DİĞER SPORLAR - 02 Nisan 2017 Pazar 11:19

Otizmli Dila Türkiye şampiyonluğu için kulaç atıyor

A
A
A
Otizmli Dila Türkiye şampiyonluğu için kulaç atıyor

Eskişehir’de henüz 2 yaşında yüzmeyi kendi çabalarıyla öğrenen otizmli 14 yaşındaki Deniz Dila Dinç, Özel Sporcular Yüzme Şampiyonası'nın Yıldızlar kategorisinde yarışmaya hazırlanan tek otizmli olarak dikkat çekiyor. Dila, yarıştığı kulvarı bitirmesi halinde Türkiye birincisi olacak.

Otizmli bir birey olarak dünyaya gelen 14 yaşındaki Deniz Dila Dinç, Özel Sporcular Yüzme Şampiyonası'nda Türkiye birinciliği için her gün çalışmalarını sürdürüyor. Anne ve babası denizci olduğu için sürekli su ile iç içe olan Dila, 2 yaşında kendi çabalarıyla yüzmeyi öğrendi. Suyu ve özellikle yüzmeyi çok seven Dila’nın annesi Sedef Esra Ulutürk Dinç de kızının sürekli yanında olmak için mesleğini bırakıp Eskişehir’e yerleşti. Dila, okullar arasında düzenlenen Özel Sporcular Türkiye Şampiyonası’nda Yıldızlar kategorisinde mücadele etmek için Tepebaşı Belediyesi Mustafa Kemal Atatürk Spor Tesislerinde antrenörü ve annesinin desteğiyle her gün kulaç atıyor. Tek otizmli sporcu olarak yarışmaya hazırlanan Dila, kulvarı bitirdiği takdirde Türkiye birincisi olacak.

"Dila kulvarı bitirirse Türkiye birincisi olacak"

Küçük yaşlardan beri kızıyla birlikte otizmle mücadele ettiklerini dile getiren anne Sedef Esra Ulutürk Dinç, kızının yanında olmak için çok sevdiği işini bıraktığını söyledi. Dila’nın yüzmeyi kendi çabalarıyla öğrendiğini aktaran Dinç, kızının ilk kez bir yarışmaya katılacağı için çok heyecanlı olduğunu vurguladı. Anne Dinç, “Dila suyu çok seviyor. Zaten otizmli çocukların çoğu suyu çok sever. Böyle bir özellikleri var. Biz de destekliyoruz Dila’yı her anlamda yanında olarak destekliyoruz. Dila okulda kaynaştırma eğitimi ile okudu ve bitirdi. Ortaokulda da özel eğitim sınıfında okuyor. Sağ olsun oradaki öğretmenleri çok destek oldu ve ‘Dila’yı yetiştirelim, yarışmalara sokalım, böyle bir yeteneği var, bunu göz ardı etmeyelim’ dediler. Biz zaten dünden razıyız aileler olarak. Bizim en büyük sıkıntımız bu tarz çocuklar için yer ve antrenör bulmaktı. Tepebaşı Su Sporları Merkezinde Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın destekleriyle gayet güzel bir ortam yakaladık. Şöyle bir enteresan durumu oldu. Okullar arası Özel Sporcular Yüzme Yarışması'nda yarışmaya katılan otizmli yıldız grubundaki tek kız Dila. Eğer kazanırsa, tamamlayabilirse yarışı Türkiye şampiyonu olacak. Bu bize müthiş bir ivme kazandırdı, tabi çok gurur duyduk. Elimizden ne geliyorsa yapmaya karar verdik. O da uğraşıyor, biz de uğraşıyoruz. Zaten olsa da olmasa da, yarışmayı kazansa da kazanmasa da o bizim şampiyonumuz, o bizim meleğimiz. Zaten çok seviyoruz, tek isteğimiz onun mutlu olması. Mutlu olmadığı hiçbir şeyi yapmıyorum ve yapmak istemiyorum kızım için. Babası da ben de sadece o mutlu olsun diye düşünüyoruz. Başarı zaten geliyor arkasından” ifadelerini kullandı.

“Dila bir aksilik olmazsa Türkiye şampiyonu olacak”

Dila ile bir süredir yüzme eğitimi çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Tepebaşı Su Sporları Merkezi Yüzme Antrenörü Çağlar Alsan ise, “Dila’nın kendine has bir yeteneği var daha önce suyla haşır neşir olmasından dolayı. Ben sadece yön veriyorum açıkçası. Bir aksilik olmazsa mesafeyi bitirdiği takdirde birinci olacak. Çünkü Dila’da bir yetenek var ve göstereceğini düşünüyoruz. Otizmli bir sporcu olduğu için birebir yakın bir ilgi gerekiyor. Öğrettiğimiz her şeyi, özelikle de yeni öğreteceğimiz şeyleri tekrarlayarak, uzun süreler tekrarlayarak birebir şekilde vermeye çalışıyoruz. Dila’da bu konuda gayet istekli. Gayet güzel yapıyor. Dolayısı ile çok da zorlamıyor bizi. Okullar arası yüzme şampiyonasında başarı bekliyoruz Dila’dan. Kulvarı tamamlaması halinde Türkiye şampiyonu olacağını düşünüyoruz. Bir aksilik olmazsa da Türkiye şampiyonu olacak” ifadelerini kullandı.

"Rahatlaması ve kendini özgür hissetmesi için yüzme iyi geliyor"

Dört senedir Dila ile birlikte çalıştığını söyleyen Özel Eğitim Öğretmeni Selin Görmez ise şunları dile getirdi:
“Dila ile çok yol katettik. Gerek sosyal anlamda, gerek akademik çalışmalarda çok ileri düzeyde olduğunu düşünüyorum. Onun dışında sosyal yönden tabi biz ailelerle işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Bu yönde ben Esra Hanımı çok takdir ediyorum. Her türlü etkinlikte ona göre uyarlıyor. Sosyal yaşantıları ve ortamları ona göre düzenliyor. Bu yönde onları takdir ediyoruz her zaman. Bu çocuklar her zaman dışlanmış ve soyutlanmış olarak değil de, daha çok topluma kazandırılması yönünde büyük adımlar attı Esra Hanım. Bunu da zaten görüyoruz. Ben Dila’nın çok sosyal olduğunu düşüyorum ve bu eğitimin ona çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Zaten rahatlaması ve kendini özgür hissetmesi bakımından yüzme sporu çok iyi gelecektir ona. Dila’nın her zaman arkasındayız, destekçisiyiz. Onunla gurur duyuyoruz.” 

Burak Tekin - Kadir Arslan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Mardin’de şampiyonluk gecesinin adresi Mardian Mall oldu Mardin’de futbol heyecanı ve şampiyonluk coşkusu, Mardian Mall önünde düzenlenen büyük kutlamayla taçlandı. Mardin 1969 Spor’un elde ettiği tarihi başarı sonrası binlerce taraftar AVM önünde bir araya gelerek unutulmaz bir gece yaşadı. Ellerinde bayraklar ve meşalelerle alanı dolduran taraftarlar, marşlar ve tezahüratlar eşliğinde şampiyonluğu kutladı. Şehir genelinde oluşan araç konvoyları ve yoğun katılım, Mardin halkının takımına duyduğu bağlılığı bir kez daha gözler önüne serdi. Gece boyunca devam eden kutlamalarda vatandaşlar bol bol hatıra fotoğrafı çekerek tarihi anları ölümsüzleştirdi. Kurulduğu günden bu yana Mardin’in sosyal, kültürel ve sportif değerlerine destek veren Mardian Mall, şampiyonluk sürecinde de takımını hiçbir zaman yalnız bırakmadı. AVM yönetimi, bugün oynanan kritik mücadelede taraftar standında aktif şekilde yer alırken; mağazacıları, personelleri ve yöneticileriyle birlikte yaklaşık 100 kişilik bir ekiple tribündeki yerini aldı. Ayrıca taraftar desteğini büyütmek amacıyla yaklaşık 500 adet maç bileti dağıtılarak yüzlerce futbolseverin takımlarına destek vermesi sağlandı. Mardian Mall tarafından hazırlanan kutlama alanı ailelerin, gençlerin ve taraftar gruplarının yoğun ilgisiyle dolup taşarken, gece boyunca birlik ve beraberlik mesajları ön plana çıktı. Şampiyonluk sevincinin tüm kente yayıldığı gecede Mardin adeta tek yürek oldu. Mahmut Yıldızhan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Şehrimizin gururu olan Mardin 1969 Spor’un elde ettiği bu büyük başarı hepimizi son derece mutlu etti. Mardin halkının bu coşkuyu bir arada yaşaması bizler için çok kıymetli. Mardian Mall olarak şehrimizin sosyal ve kültürel değerlerine destek vermeye devam edeceğiz. Dün olduğu gibi bugün de takımımızın yanındayız. Çünkü biz inanıyoruz ki; ‘Şehrin Alışveriş Merkezi, Şehrin Takımının Yanında.’ Bu tarihi başarıda emeği geçen tüm futbolcularımızı, teknik ekibi, yönetimi ve büyük taraftarımızı gönülden kutluyoruz." Gece geç saatlere kadar süren kutlamalar, Mardin 1969 Spor şampiyonluğunun şehirde büyük bir gurur ve birlik atmosferi oluşturduğunu bir kez daha ortaya koydu.
İstanbul İstanbul’da 3 ilçede yollar kapanacak İstanbul’da 10 Mayıs tarihinde düzenlenecek 2 farklı etkinlik için 3 ilçede yollar kapanacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nce kapanacak yollar ve alternatif güzergahlar için açıklama yayınladı. İstanbul’da 10 Mayıs sabahı düzenlenecek 2 farklı etkinlik için 3 ilçede bazı yollar trafiğe kapanacak. Saat 09.00’da başlayacak etkinlik için kapanacak yollar ve alternatif güzergahlar açıklandı. Kapanacak yollar: Galata Köprüsü Beyoğlu istikameti, Atatürk Köprüsü Fatih istikameti, Sahil Kenndey Caddesi (Çatladıkapı-Sirkeci ışıklar arası),Reşadiye Caddesi,Ragıp Gümüşpala Caddesi,Abdülezel Paşa Caddesi,Ayvansaray Caddesi,Kadir Has Caddesi,Meclisi Mebusan Caddesi,Kemeraltı Caddesi,Dolmabahçe Caddesi,Beşiktaş Caddesi,Eski Yıldız Caddesi,Barbaros Bulvarı Merkez Komutanlığı ışıklar arası,Çırağan Caddesi,Tershane Caddesi,Refik Saydam Caddesinden Unkapanı istikameti,İnönü Caddesi ile Şehitler Tepesi arası Alternatif Yollar: Vatan Caddesi,Millet Caddesi,Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi,Palanga Caddesi,Asariye Caddesi,Tarlabaşı Bulvarı,Portokal Yokuşu Caddesi,Dereboyu Caddesi,Asker Ocağı Caddesi,İnönü Caddesi,Evliya Çelebi Caddesi Saat 12.00’da başlayacak ikinci etkinlik için ise sadece Beşiktaş ilçesinde kapanacak yollar ve alternatif güzergahlar da açıklandı. Kapanacak Yollar: Muallim Naci Caddesi Ahmet Taner Kışlalı Caddesi kesişiminden itibaren Bebek istikametine çift yönlü,Kuruçeşme Caddesi çift yönlü,Bebek Arnavutköy Caddesi Arnavutköy ışıklara kadar,Cevdetpaşa Caddesi İnşirah Cadde kesişiminden Arnavutköy istikameti Alternatif Yollar: Dereboyu Caddesi ,Portakal Yokuşu,Ahmet Taner Kışlalı Caddesi,Ahmet Adnan Saygun Caddesi,Kuruçeşme Çağrı Sokak,Yeşilpınar Sokak,Arnavutköy Dere Sokak,Bebek Hamam Sokak