EĞİTİM - 30 Nisan 2020 Perşembe 13:04

Online platformda kariyer planlama fırsatı geliyor

A
A
A
Online platformda kariyer planlama fırsatı geliyor

Koronavirüs kaynaklı endişeli ortam üniversite adayı öğrencilerin kariyer planlamalarında kararsızlık yaşamalarına neden olurken, online platformlara taşınan kariyer planlama programları ise bu soruna çözüm sunuyor. Dijital ortamda gerçekleştirilecek olan ‘Geleceğine Ara Verme’ programıyla ilgili bilgi veren Öğrenci Kaynakları ve Tanıtım Direktörü Eray Mazanoğlu, sınavlar ve kariyer planlaması hakkında önemli bilgiler verdi.

Koronavirüs sürecinde kariyerlerine yön vermekte zorlanan ve kararsızlık yaşayan aday öğrenciler için ‘Kariyer Günleri’ programı, online platform üzerinden hizmet vermeye hazırlanıyor. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) tarafından hayata geçirilen ‘Geleceğine Ara Verme’ programı aracılığıyla öğrenci, ilgilendiği meslekleri, mesleğin potansiyelini ve mesleğin bugünü ve 10 yıl sonrasında geçireceği değişikliği bölümün ilgili akademisyenleri ve dekanlarıyla değerlendirebilecek. 44 meslek bilgilendirilmesini içeren ve 2-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek olan programa katılmak isteyen öğrencilerin https://aday.bau.edu.tr/kariyergunleri adresinde yer alan formu doldurmaları yeterli. Tüm aday öğrencilere açık olan program hakkında BAU Öğrenci Kaynakları ve Tanıtım Direktörü Eray Mazanoğlu bilgi verdi.

Kariyer odalarında akademisyenlerle canlı görüşme fırsatı

Online kariyer günleri hakkında bilgi veren Eray Mazanoğlu, “Öğrenciler şuanda farklı bir süreç içinde olsalar bile hız kesmeden YKS sınavına hazırlanmaya devam ediyor. Geleceği adına hazırlandığı bu sınav sonrasında geleceği adına yapacağı tercihler öğrencinin kafasında net değil. Çevrenin, hızla değişen dünyanın ve bilginin de bunda payı büyük. Kariyer günlerinin önemi de işte burada ortaya çıkıyor. Öğrenci bu programlar sayesinde kararsızlık yaşadığı tüm sorunları işin uzmanı ile konuşma fırsatı buluyor. Amacımız, öğrencilerimizin kendi ilgi-yetenek ve kişiliklerine uygun olan yaşamlarında onları mutlu edecek bir bölüme yerleşmelerini sağlamak. Bu amaçla yaptığımız ‘BAU Kariyer ve Meslekler Günü’ programında her gün için bir ‘Kariyer Odası’ açılacak. 44 bölüm meslek tanıtımı, akademisyenlerimiz tarafından dijital platformda gerçekleştirilecektir. Uygulamamız, belirlenen günlerde tek oturum olarak bir odada kesintisiz olarak devam edecektir. Her bölüm için program saati aday öğrenci ile paylaşılacak olan link ile ‘Adobe Connect’ programı üzerinden gerçekleştirilecektir. İlk 20 dakika, bölüm bilgilendirilmesi olacak ardından 20 dakika ise soru cevap bölümü olarak kullanılacak ve öğrencinin merak ettiği sorular akademisyenlerimiz tarafından yanıtlanacaktır” dedi.

“Sınavın kolaylığı ya da zorluğu önceki sınavlarla aynı olacak”

Koronavirüs sürecinin sınava hazırlanan öğrencilerde zorlanmalara sebep olduğunu belirten BAU Öğrenci Kaynakları ve Tanıtım Direktörü Eray Mazanoğlu, gerçekleştirilecek üniversite sınavı hakkında şu değerlendirmelerde bulundu; “Yıllardır geleneksel hazırlık modelleri vardı. Okul, kurs, ders ve testler gibi. Bütün bunlar belirli saatlerde ve belirli ortamlarda gerçekleşirdi. Şimdi yeni bir hazırlanma sistemine geçmek zorunda kaldılar. Ne kadar online destek alsalar da kendilerini disipline etme, çalışma planlarını gerçekleştirme, iç motivasyonlarını sağlama gibi sorumluluklar üstlendiler. Bu sıra dışı hazırlık süreci şuan onları zorladığını söyleyebiliriz. Evdesiniz ve kendi kendinesiniz. Geleneksel hazırlığın dışına birden çıkmak kolay olmuyor. Evde olmakla beraber sosyal medya kullanımı da arttı tabi ki. Gençler dünyayı ve çevreyi zaten oradan takip ediyordu. Oraya baktığınızda da doğru ya da yanlış çok fazla bilgiyle karşılaşıyorsunuz. Sınava dair de pek çok söylem sosyal medyada yayılıyor. Böylece öğrencilerin kafası daha çok karışıyor. Sınavın daha zor ya da kolay olacağına dair fikirler de dolanıyor sosyal medyada ama gerçek şu; sınav, korona virüs olmasaydı ne olacaksa yine aynı sınav olacak. Kolay ya da zorluğuna dair her şey aynı. Sadece yapılacağı tarih değişti. Dolayısıyla zor ya da kolay olması bakımından her zamanki gibi olacak. Sınavda farklılık şu, bu farklı ve her zaman bildiğimiz hazırlık sürecinin dışındaki yeni duruma çabucak adapte olup kendi hazırlığını evde en iyi yapanlar başarılı olacaklar. Adapte olamayanlar maalesef elenecekler. Korona öncesi olduğu gibi. Değişime adapte olanlar ayakta kalacak.”

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.