanunu’nda 11 madde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu’nda 30 madde, Uyuşmazlık Mahkemesi Kanunu’nda 27 madde ve Askeri Ceza Kanunu’nda ise 50 madde de değişiklik yapılması zorunluluğu bulunuyor.

Partili Cumhurbaşkanı kanundan çıkacak

Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı seçilenin partisi ile ilişiğinin kesileceğine ilişkin düzenlemeye uyum için Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'nun 4. maddesinin son fıkrasında bulunan "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer" düzenlemesinin kanundan çıkartılması gerekiyor.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.