SAĞLIK - 18 Haziran 2015 Perşembe 12:37

Pankreas kanserinde erken teşhis hayati önem taşıyor

A
A
A
Pankreas kanserinde erken teşhis hayati önem taşıyor

Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, dünyada en ölümcül dördüncü kanser olarak bilinen pankreas kanserinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını söyledi.

Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, pankreas hastalığının hızlı yayılım gösterdiğine dikkat çekerek, "En hızlı yayılan tür olan ve 45 yaşın altında rastlanan pankreas kanseri, alkol tüketen ve aşırı kilolu olan insanlar ile diyabet hastalarında daha sık görülüyor. Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında pankreas kanserin ilk sıralarda yer aldığını görmekteyiz. Pankreas kanserinin, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki görülme oranı yılda 28 bin vaka ve bunların yüzde 90’a yakını kaybediliyor. Pankreas kanserleri ülkemizde de tüm kanserlerin yüzde 3’ünü oluşturuyor. Genellikle hızlı yayılım gösteren hastalığın görülme yaşı ortalama 69 olarak biliniyor. Cerrahi, medikal ve radyasyon tedavilerindeki gelişmelere rağmen, çok erken dönemde tespit edilmezse bu kanser türünde hayatta kalma oranı çok düşüktür” dedi.

“ERKEN DÖNEMDE CERRAHİ ŞANSI VAR”
Pankreas kanseri hastalarının sadece yüzde yirmisinin tedavi edici cerrahi şansı olduğunu belirten Prof. Dr. Serdar Yol, "Pankreas kanserli hastaların çoğu uzak organlara erken kanser yayılımı veya yaygın lokal tutulum nedeni ile tedavi edici cerrahiye aday değildir. Bu hastalar için ağrıyı giderici ve daha rahat bir dönem geçirmelerini amaçlayan cerrahi girişimler yapılır. Genel duruma ve beraberindeki hastalıklara bağlı olarak; pankreas kanserinin vücutta diğer organlara yayılım gösterdiği hastalarda ortalama yaşam süresi 3 ile 6 ay arasındadır. Hastalık bölgesel bir yayılım gösterdiyse bu süre genellikle 6 ile 10 ay arasında değişmektedir" diye konuştu.

“SİGARA İÇMEK PANKREAS KANSERİ RİSKİNİ İKİYE KATLIYOR”
Pankreas kanseri erken evrede belirti vermediği için önlem almanın da zor olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Serdar Yol, "Hastalık bulgu vermeye başladıktan sonra, tarama testleriyle teşhis edilebilir. Beslenmenin, çevresel faktörlerin ve genetik özelliklerin pankreas kanseri üzerindeki etkisi sigara içmenin yarattığı etkiye oranla daha azdır. Sigara hastalıkla doğrudan ilişkili olup, riski 2 kat artırır. En temel bulguları bulantı, iştahsızlık, kilo kaybı, mide çıkışında tıkanıklık, yavaş gelişen sarılık ve ağrıdır. Pankreas kanserine bağlı olarak görülebilen ve sırta vuran ağrı, genellikle hastalığın bölgesel yayılımının habercisidir. Hastalığın daha az görülen bulguları, ‘3 D’ olarak tanımlanabilecek; ‘Diyabet’ (şeker hastalığı), ‘Diare(ishal)’ ve ‘depresyon’dur" şeklinde konuştu.

“TEDAVİ İÇİN TAM DONANIMLI BİR MERKEZ SEÇİLMELİ”
Opr. Dr. Yol, pankres kanseri tedavisinin deneyimli ellerde yürütülmesi gerektiğini belirterek, “Tedavi; onkolog, gastroenterolog, pankreas cerrahı, girişimsel radyolog ve palyatif (hafifletici) bakım uzmanından oluşan deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Pankreas kanseri ameliyatları, cerrahinin en zor ve en sorunlu ameliyatlarından olup, özellikle ameliyat sonrası dönemde çıkabilecek komplikasyon riskleri nedeni ile hem cerrah, hem de hastane imkanları yeterli özellikte olmalıdır” ifadelerini kullandı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sancaktepe’de kurulan indirim fuarı vatandaşları ağırlıyor Sancaktepe’de kurulan giyim ve ayakkabı fuarında çeşitli kıyafetler, ayakkabılar, takım elbiseler, çantalar ve benzeri ürünler indirimli fiyatlardan satılıyor. Çadıra alışverişe gelen vatandaşlar aynı zamanda çadır dışında kurulan stantlarda farklı illere ait yöresel lezzetleri tadabiliyor. Sancaktepe’de Samandıra Meydanında yaklaşık yanındaki iki bin metre kare alana kurulan giyim ve ayakkabı indirim fuarı vatandaşları ağırlıyor. Çadır içinde kurulan fuarda ayrıca çeşitli markaların ayakkabı, çanta, takım elbise, gömlek, ayakkabı, pantolon, erkek - kadın giysileri gibi birbirinden farklı ürünler yaklaşık bir ay boyunca neredeyse etiketin yarı fiyatına satılıyor. Çadırda kıyafet bakan vatandaşlar aynı zamanda çadır dışında kurulan ve yaklaşık 40 farklı ilin yöresel ürünlerinin bulunduğu alanda yöresel tatları deneyebiliyor. Çadıra alışverişe gelen Semra Sevdalı “Çadırın açıldığını duyduk. Buranın böyle bir yere ihtiyacı vardı. Fiyatlar da çok uygun. Biz de çoluk çocuk beraber geldik bir bakalım dedik. Fiyatlar hoşumuza gitti. Fiyatlarda indirim yapıyorlar, herkese tavsiye ediyorum” dedi. Satıcı Cemal Akkaya, “Ürünlerin hemen hemen yüzde sekseni, doksanı kendi imalatımızdır. Geri kalanı da imalatçı arkadaşlardan temin ediyoruz. Ürünlerimiz Uşak’ta tabaklanıyor, Zeytinburnu’nda atölyemizde dikiyoruz. Daha önce Rusya’ya gönderiyorduk, şimdi Ukrayna savaşı var malum işlerin durgunluğundan ötürü indirim çadırında ürünleri bitiriyoruz” dedi. Organizasyon yetkililerinden Sabri Eser, “İstanbul Giyim Ayakkabı Çanta Fuarı, Sancaktepe Samandıra Meydanında. 45 gün boyunca dolu dolu indirim. Aynı zamanda çadırın her tarafında 81 ilden yöresel ürünlerimiz var. Çocuklar için oyun grubumuz var. Alışverişin kalbi Sancaktepe’de atıyor” diye konuştu.
Aydın Buharkent’te Türkiye Tırmanma Yarışı için geri sayım başladı Aydın’ın Buharkent ilçesi, Türkiye Tırmanma Yarışı’nın 3. ayağına ev sahipliği yapacak. Buharkent Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenecek olan Buharkent Tırmanma Yarışı, 25-26 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek. Türkiye’nin önemli organizasyonlarından olan Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 3. ayağı bu yıl Aydın’ın Buharkent ilçesinde gerçekleştirilecek. Buharkent Belediyesi geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da 4. kez tüm yarışseverlere ev sahipliği yapacak. Yarışın üçüncü ayağı ise Ege Otomobil Sporları Kulübü tarafından Buharkent Belediyesi’nin katkılarıyla 25-26 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek. Büyük heyecana ve renkli görüntülere sahne olacak olan organizasyona Türkiye’nin çeşitli illerinden çok sayıda yarışmacı katılacak. Buharkent’in ev sahipliği yapacağı etkinliğe tüm vatandaşları davet eden Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, kayıtların açıldığını ifade ederek “Icrypex ana sponsorluğunda, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) AVIS 2024 Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 3. yarışı Ege Otomobil Sporları Kulübü (EOSK) tarafından Buharkent Belediyemizin destekleri ile 25-26 Mayıs tarihlerinde Buharkent’imizde düzenleniyor. Ulusal şampiyonanın 3. yarışı olacak olan Buharkent Tırmanma Yarışı 25 Mayıs Cumartesi günü saat 17.30’da Buharkent Belediye Meydan’ından verilecek sembolik start ile başlayacak” dedi.