GENEL - 12 Ekim 2008 Pazar 16:49

Ortodoks Kilisesi Liderleri İstanbul'da buluştu

A
A
A
Ortodoks Kilisesi Liderleri İstanbul'da buluştu

2008 yılının "Aziz Pavlos Yılı" olarak kabul edilmesi etkinlikleri kapsamında Fener Rum Patrikhanesi'nde biraraya gelen Ortodoks Kilisesi Liderleri, Aya Yorgi Kilisesi'nde düzenlenen ayine katıldı.

Yaklaşık 2.5 saat süren ayinde Rumca, Arapça ve Rusça ilahiler ve İncil'den bölümler okunurken, yayınlanan ortak bildiride dinlerarası diyaloğun önemi vurgulandı. Ayinde Fener Rum Patrikhanesi ile gerginlik yaşadığı iddia edilen Moskova Patriği Alexi de hazır bulundu.

"Aziz Pavlos Yılı" etkinlikleri kapsamında Ortodoks Kilisesi Liderlerini biraraya getiren ayin, saat 08.30'da Fener Rum Patrikhanesi içinde bulunan Aya Yorgi Kilisesi'nde başladı.

Ayine, Fener Rum Patriği Bartholomeos, İskenderiye Patriği Theodoros, Antakya Patriği İğnatios, Küdus Patriği Theofilos, Moskova Patriği Alexi, Kıbrıs Başpiskoposu Hrisostomos, Yunanistan Başpiskoposu İeronimos, Arnavutluk Başpiskoposu Anastasios, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya Başpiskoposu Hristoforos, Finlandiya Başpiskoposu Leon ve bir çok ülkenin temsilcileri katıldı.

Hz. İsa'nın ölümü ve dirilişinin tasvir edildiği ekmek ve şarabın kutsanmasının ardından kapanış duasıyla tamamlanan ayinde, katılımcılara kutsanmış ekmek ve şarap dağıtıldı. Rumca, Arapça ve Rusça ilahilerin okunduğu ayin sonunda Sensinod Başkatibi El Pidoforis tarafından ortak bir bildiri okundu.

Bildiride Ortodoks dünyasına birlik çağrısı yapılırken, diğer Hristiyan kiliseleri ile Musevi ve İslam dinleriyle başlatılan diyaloglara da ısrarla devam edilmesinin gerekliliği vurgulandı. Ayine Fener Rum Patrikhanesi ile gerginlik yaşadığı iddia edilen Moskova patriği Alexi'nin de katılması dikkat çekti. Katılımcılar ayinin ardından Zeytinburnu'nda bulunan Balıklı Rum Mezarlığı'na giderek, burada bulunan dini temsilcilerin mezarları başında dua ettiler.

KÜRŞAT EKİNCİ-İSTANBUL

Bunlar Da İlginizi Çekebilir