GÜNDEM - 24 Ocak 2016 Pazar 11:26

Patlayıcı yapımında kullanılan gübreye sıkı denetim

A
A
A
Patlayıcı yapımında kullanılan gübreye sıkı denetim

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gübre yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle terör örgütü üyelerinin patlayıcı yapımında kullandığı gübrenin alım ve satımına sıkı denetim uygulayacak. Düzenlemeye uymayanlara idari yaptırım uygulanacak.

"Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Düzenlemeyle gübrelerin terör örgütleri tarafından patlayıcı yapımında kullanılması sebebiyle suçla mücadele edilebilmesi amaçlanıyor. Yönetmelikte yapılan değişiklikle vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, tarım sektöründe gübrelere ilişkin ürün güvenliğinin temin edilebilmesi için gübre hareketlerinin izlenmesinde, piyasada kontrol ve denetimin güçlendirilmesi ve piyasanın kayıt altına alınmasında ek tedbirlere duyulan ihtiyaç da karşılanacak. Gübre satışı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere her bir satış noktası için "Gübre Dağıtıcılık Belgesi" alma zorunluluğu getirilecek. Mezkur belge Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından başvurular üzerine yapılacak inceleme sonucu verilecek.
Düzenlemeyle gübre üreticileri, gübre dağıtıcı belgesi olan gerçek ve tüzel kişiler aracılığıyla piyasaya ürün arz edebilecek, belgesi olmayan satıcılar vasıtasıyla piyasaya ürün arz edemeyecek. Üreticiler, ancak tarımsal üretim yapan ve yaptıranlarla ham madde olarak kullanan gerçek ve tüzel kişilere doğrudan ürün satışı yapabilecek. Dağıtıcılar, lisanslı üreticilerin tescil edilmiş ürünlerini ya da gübrelerini piyasaya arz edebilecek. Lisanssız üreticilerin ürünlerini veya tescil edilmemiş ürünleri piyasaya arz edemeyecek. Üreticiler, ambalajında 'tescil ve parti numarası' yer almayan ürünleri piyasaya arz edemeyecek. Üreticiler, ürün ambalajının uyarılar bölümünde 'Toprak ve yaprak analizi yaptırılarak gübre kullanılması tavsiye edilir' ibaresine yer verecek. Belirtilen yükümlülüklere uymayanlara '4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun' çerçevesinde idari yaptırımlar uygulanacak.
Halen gübre satışı yapan gerçek ve tüzel kişiler, değişikliğin yayım tarihinden itibaren üç ay içerisinde gübre dağıtıcılık belgesi almak zorunda olacak. Üreticilerin ürün ambalajında tescil ve parti numarası ile tavsiye uyarısını yazma zorunluluğuna uyumları için iki yıl uyum süresi verildi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Tavus kuşları emin ellerde Hakkari’nin Derecik ilçesinde jandarma ekiplerince yürütülen kontroller sonucu bir kamyonun kasasında ele geçirilen 5 tavus kuşu rehabilite edilmek üzere Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğüne getirildi. Hakkari’nin Derecik ilçesinde jandarma ekipleri, Beyazağaç Yol Kontrol Noktası’nda durdurulan kamyonette arama yapıldı. Yapılan aramada kamyonetin kasa içerisinde çuvallar içerisine saklanmış 5 adet tavus kuşu olduğu tespit edildi. Jandarma ekipleri tarafından el konulan tavus kuşlarını Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) Yüksekova Şefliği personeline teslim edildi. Tavus kuşları daha sonra rehabilite edilmek üzere Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğüne getirildi. Konuyla ilgili bilgi veren Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, "Kaçak yollarla ülkeye getirilen tavus kuşları olduğu ihbarı üzerine Doğa Koruma Milli Parklar Yüksekova Şefliği ekipleri tarafından jandarmadan teslim alınıp merkez müdürlüğümüze getirildi. B ibrada bu hayvanlara sadece rehabilitasyonları ve ev sahipliğini yapacağız. Rehabilitasyon merkezimiz Van Gölü havzasında, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 14. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı, Siirt, Hakkari, Bitlis, Van ve Muş illeri çevresindeki hayvanların rehabilitasyonu ve tedavilerini yapıp doğaya gönderilmekte. Yaban hayvanı olmayıp ta bazen kaçak yollarla izinsiz halde yurda sokulan hayvanları da yedi emin olarak merkezimizde barındırıyoruz” dedi. DKMP 14. Bölge Müdürlüğü’nün getirmiş olduğu hayvanların refahını sağlayıp hem misafir ediyoruz hem de ekolojik dengede yeri varsa gidebilecek yerleri varsa gönderdiklerini ifade eden Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, “Son zamanlardaki politikamız yerimiz müsait. Burada yaşamlarını sürdürmeleri için gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Hem tavus kuşları hem de başka kuşlar için alan oluşturarak burada minyatür küçük bir doğal yaşam alanı oluşturup Van Gölü havzasındaki bütün hayvanların yaşayabileceği habitatı oluşturuyoruz ve burada misafir ediyoruz. Eğer doğaya dönebilecekler olursa doğaya salıyoruz” şeklinde konuştu.
Van Van-Bahçesaray karayolu 130 gündür kapalı Van’da kar yağışı ve düşen çığlardan dolayı yaklaşık 130 gündür kapalı bulunan Van-Bahçesaray karayolunun ulaşıma açılması için çalışmalar devam ediyor. Van’da 22 Aralık 2023 tarihinde yağan kar yağışı ile birlikte düşen çığlar sonucu Van-Bahçesaray yolu ulaşıma kapandı. Yaklaşık 4 aydan bu yana ulaşımın sağlanamadığı yolda Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü 111. Şube Müdürlüğü’ne bağlı Görentaş Bakımevi ekipleri, kar kalınlığının yer yer 3 ile 5 metreyi bulduğu bölgede 3 bin rakımlı Karabet Geçidi’ne çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Çalışmalar büyük titizlikle devam ederken hafta içi yolun açılma planlanıyor. "Çığ altında kalan minibüs ortaya çıktı" 22 Aralık 2023 tarihinde gelen çığ nedeniyle yol kapanınca vatandaşlar ağaçlarını yola bırakıp yaya Bahçesaray ilçesine gitti. Gece gelen başka bir çığ bir yolda bırakılan hafif ticari araç ile minibüsün üzerine düştü. Minibüs yoldan yaklaşık 100 metre uçuruma sürüklenirken, hafif ticari araç ise yolda kaldı. Karayolları ekipleri ile vatandaşların yardımıyla araç kardan temizlenip bölgeden çekilerek ilçeye götürüldü. Minibüs ise olay yerinde kaldı. Yaklalık 4 aydır kar altına kalan minibüs, karların erimesiyle küçük bir bölümü ortaya çıktı. Van-Bahçesaray yolunun kapalı olması nedeniyle ilçeye Bitlis’in Hizan ilçesi üzerinden ulaşım sağlanıyor.