GÜNDEM - 28 Ağustos 2022 Pazar 13:58

Prof. Dr. Keleş: 'Konut sıkıntısı için devlet ve kooperatifler devreye girmeli'

A
A
A
Prof. Dr. Keleş: 'Konut sıkıntısı için devlet ve kooperatifler devreye girmeli'

Disiplinlerarası Kent Çalışmaları Dünya Kongresine konuşmacı olarak katılım sağlayan Prof. Dr. Ruşen Keleş özellikle son zamanlarda artan konut sorunu için, “Devlet ve kooperatifler devreye girmeli” dedi.

İstanbul Topkapı Üniversitesi tarafından düzenlenen Disiplinlerarası Kent Çalışmaları Dünya Kongresinde bir araya gelen akademisyenler “Kentsel Yoksulluk ve Evsizlik” konusunu ele aldı. Üniversitenin Balat Yerleşkesinde düzenlenen kongreye ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İBB gibi birçok kurumun temsilcileri de katılım sağladı.

Ana konu olarak belirlenen “kentsel yoksulluk ve evsizlik” üzerine araştırmalarını paylaşan Kent Bilimci Araştırmacı- Yazar Prof. Dr. Ruşen Keleş son zamanlarda artan nüfus ile birlikte büyükşehirlerde yaşanan konut sıkıntısını, dar gelirli insanların konut ihtiyacına dair sorunları hakkında detaylı değerlendirmelerde bulundu.

Büyükşehirlerde yaşanan dengesiz nüfus artışı karşısında her zaman kentsel problemlerin yaşandığını aktaran Prof. Dr. Ruşen Keleş, “Az gelişmiş ülkelerde iç göç çok önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ise nüfusun büyükşehirlerde toplanması ve ortaya çıkan kentleşmeyle birlikte kent hizmetlerine talepler artmaktadır. Bu nedenlerle başta konut olmak üzere ulaşım, çevre, su, kanalizasyon ve benzeri şehir hizmetlerine yönelik talepler her geçen gün artmaktadır. Dolayısı ile başta konut olmak üzere tüm taleplerin karşılanabilmesi ancak devlet müdahalesi ile mümkün olmaktadır.” dedi.

“Kar amacı gütmeyen kooperatifler devreye girmeli”

‘Konut sorunu karşısında devlet mi yoksa özel sektör mü çözüm üretmeli’ sorusuna da cevap veren Ruşen Keleş, “Uzun yıllar bu talebin karşılanmasında kim öncülük etsin diye sorular soruldu. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra devlete bu konularda öncülük vermek bir tarafa bırakıldı. Özel sektörün arz ve talep kanunlarına göre barınma başta olmak üzere diğer kent sorunlarını da çözmesine öncelik verildi. Ancak bu uygulama başarıya ulaşmadı ve yeniden taleplerin devlet tarafından karşılanması gündeme geldi. Elbette sorun yalnızca taleplerin devlet ya da özel sektör tarafından karşılanıp karşılanmamasından ibaret değil. Önemli olan taleplerin yanıtlanması sırasında hangi yöntemlerin uygulanacağıdır. Devletin herkese ev yapmak gibi bir sorumluluğu yok ve bu yaklaşım maalesef gerçekçi de değil. Bu nedenle devletin yanında özel sektör de görev almalıdır. Ancak özel sektörde bulunan firmalar kazanç gayesi ile adımlar atan örgüt türleridir. O nedenle kar amacı gütmeyen kuruluşların mutlak suretle evsizlere konut sağlamakta devreye girmesi gerekir. Burada adım atması gereken kuruluşlar ise kooperatiflerdir.” şeklinde konuştu.

“Artan kiralar karşısında da devlet müdahalesi gerekiyor”

Kooperatiflerin geçmiş zamanda konut sorununa çözüm odaklı adımlar attığını fakat zamanla özel sektörün artık bu konuya dahil olduğunun altını çizen Keleş, “1980’li yılların başlarında kooperatiflerin toplam konut üretimi içerisindeki oranı yüzde 6-7’den 30’a kadar yükselmiştir. Ancak sebebini bilmemekle birlikte daha sonra bu uygulamadan vazgeçildi. 80’lerin ortasından itibaren konut ihtiyacını karşılaması yine özel sektörden beklenmeye başlandı. Sorulması gereken bir diğer soru da şu; herkes ev sahibi olmak zorunda mı, neden kirada oturmasınlar? İnsan onuruna yaraşır, maddi olanaklarına uygun bir ortamda kiralık ev sağlanabilirse bu da bir çözüm olabilir. Fakat ne yazık ki özellikle Türkiye’de herkes mülk sahibi olmak istiyor. Çünkü son dönemde kiracılar ödeyemeyeceği kira ücretleriyle karşı karşıya kalmaya başladı. Burada da devletin devreye girerek dar gelirlilerin konut ihtiyaçlarını karşılamada vatandaşlarına yardımcı olacak adımlar atması gerekiyor.” diye konuştu.

Geçmiş yıllarda dar gelirlilerin barınma ihtiyacının karşılanmasının Anayasa’da belirtildiğini ancak bunun yeterli olamadığını da hatırlatan Keleş, “1982 tarihli Anayasa’da, ‘devlet herkesin konut ihtiyacını karşılayıcı önlemler alır’ denilmektedir. Aslında başlık ‘konut hakkıdır’ ama hak diye bir şey geçmez. Cümlenin içerisinde sadece ‘önemler alır’ ifadesi vardır. Aynı zamanda ‘toplu konut teşebbüslerini de destekler’ diyor. Az önce bahsettiğimiz kooperatif ve özel sektör eliyle yapılacak olan toplu konut projelerinde devlet kendi üzerine düşeni yapmış değildir. 1961 Anayasası’nda devletin herkesin konut ihtiyacını karşılayacağına dair bir bilgi olmamakla birlikte “devlet dar gelirli ve yoksulların konut ihtiyacını karşılayıcı tedbirler alır” ifadesi vardı. Dolayısıyla 1961’den 1982’ye yani son anayasa çıkıncaya kadar dar gelirlinin konut ihtiyacını gereği gibi karşılayamayan devletin, bütün toplumun konut ihtiyacını karşılamasınasıl mümkün olabilir? Bu haklı olarak sorulabilecek bir sorudur” dedi.

“Artan göç karşısında istihdam problemine çözüm bulunmalı”

Büyükşehirlerde yaşanan göçün sonucu olarak yoksulluğun ortaya çıktığını ve bunun için de istihdam problemine çözüm bulunması gerektiğine dair değerlendirmelerde bulunan Keleş, “Nüfus her zaman büyük kentlerde toplanıyor. Bu da bölgeler arasında dengesizlikler oluşturarak çarpık kentleşmeye neden oluyor. Burada önemli olan husus çarpıklığın yoksullukla bağlantısıdır. Çünkü şehirlere göç eden bireyler ancak sağlıklı kentleşen bir ülkede iş sahibi olabilmektedir. Türkiye’de sanayileşmenin yeteri kadar hızlı gelişmemesi ve istihdam alanı oluşturamaması nedeniyle şehirlere göç edenler ya işsiz kalmakta ya da vasıfsız pozisyonlarda görev almaktadır. İktisatta ‘gizli işsiz’ denilen gruba dahil oluyorlar. Yoksulluğun en açık belirtilerinden biri de ne yazık ki budur. Burada devlete düşen görev istihdam hacmini genişletmesidir. Elbette bunun yolu da sanayileşmeyi hızlandırmak olacaktır diye düşünüyorum.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Nilüfer’de 19 Mayıs Bayramı coşkusu Bursa’nın Nilüfer ilçesinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı. Nilüfer Belediyesi’nin binlerce Bursalı’nın katılımıyla FSM Bulvarı’nda başlayıp, Nilüfer Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan yürüyüşünün ardından sevilen sanatçı Ceza konser verdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basarak milli mücadeleyi başlattığı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ateşinin yandığı gün olan 19 Mayıs, 105. yılında Nilüfer’de büyük bir gururla kutlandı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Doğum günüm” dediği ve gençlere armağan ettiği bu günün 105. yılında Nilüfer Belediyesi, binlerce Bursalı’nın katılımıyla yürüyüş düzenledi. FSM Bulvarı’ndan başlayan yürüyüşe katılanlar, ellerinde bayraklarla Nilüfer Cumhuriyet Meydanı’na kadar marşlar eşliğinde yürüdü. CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ile eşi Nuray Özdemir, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ile CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin de gençlerin bu kutlu yürüyüşüne eşlik etti. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, yürüyüşün ardından eşi Nuray Özdemir ile birlikte Nilüfer Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan sahneye çıkarak, alanı dolduran gençleri selamladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından gençlere seslenen Başkan Şadi Özdemir, “Cumhuriyetine sahip çıkan gençlerimizle burada olmak çok güzel. Işıl ışıl, pırıl pırıl gençlerimizle bayramımızı kutlamak ne büyük mutluluk. Sizin coşkunuzu görmek, geleceğe dair umut veriyor” dedi. 105 yıldır yanan kurtuluş meşalesinin, gençlerle birlikte sonsuza dek yanmaya devam edeceğini söyleyen Başkan Şadi Özdemir, gençlerin bu önemli bayramını kutladı. Atatürk’ün ülkeyi gençlere emanet ettiğini vurgulayan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, “Hep birlikte onun izinde, onun verdiği güçle, umutla demokrasimize sahip çıkacağız. Geleceğimize sahip çıkacağız. Ay yıldızlı bayrağımızı hep önde tutarak, vatan sevgisini yüreğimizde duyarak, geleceğimiz için birlikte yürüyeceğiz” şeklinde konuştu. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” hayalini gençlerin gerçekleştireceğine inandığını belirten Başkan Şadi Özdemir, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Bu mutlu günde bir kez daha söylüyoruz ki, size inancımız çok, umudumuz diri. Demokrasiye, özgürlüğe, barışa ve geleceğe olan inancımız tam. Şimdi sesimizi her zamankinden gür ve yüksek çıkarmanın zamanı. Şimdi geleceğimize sahip çıkma zamanı. Sizlere inanıyoruz, güveniyoruz ve çok seviyoruz. Bayramınız kutlu olsun.” Gecede sahneye çıkan Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi Eş Başkanları Yağmur Akın ile Çağrı Önal da yaptığı konuşmada gençlerin yaşadıkları sorunlara değindi. Konuşmaların ardından ünlü rapçi Ceza’nın sahneye çıkmasıyla coşku doruğa tırmandı. “Fark Var”, “Sus Pus” , gibi dillerden düşmeyen ve son albümlerinden şarkılar seslendiren Ceza’ya, gençler de eşlik etti.
İstanbul Arnavutköy’de 19 Mayıs coşkuyla kutlandı Arnavutköy’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutladı. Arnavutköy Belediyesi tarafından düzenlenen Gençlik Festivali’nin ilk günü, Hadımköy İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirildi. Yüzlerce genç, etkinlik alanında ok atma, uçuş simülasyonu, sahne oyunları ve çeşitli alan etkinlikleriyle eğlenceli vakit geçirdi. Çocukların yanı sıra ailelerin de büyük ilgi gösterdiği etkinlikler, vatandaşlara hem eğitici hem de eğlenceli aktiviteler sundu. Akşam saatlerinde ise müzikseverler için özel bir program hazırlandı. Saat 19.00’da başlayan İlyas Yalçıntaş konseri, katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Sanatçının sevilen şarkılarına eşlik eden gençler, doyasıya eğlendi. Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu, gençlerin isteklerine kulak vererek, festivale sevdikleri sanatçıları davet etti. Candaroğlu, "Gençlerimizin yüzündeki mutluluk, huzur bizi son derece mutlu ediyor. Biz de onlar için 18 ve 19 Mayıs’ı Gençlik Festivali olarak ilan ettik. Günün erken saatlerinde başlayan etkinliklerimiz gerçekleşiyor. Gençlerimiz bu anlamda doya doya eğleniyorlar. Bugünün sonunda İlyas Yalçıntaş kardeşim, yarın da Bilal Sonses kardeşimiz bizlerle birlikte olacak. Güzel şarkılarını seslendirecek" dedi. Festivalin ikinci gününde de etkinlikler hız kesmeden devam edecek 19 Mayıs Pazar günü Liseler Arası gençlik koşusu gerçekleştirilecek. Etkinlikler daha sonra Şehir Parkı’nda devam edecek. Gün boyunca çeşitli aktiviteler ve yarışmalarla sürecek festivalde akşam saat 19.00’da Bilal Sonses konseri gerçekleşecek. El emeği ürünlere destek Gençlik Festivali’nin düzenlendiği alanda, kadınların el emeği ürünleri de sergilendi. El Emeği Çarşısı’nda sergilenen ürünler, gün boyu katılımcılara sunuldu. Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu, "Bugün İstasyon Meydanı’mızda ayrıca kadınlarımızın el emeği göz nuru dediği ürünleri sergileyebileceği dükkanlarımızı onlara tahsis ettik. Buradan kendi ev ekonomilerine katkı sağlıyorlar. İnşallah gelecekte de bunların sayısını artırarak onlara destek olmaya devam edeceğiz," diyerek kadınlara desteklerinin süreceğini belirtti.