SAĞLIK - 05 Mart 2022 Cumartesi 09:44

Prof. Dr. Tufan Tükek: 'Kapalı alanda maske en azından Nisan, Mayıs'a kadar devam etmeli'

A
A
A
Prof. Dr. Tufan Tükek: 'Kapalı alanda maske en azından Nisan, Mayıs'a kadar devam etmeli'

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Bilim Kurulu’nun korona virüs kararlarını değerlendirdi. Tükek, “Kapalı alanlarda hala maske zorunluluğuna en azından Nisan-Mayıs'a kadar devam edilmesi gerekiyor. Sönmeye başlamış bir salgından söz ediyoruz. Önümüzdeki günlerde belki mayıs ayından itibaren belki PCR da yapılmayacak, yavaş yavaş artık eski normallere dönüş göstereceğiz” dedi.

Salgınla mücadele sürerken geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açık havada maske zorunluluğu, HES kodu zorunluluğu uygulamaları gibi bazı kısıtlamaların kaldırıldığı açıklanmıştı. İstanbul Üniversitesi-İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek de salgında son durumu ve Bilim Kurulu'nun yeni kararlarını değerlendirdi.

HES kodu zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin konuşan İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, “Dışarıda sönmeye başlamış bir salgından söz ediyoruz. HES koduna gelince; çok faydalı olduğu dönemler oldu iki senedir, 2020 yılı HES kodunun büyük başarısıyla geçirildi, hatta salgın büyük boyuta ulaşmadıysa bunun sayesinde denilebilir. Zaten artık politikalara baktığımızda dünyada da testlerin de artık yavaş yavaş azaltılacağını görüyoruz çünkü hakikaten büyük bir mali kayıp var” ifadelerini kullandı.

“Kapalı alanda maske en azından nisan mayısa kadar devam etmeli”

Açık alanda maske zorunluluğunun kaldırılması ve iki vaka çıkması halinde sınıflarda eğitime ara verilmesi durumunun sonlandırılmasına ilişkin konuşan Prof. Dr. Tufan Tükek, “Tabi kapalı alanları hariç tutmak lazım henüz onun için çok erken kapalı alanlarda hala maske zorunluluğu olması gerekiyor ne kadar mesafeye uyulsa da bence orada kısıtlılıkların en azından nisan mayısa kadar devam edilmesi gerekiyor. Özellikle ulaşım, sağlık, eğitim alanlarında maskelerin takılmasında fayda var diye düşünüyorum. İki vakada sınıf kapanıyordu, vaka sayısı çok yüksek ve ölüm oranlarının yüksek olduğu dönemlerde bundan çekiniyor insan ama şu dönemde o da tolere edilebilir düzeyde. Çocuklar hafif geçiriyor, ciddi problem oluşturmuyor. Covid geçirenler ve aşılamaları birleştirdiğiniz zaman yüzde 80’in üzeri zaten toplumda bir bağışıklık da var. Bu aşamada çok korkulacak bir şey yok, eğitimin devamı son derece önemli. Özellikle sınıf kapatmanın artık çok gerekli olmadığını ben de düşünüyorum" şeklinde konuştu.

“Mayıs ayından itibaren belki PCR da yapılmayacak"

Prof. Dr. Tufan Tükek Bilim Kurulu’nun yeni kararlarının vaka sayısına herhangi bir olumsuz etkisi olup olmayacağına yönelik şunları söyledi: "Omicron olduğu sürece beklemiyorum. Şu anda toplum bir yandan geçiş dönemini sağlıyor. Kısıtlılıkların olduğu dönemden artık kısıtlılıkların olmadığı ama hafif hastalıkların geçirildiği belki de hastalık açısından bahar dönemine giriyoruz. Vaka sayısında artış olabilir mi elbette olabilir ama bu takip edilecek muhtemelen. Kurallara uyum biraz düşmüştü. Maske, mesafe kuralı baktığınız zaman toplumda uyum oranı yüzde 20-30’lar civarındaydı, ufak bir artış olabilir belki ilk etapta ama sonra o artışında da tolere edilebilir seviyeye ineceğini düşünüyorum. Vaka sayısı günlük beş binin altına indiğinde çok daha rahat ederiz. Devletlerin büyük çoğunluğu artık bu test zorunluluğundan kurtulmak istiyor. Önümüzdeki günlerde belki mayıs ayından itibaren olabilir, belki PCR da yapılmayacak bu şekilde seyir olursa tabi Omicron dışında daha kuvvetli bir varyant gelmediği müddetçe dünyada da bunun örneklerini göreceğiz. Artık test yapılmamaya başlanacak yavaş yavaş artık eski normallere dönüş göstereceğiz”.

“Daha rahat bir döneme geçeceğimizi düşünüyoruz"

İlerleyen süreçte vaka sayılarında düşüş beklediğini ifade ederken açık havada maske kullanmayan vatandaşların kapalı alanlara giriş durumları dolayısıyla yanlarında maske bulundurması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Tufan Tükek, “Salgın şu an yatay, aşağı yönlü bir seyirde, o seyir devam edecek. Bence vatandaşlar yanlarında yine bir maske bulundursunlar bu insanlar mutlaka bu yerlere girdiklerinde oradaki kişileri, kendilerini korumak adına inter mitan (aralıklı) maske kullanımı olabilir. Dediğim gibi sokakta maskesiz olacak, maske almayacak yanına maskesiz girecek kapalı alana çok tehlikeli hele öksürüyorsa. Bir insan öksürüyorsa hapşırıyorsa kesinlikle maskeyi bırakmasın. Aşılamayı bir süre daha devam ettirmek gerekiyor özellikle hastalık sönene kadar yatışana kadar 1 yıl daha en azından aşı takviminin devam etmesi gerekiyor. Turkovac ile ilgili sonuçlar iyi. Çalışmalardan gördüğümüz kadarıyla oldukça olumlu görüş bildiriyorlar. İnter mitan maske önemli ben onu önemsiyorum. Açık havada maske takmasın ama kapalı alana gireceği zaman taksın çıkartsın onun bile bir miktar faydası olacak. Bu zaten bir süreç bunu atlattıktan sonra artık daha rahat bir döneme geçeceğimizi düşünüyoruz. Sağlığın bir toplum, devlet için ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı aslında bu net görüldü. Biz hiçbir zaman diğer ülkelerde görülen manzaraları görmedik. Çin, İngiltere, İtalya, Amerika’daki manzaraların hiçbiri biz de olmadı. Hatta Almanya’da bile bir ara durum kötüleşti biz de olmadı. Bunun nedeni aslında bizdeki sağlıkçıların çok başarılı olması, çok iyi, özverili çalışması ve bu krizin iyi yönetilmesi. Alt yapımızın da çok iyi olması bunun kıymetini bilmek lazım” açıklamalarında bulundu.

Hasibe Karadağ - Emre Baba
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Vali Coşkun; “Gençlerimiz güçlü Türkiye’nin en büyük güvencesidir” DENİZLİ (İHA) – Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, 19 Mayıs mesajında; “Milli değerlerimize sahip çıkan bir nesil, aynı zamanda güçlü Türkiye’nin en büyük güvencesidir” dedi. Vali Ömer Faruk Coşkun, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Vali Coşkun, mesajında; “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlattığı büyük adımın 105. yıldönümünde, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı hep birlikte coşkuyla kutlamanın mutluluğu ve heyecanı içerisindeyiz. 19 Mayıs, esareti asla kabul etmeyen, Aziz Milletimizin varlık-yokluk mücadelesinin ilk adımıdır. Tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs, Cumhuriyetimizin kuruluş müjdesidir. 19 Mayıs 1919, Aziz Türk Milletinin milletçe başkaldırdığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ya istiklal ya ölüm’ ifadesi ışığında milli egemenliğe dayanan, tam bağımsız bir devlet kurma kararının hayata geçirildiği gündür. Yaşlı, kadın ve çocuk demeden bu aziz millet cepheden cepheye koşarak, bin yıllık onurunu ve bağımsızlığını çiğnetmemiştir. Yüzbinlerce genç, al bayrağı yere düşürmemek için, kutsal vatanı düşman işgaline terk etmemek için kahramanca şehit olmuştur. Bu nedenle 19 Mayıs 1919, tam bağımsızlığın, milli ruh ve benliğin yeniden canlanması açısından bir milattır” ifadelerini kullandı. Mesajında gençlere de seslenen Vali Coşkun, “İstikbale yönelik hedefleri olan milli birlik ve beraberliğimize, milli değerlerimize sahip çıkan bir nesil, aynı zamanda güçlü Türkiye’nin en büyük güvencesidir. Büyük fedakârlıklarla kurulan Cumhuriyetimiz, sizlere emanettir. 19 Mayıs 1919’da yükseltilen bağımsızlık meşalesini korumak ve yüceltmek, en önemli vazifenizdir. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile İstiklal Savaşımızın kahramanları olmak üzere, vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, sevgili gençlerimizin ve vatandaşlarımızın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum” diye konuştu.
Denizli Başkan Arslan; “Atatürk’ün izinde yürümeye devam ediyoruz” Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Arslan, mesajında; “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatması ve aynı zamanda gençliğe olan güvenini simgeleyen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun. Gençlik, ülkemizin geleceğidir ve onların omuzlarında yükselen her yeni güne, ülkemizin aydınlık yarınlarına bir adım daha yaklaşırız. Bu özel gün vesilesiyle, gençlerimize olan güvenimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum. Sizler, ülkemizin geleceğini şekillendirecek olan değerli gençlerimizsiniz. Bilgiyle, özveriyle, ve vatan sevgisiyle donanmış bir gençlik, Türkiye’nin her alanda başarılarına katkı sağlayacaktır. Bugün, milli mücadelenin başladığı topraklarda, Atatürk’ün izinde yürümeye devam ediyoruz. Bizlere bu vatanı emanet eden şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle anıyoruz. Onların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, bu toprakları bizlere vatan kılan değerlerini unutmamaya söz veriyoruz. 19 Mayıs’ı coşkuyla kutlamak, aynı zamanda sporun ve sağlıklı yaşamın önemini vurgulamak için de bir fırsattır. Spor, sağlıklı bir bedenin ve zihnin temelidir. Bu nedenle, gençlerimizin spor yapmaya teşvik edilmesi ve spor alışkanlığının kazandırılması büyük önem arz etmektedir. Bu anlamlı gün vesilesiyle, tüm Çamelili hemşehrilerimin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlar, sağlık, mutluluk ve başarı dolu günler dilerim” ifadelerini kullandı.
Tokat Vali Hatipoğlu: "Ampute olan yaralılarımız var ama yaralıların genel durumları iyi" Tokat Valisi Numan Hatiboğlu, el yapımı patlayıcı nedeniyle hastanede tedavileri devam eden 5’i jandarma görevlisi olmak üzere 7 kişiyi ziyaret etti. Kentteki hastanelerde tedavi altına alınan yaralıları ziyaret eden Vali Hatipoğlu gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yaralılar hakkında bilgiler veren Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, "Bölgede devriye ekibimize sözlü olarak ulaşan bir vatandaşımızın evinin önündeki sandıkla ilgili ihbarına devriyemiz kendisi gidiyor. Akabinde olay yerinde gerçekleşen patlamanın sonucunda 5 jandarma personelimiz ve 2 vatandaşımız yaralanıyor. Bunlardan hafif durumda olan iki vatandaşımız Erbaa Devlet Hastanesi’nde müşahede altında. 2 yaralımız Tokat Devlet Hastanesinde şu an tedavileri devam ediyor. Bir sivil vatandaşımız ve jandarma personelimizin durumları iyi. Ameliyatlı olan sivil vatandaşımız var. Yine jandarma personelimizin operasyonu da aynı şekilde devam ediyor. Diğer yandan 3 vatandaşımızın ikisi jandarma personeli, biri sivil vatandaşımız Tokat Gaziosmanpaşa Eğitim Araştırma Hastanesi’nde şu an itibariyle tedavileri devam ediyor. Bir vatandaşımızın jandarma personelimizin gözünde sıkıntımız var. Yine bir personelimiz diz kapağı altından ampute edildi. Bu arada olayla ilgili olarak gerekli araştırmayı, soruşturmayı, ekiplerimiz ivedi bir şekilde gerçekleştirdiler ve inşallah en kısa zamanda tüm failler olayın gerçekleştirenleri adaletin karşısında bulunacaklar. Gerekli cezaya çarptırılacaklar diye umut ediyoruz. Gözaltılar var. Şu an itibariyle çalışmalar devam ediyor" dedi. "Genel olarak durumları iyi" Ampute olan personellerin olduğunu söyleyen Vali Hatipoğlu, "Ameliyatta olan vatandaşlarımız var. Jandarma personelimiz var. Bunlardan ampute durumu olanlar var. Dolayısıyla da ama genel olarak durumları iyi" diye konuştu.
İzmir İzmir’de motosiklet belediye otobüsüne çarptı: 1 ölü, 1 ağır yaralı İzmir’in Balçova ilçesinde garaja girmekte olan belediye otobüsüne çarpan motosikletin sürücüsü olay yerinde hayatını kaybetti. Motosiklette yolcu konumunda bulunan kişi ise ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Kaza saat 00.30 sıralarında Haydar Aliyev Bulvarı ESHOT garajı girişinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Balçova’dan Konak istikametine seyir halinde olan Muhammed Tevfik Sarı idaresindeki 35 BVE 287 plakalı motosiklet, ESHOT’a ait garaja girmeye çalışan 35 DA 740 plakalı belediye otobüsüne çarptı. Çarpmanın etkisiyle motosiklette bulunan Muhammed Tevfik Sarı ve Melih Ç., savrularak metrelerce sürüklendi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Balçova İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve trafik polisi yolda güvenlik önlemleri alırken, sağlık ekipleri yerde yatan 2 kişiye müdahale etti. Sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrolde motosiklet sürücüsü Muhammed Tevfik Sarı’nın kaza yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Motosiklette yolcu konumunda bulunan Melih Ç. ise ağır yaralı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Melih Ç.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. Meydana gelen kazada hayatını kaybeden Muhammed Tevfik Sarı’nın cenazesi yapılan incelemenin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırılırken, otobüs sürücüsü ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü. Kazayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.