DÜNYA - 23 Mayıs 2024 Perşembe 21:24 | Son Güncelleme : 23 Mayıs 2024 Perşembe 22:10

Oxford Üniversitesi’ndeki Gazze’ye destek eylemi: 16 gözaltı

A
A
A

İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nin İsrail ile mali ilişkilerini kesmesini talep eden bir grup öğrenci, rektörlük binasında oturma eylemi yaptı.

Dünya genelinde üniversitelerde Gazze’ye destek eylemleri devam ediyor. İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde Filistin yanlısı öğrenciler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından üniversiteye İsrail ile ilişkilerini gözden geçirme çağrısı yaptı ve üniversite yönetimi ile görüşme talebinde bulundu. Taleplerin cevapsız kalması üzerine bugün yüzlerce öğrenci, üniversitenin idari binası çevresinde oturma eylemi yaptı. Binaya giren öğrenciler bir pencereden Filistin bayrağı ve öğrencilerin üniversiteden taleplerinin bulunduğu pankartı astı. Çıkan olaylarda 16 öğrenci gözaltına alındı.

Öğrenciler, rektörlük binasındaki gösteri sırasında yapılan gözaltıları protesto amacıyla yolu kapatarak polis araçlarının geçişini engelledi. Polis araçları etrafında oturma eylemi yapılan öğrencilere de müdahale edildi.

Filistin için Oxford Eylemi (OA4P) grubu sözcülerinden bir öğrenci, “Üniversite yönetiminin görüşme talebimize iki haftadır cevap vermemesi üzerine, Oxford öğrencileri bugün barışçıl bir oturma eylemi gerçekleştirmiştir. Rektör, öğrenciler ile diyalog kurmak yerine binayı boşaltmayı, giriş çıkışlara kapatmayı ve öğrencilerin gözaltına alınması için polisi aramayı tercih etmiştir. Yönetimden derhal bizimle müzakereye oturmasını talep ediyoruz” dedi.

Grup tarafından sosyal medyada yayınlanan açıklamada, “Binadan ayrılmadan önce rektör, protestocularla konuşmaya geldi ve üniversite öğrencileriyle iletişim kurmak için ‘mevcut kanalları’ kullanmaya çalıştığını belirtti. Bu doğru değildir. Kendisi, Filistin İçin Oxford Eylemi öğrenci temsilcilerinden gelen görüşme taleplerini haftalardır, defalarca görmezden gelmiştir. Polis olay yerine geldiğinde, barışçıl bir şekilde oturma eylemi yapan öğrencilerle karşılaşmıştır. Tutuklama tehdidi kendilerine bildirildiğinde, öğrenciler ayağa kalkıp gönüllü bir şekilde binayı tahliye etme önerisinde bulunmuştur. Fakat durumu gerginleştiren bir adım atılarak tüm öğrenciler tutuklanmış, telefonlarına el konulmuş ve görüntü kaydı alma imkanları ellerinden alınmıştır” denildi.

Açıklamada, “Artık yönetimin, İsrail’in Gazze’deki soykırımını desteklediğini kabul etmek yerine, kendi öğrencilerini gözaltına almayı, seslerini kısmayı ve onlara fiziksel olarak saldırmayı tercih ettiği açıkça görülmektedir” denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bayramın ilk gününde Kağıthane’de feci kaza: 5 yaralı Kağıthane’de Kurban Bayramı’nın ilk gününde 4 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 5 kişi yaralandı. Refüjü aşıp taksiyle kafa kafaya çarpışan Tofaş Kartal marka otomobilin adeta dağıldığı kazada, olay yeri savaş alanına döndü. Kaza, Kağıthane İmrahor Caddesi’nde saat 15.00 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kağıthane istikametine doğru ilerleyen Tofaş Kartal marka otomobilin sürücüsü, aracın hakimiyetini kaybederek refüjü aşıp, karşı yöne geçti. Kontrolden çıkan otomobil, Hüseyin Can’ın kullandığı içinde yolcu bulunan 34 TCM 41 plakalı ticari taksiyle kafaya kafaya çarpıştı. Toplamda 4 aracın karıştığı zincirleme kazada ortalık adeta savaş alanına dönerken, kazada takside bulunan kadın yolcu ve sürücü Hüseyin Can’ın da aralarında bulunduğu toplam 5 kişi yaralandı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve ambulans ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sevk edilen itfaiye ekipleri, Kartal araca sıkışan sürücüyü kurtarmak için çalışma başlattı. Yaralı sürücü itfaiye ekipleri tarafından çıkarıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Diğer yaralılar da olay yerine sevk edilen ambulanslarla hastaneye sevk edildi. Zincirleme kazaya neden olduğu ileri sürülen Kartal model otomobilin ön tarafının dağıldığı görüldü. Öte yandan, kaza nedeniyle cadde tek yönlü trafiğe kapatıldı. Taksi şoförü Hüseyin Can yaptığı açıklamada, “Karşı şeritten gelip, yola atlayıp üstüme vurdular. Araba Kartal modeldi. Kafa kafaya girdiğimiz için hızını anlayamadım. Arabada kadın yolcu vardı, yaralı. O arabada ise 3 yaralı vardı” dedi.
Diyarbakır Diyarbakır Valisi bayram kutlamasında vatandaşlarla vedalaştı Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Kurban Bayramı münasebetiyle düzenlenen programda vatandaş ve kentteki idarecilerle bayramlaştı. Emekliliğe ayrılan Vali Su, kentte son bayramlaşmasında vatandaşlarla vedalaşıp helalleşti. Kurban Bayramı nedeniyle Diyarbakır Valiliğince protokol ve halkla bayramlaşma programı gerçekleştirildi. DSİ Sosyal Tesislerinde yapılan bayramlaşma programında konuşan Vali Su, bayramların çok özel günler olduğunu ifade ederek, yardımlaşmanın, paylaşmanın, birlik ve beraberliğin en üst noktaya ulaştığı günler olarak değerlendirdi. Vali Su, “Mutlaka bulunduğumuz yerlerdeki kimsesiz, öksüz vatandaşlarımızı ziyaret etmemiz gerekiyor. Bu bayram coşku ve sevincine onları da ortak etmeliyiz. Şehit ailelerimizi, gazilerimizi ziyaret ederek, bu bayram coşkusunu kavuşturmamız gerekiyor. Sevinçler, güzellikler, paylaştıkça çoğalır” dedi. Vali Su’dan veda konuşması Vali Su, 25 Haziran günü yaş haddinden emekli olacağını belirterek, veda konuşması da yaptı. Yaklaşık 2 yıldır Diyarbakır’da görev yaptığını hatırlatan Vali Su, “Diyarbakır halkına elimizden geldiğince, sizlerin desteğiyle hizmet ettik. 1988’de başladığım mülki idare amirliğini, böylesi kutlu bir kentte Diyarbakır’da noktalamanın mutluluğunu yaşıyorum. Sizlerle birlikte Diyarbakır’da çok özel çalışmalara imza attık. Hem kayyum hem de valilik görevimizde önemli hizmetler yaptık. Diyarbakırlı hemşehrilerimiz her şeyin en güzeline layıktır. Bundan sonra gelecek arkadaşlarımız sizlere çok daha güzel hizmetler vermeye devam edecekler. Bu vesileyle hepinize veda ediyorum. Hakkınızı helal edin, benim hakkım varsa helal hoş olsun. Bundan sonra Allah izin verirse memleketim Konya’ya yerleşeceğim” diye konuştu. Programa, Vali Ali İhsan Su, önceki dönem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, AK Parti milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Mehmet Sait Yaz, 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Gürtaç Kayapınar, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, kamu kurum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.