EKONOMİ - 13 Aralık 2021 Pazartesi 11:08

Otomobilini satan, 1 hafta sonra aynı fiyata alamıyor

A
A
A
Otomobilini satan, 1 hafta sonra aynı fiyata alamıyor

Sıfır araç fiyatlarının sürekli yükselmesi sebebiyle, ikinci el otomobil piyasası hareketlendi. Ancak şişirilen fiyatlar sebebiyle, otomobilini satan vatandaş, aynı otomobili bir hafta sonra sattığı fiyatın fazlasına alabiliyor.

Sıfır araç piyasasının her gün yükselmesi sebebiyle, ikinci el otomobil pazarları hareketlendi. Ancak satıcılar suni fiyat artışı sebebiyle, araçlarının fiyatlarının değerinin fazlasında yazıyor. Vatandaşlar, sattıkları otomobili 1 hafta sonra bile aynı fiyatta alamıyor.

Otomobilini satan, 1 hafta sonra aynı fiyata alamıyor

“Piyasada kar yok”

Pandemiden dolayı bir süre sıfır araç üretilmediğini belirten satıcı İsrafil Kesici, "Ben arabayı satacağım, yeni bir araba alacağım ama 1 hafta içinde almam gerekiyor. İkinci el piyasasını internetten ve sosyal medyadan takip ediyoruz. Piyasa oldukça pahalı. Ben piyasaya göre hareket ediyorum. Şu an arabamı düşük bir fiyattan satsam, bir saat sonra bile yeni bir araba almam mümkün değil. Eski piyasa göre kar var ama şu anki piyasaya göre 'kar var' dersek yalan olur. Serbest piyasa çok değişken olduğu için eski piyasaya göre sattığım zaman 1 hafta içinde araba almam lazım. Aksi takdirde üzerine biraz para koyup almak zorunda kalırım” dedi.

Otomobilini satan, 1 hafta sonra aynı fiyata alamıyor

“Otomobillerimizi satmamamız gerekiyor”

Satıcıların ikinci el piyasasını yükselttiğinin altını çizen İsmail Arslankaya ise, “Dışardan gelen sıfır otomobillerin de piyasaya sürülmemesiyle beraber ikinci el piyasasında bir tırmanış oldu. Pandemiden dolayı bu pahalılık bütün Dünya’yı etkiliyor. Yaklaşık 4-5 ay önce 130-140 bin liralık arabalar şu an 230-250 bin TL seviyesinde. Bazı otomobillerde yüzde 70, bazı otomobillerde ise yüzde 100 oranında bir pahalılık var. Hükümet bunun için bazı çalışmalar başlattı fakat uzun bir süreç olacak, sabırlı olmamız gerekiyor. En önemlisi elimizdeki araçları satmamak.

Otomobilini satan, 1 hafta sonra aynı fiyata alamıyor

Bugün elindeki otomobili yüzde 70 pahalılıkla satacak bir kişi olarak alacağı arabayı aynı pahalılıkta alacağı için durup beklemenin daha karlı olacağını düşünüyorum. Piyasayı yükselten biraz da bizleriz. Biz toplum olarak biraz fırsatçıyız. Bireysel zenginliğe çok önem veriyoruz. ‘Ben zengin olayım gerisi ne olursa olsun’ zihniyetinden vazgeçmemiz lazım. Ülkemizi yönetenler bu konuda çağrı yapıyorlar. Birbirimize karşı gözetleyici ve koruyucu olmalıyız” şeklinde konuştu.

Cüneyt Önelge-Hamza Emin Usta
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Başkan Erkoyuncu, 14 Mayıs Çiftçiler Günü’nü kutladı PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, 14 Mayıs Çiftçiler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Erkoyuncu sermayesi alın teri olan çiftçilerin 14 Mayıs Çiftçiler Günü’nü kutladı. PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, 14 Mayıs Çiftçiler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Erkoyuncu yaptığı açıklamada çiftçilerin sadece tarımsal üretimdeki rolüyle değil, aynı zamanda toplumun ekonomik ve sosyal kalkınmasında da kilit bir rol oynadığını ifade ederken çiftçilerin toprağa hayat veren kahramanlar olduğunu söyledi. Başkan Erkoyuncu, “Tarım sektörü insan hayatının olmazsa olmazıdır. Tarım, sadece insan hayatı için değil ülke ekonomisi için de son derece stratejik öneme haiz bir sektördür. Tarım alanında sürdürülebilirliğin devam etmesi de önemli faktörler arasındadır. Sürdürülebilir tarım için bütün üniversiteler, bilim adamları, STK’lar eskiye göre daha bilinçli hareket etmektedir. Buradaki en büyük çaba ve gayret çiftçilerimizindir. Her geçen gün birim alandan elde edilen verim ve ürün çok iyi bir noktadadır ama özellikle bölgemizde, Konya ovamızda bu bariz bir şekilde hissedilir ölçüye dayanmıştır. Burada asıl kahramanlar Türk çiftçisidir. Çiftçilerimiz özveri ile çalışmakta ve bilinçli tarım uygulamalarıyla da ciddi bir emek sarf etmektedir. Çiftçilerimiz gerek tarım makinelerini kullanarak modern tarım tekniklerini uygulamaları, gerekse geleneksel tarım yöntemlerini sürdürmeleriyle ülkemizin tarımsal potansiyelini üst seviyelere çıkarmaktadırlar. Bizler de çiftçilerimizin refahı için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" dedi. "Bakanımız sağlıklı bir fiyat politikası uygulaması için samimi bir gayret içerisinde" Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile de sıklıkla bir araya geldiklerini ifade eden Başkan Erkoyuncu, bölge tarım ve hayvancılığının iyileştirilmesi ile alakalı istişare halinde olduklarını söyledi. Başkan Erkoyuncu, "Bütün dünyadaki emtia fiyatlarının düşmesinden kaynaklı son 1 yılda tarım ürünlerinde düşüş gözlemlenmekte. Bakanımızla da bu konuyu sık sık istişare ediyoruz. Kendisi, tarım ürünleri taban fiyatlarında sağlıklı bir fiyat politikası uygulaması için samimi bir gayret içerisinde. İnşallah umduğumuzu bulacağız, karşılığını alacağız" ifadelerine yer verdi. "Sermayesi alın teri olan tüm çiftçilerimizin gününü kutlarım" Tüm çiftçilerin 14 Mayıs Çiftçiler Günü’nü kutlayan Başkan Erkoyuncu, "Alın teri döken, sermayesi alın teri olan tüm çiftçilerimizin Çiftçiler Günü’nü kutlarım, hepsine saygılar sunarım. Bereketli bir sezon geçirmelerini temenni ediyorum" diye konuştu.