EKONOMİ - 02 Mart 2023 Perşembe 11:29

Petkim kârlılığını 2022 yılında da sürdürdü

A
A
A
Petkim kârlılığını 2022 yılında da sürdürdü

Petkim, güçlü nakit pozisyonu, kredibilitesi ve etkin planlama yöntemleri sayesinde petrokimya sektöründe kar marjlarındaki daralmaya rağmen 2022 yılını 6,5 milyar TL net kârla kapattığını duyurdu.

Türkiye’nin önde gelen endüstriyel holdinglerinden SOCAR Türkiye’nin grup şirketlerinden Petkim, 2022 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre Petkim 2022 yılı sonunda 6,5 milyar TL’lik net kâr elde etti. Şirket, 2022 yılı toplamında satışlarını 2021 yılına göre yüzde 70 artırarak 49 milyar TL’ye yükseltirken, nakit varlıklarını da 13 milyar TL ye çıkardı.

Petrokimya sektöründe kar marjlarının önemli ölçüde daraldığı bu yılda şirketin elde ettiği başarılı finansal sonuçlarda, yetkin insan kaynağı, güçlü yönetim anlayışı, nakit pozisyonu, kredibilitesi ve STAR Rafineri ile olan entegrasyonu öne çıkıyor. Şirkette geçtiğimiz yıl sürdürülebilirlik ve verimlilik için son derece öneme sahip olan ve dört yılda bir yapılan planlı bakım duruşu, operasyonel verimlilik ve stratejik yönetim anlayışı sayesinde hedeflenenden daha kısa sürede ve ön görülenden daha az maliyetle tamamlandı. Şirket, yılın ilk çeyreğinden itibaren tüm dünyada düşen ürün fiyatları ve kar marjlarına rağmen, net dönem karını 6,5 milyar TL’ye çıkarttı.

Aynı zamanda şirkette 2022 yılında başarılı bir nakit yönetimi gerçekleştirildi. Bu sayede sağlanan güçlü likidite ile şirket, 2023 yılı Ocak ayında vadesi gelen 500 milyon dolar tutarındaki Eurobond’u iç kaynakları ile öderken, yurtdışından 300 milyon dolar tutarında uzun vadeli yeni kaynak sağladı. Böylelikle 2023 yılında Eurobond ödemesi başarıyla gerçekleştirilirken uzun vadeli borçluluk 200 milyon dolar tutarında azaltılmış oldu.

Project Earth, şirkette devreye alındı

2022 yılında SOCAR Türkiye’nin SAP ile başlattığı S4/HANA projesi Project Earth, Petkim’de de uygulamaya başlandı. Veri odaklı bir şirket olma hedefi ile yürütülen bu proje sayesinde muhasebe işlemleri ve fatura onayları gibi kurumsal süreçler uçtan uca yönetilebiliyor ve SOCAR Türkiye ve grup şirketleri arasında veri akışı gerçekleştirilebiliyor.

Sürdürülebilir üretim

2022 yılı gerek Türkiye gerekse Avrupa’da sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. SOCAR Türkiye ve grup şirketlerinin faaliyetlerinden kaynaklanan mutlak emisyonlarını azaltma amacıyla atılan adımlar doğrultusunda şirket, sürdürülebilir üretim gerekliliklerinin uygulandığını tescilleyen ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) Plus sertifikası almaya hak kazandı. Sertifika kapsamında Petkim, biyo, döngüsel ve biyo-döngüsel ürünler üretebilecek.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Cinayete kurban gittiği 10 yıl sonra itiraf edilen kadının gömüldüğü yerde arama çalışmaları sürüyor Denizli’de 2016 yılında annesinin evinden eski eşiyle birlikte çıktıktan sonra bir daha haber alınamayan Ayşen Aycan’ı öldürdüğünü itiraf eden Turgay B., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Ayşen Aycan’ın gömüldüğü alanda kazı çalışmaları sürüyor. Denizli’nin Çivril ilçesinde 2016 yılında boşandığı eşiyle annesinin evinden ayrılan Ayşen Aycan’dan bir daha haber alınamamıştı. 10 yıldır faili meçhul olarak kalan dosyayı ele alan Çivril Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Furkan Sünbül, koordinesinde kayıp Ayşen Aycan’a dair tüm delilleri titizlikle inceledi. Denizli Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri yaptıkları çalışma kapsamında 19 Mayıs günü 8 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında 6 şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki sorgularında eski eş Turgay B., cinayeti itiraf etti. 10 yıl sonra eski eşini öldürdüğünü itiraf eden Turgay B., Ayşen Aycan’ı gömdüğü yeri de tarif etti. İşlemlerinin ardından cinayet zanlısı Turgay B., adliyeye sevk edildi. savcılık ifadesinin ardından mahkemeye sevk edilen Turgay B., tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ayşen Aycan’ın gömüldüğü belirtilen alanda ise saat 20.00’a kadar çalışmalar sürdü. Sabah saatlerinde tekrar devam eden çalışmalar kapsamında şu ana kadar kazı çalışmasının yapıldığı alanda Ayşen Aycan’a ait herhangi bir bulguya rastlanılmadığı öğrenildi.
Tokat AFAD Başkanı Pehlivan: "Taşkın tedbiri kapsamında 464 hanede tahliye yapıldı" Tokat’ta taşkın riskine karşı yürütülen çalışmalar kapsamında kente gelen AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan, yıkımı gerçekleştirilen ÇEDAŞ Köprüsü bölgesinde incelemelerde bulundu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Ali Hamza Pehlivan, Yeşilırmak’taki su seviyesinin yükselmesi ve Almus Barajı’ndan gelebilecek suyun oluşturabileceği taşkın riskine karşı alınan tedbirleri değerlendirmek üzere kente geldi. İlk olarak taşkın tedbiri kapsamında yıkımı tamamlanan ÇEDAŞ köprüsüne gelen Pehlivan’a Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu tarafından bölgede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verildi. "Bugün itibariyle 454 hanede tahliye çalışması yapıldı" İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan, kent genelinde risk azaltmaya yönelik kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, "DSİ ekipleri tarafından taşkın korumaya yönelik tahkimatlar yapıldı. Çok şükür bu ana kadar herhangi bir can kaybımız olmadı. Yaralanmamız olmadı. Risk azaltmanın bir boyutu da tahliyeler. Bugün itibariyle 464 hanede tahliye çalışması yapıldı. Yaklaşık 850 vatandaşımız kamu misafirhanelerinde misafir edildi" dedi. Hayvan tahliyelerine de önem verildiğini ifade eden Pehlivan, "10 bin 333 büyükbaş hayvan, yaklaşık 3 bin 500 küçükbaş hayvan ve 2 bin 500 civarında arı kovanının tahliyesi gerçekleştirildi" diye konuştu. "250 ihbarın 206’sı su baskını" 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yaklaşık 250 ihbar ulaştığını belirten Pehlivan, bunların 206’sının su baskını yaşanan evlerle ilgili olduğunu kaydederek, tüm ihbarlara ekipler tarafından müdahale edildiğini söyledi. Su baskını yaşanan evlerde AFAD, belediye ve valilik koordinasyonunda tahliyeler yapıldığını aktaran Pehlivan, 42 iş yerinde de tahkimat ve tahliye çalışması gerçekleştirildiğini ifade etti. "Su seviyesinin artmasına karşı her türlü önlemi aldık" Kentte muhtemel taşkın riskine karşı birçok noktada koruma çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Pehlivan, "Almus Barajı’nın dolusavaktan gelmesi muhtemel, beklenenden fazla su seviyesinin artması riskine karşı her türlü önlem alındı. Bugün itibariyle bu önlemler sayesinde çok şükür herhangi bir kaybımız yok" ifadelerini kullandı.