SAĞLIK - 24 Temmuz 2014 Perşembe 11:37

Ramazan Bayramı'nda beslenmeye dikkat

A
A
A
Ramazan Bayramı'nda beslenmeye dikkat

Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, yaklaşan ramazan bayramı öncesi beslenmede dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

Güler, sıcakların kendini hissettirdiği Ramazan Bayramında beslenmeye çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bayramın vazgeçilmezi olan geleneksel kahvaltı sofraları günün en önemli öğünüdür. Özellikle burada doyurucu kahvaltı yapmaya özen gösterelim, gün içerisinde dışarıda olunacağında kuvvetli bir kahvaltı günü kolay geçirmemizi sağlayacaktır. Kaliteli ve ucuz protein olan yumurtayı mutlaka tüketmeliyiz. Yumurta gün içerisinde tok durmamızı sağlayacaktır” dedi.

“Gittiğimiz misafirliklerde hayır demeyi öğrenmeliyiz” diyen Güler şöyle devam etti:
“Hayır demediğimizde tüm gün şeker oranı çok yüksek besinler tüketmiş oluyoruz. Ramazan ayı boyunca 18 saat aç kalan mideye bu kadar çok tatlı verilince sonuç hüsran oluyor. Ve yanında ikram edilen asitli içecekleri de unutmamalıyız. Bunun sonucunda da akşama doğru midede ciddi yanmalar ve bulantı oluşur. Bunları yaşamamak için mutlaka ara öğün yapmalıyız.”
Güler, ara öğün alternatiflerini şöyle sıraladı; 1 kutu light süt (200 ml) + 1 meyve, 3 kayısı veya erik + 2 tam ceviz, ½ paket light bisküvi + 1 su bardağı ayran, 2 dilim tahıllı ekmek arasına beyaz peynirli tost, Yarım simit + 1 su bardağı ayran, 2 yemek kaşığı yulaf + 2 yemek kaşığı yoğurt + 1 meyve, 2 wasa + 2 karper light peynir + yeşil çay.”

Öğünlerde dikkat edilmesi gerekenler konusunda Güler şu uyarıları yaptı:
“Günde en az üç ana üç ara öğün beslenilmelidir. Ekmek ve diğer tahıllar yeterli miktarda tüketilmelidir. Posa tüketimi arttırılmalıdır. Kan şekerini yavaş yükseltir. Bağırsak çalışmasını düzenleyerek kabızlığı önler, Tokluk hissi verir ve böylece kilo kontrolünü sağlar, kanda yağların yükselmesini ve kanser yapıcı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Diyette posa nasıl daha fazla tüketilebilir; beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih edilmeli, pirinç yerine bulgur tercih edilmeli, meyve suyu yerine meyve yenilmeli, kabuklu yenebilen meyveler iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulmadan yenmeli, günde en az 5 porsiyon sebze/meyve yenmeli,öğünlerde salata yenmeli, kurubaklagiller sıklıkla tüketilmelidir (haftada 2-3 kez). Kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir.”

Güler, bayramda fayda yaratacak şu önerileri yaptı:
“Ziyaretlere yürüyerek gidebilir, asansör yerine merdiven kullanabilirsiniz. Şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsanız, bayram süresince mümkün olduğu kadar arzuladığınız miktarın yarısını yerseniz ve izleyen öğünde de sebze ağırlıklı beslenirseniz, daha az kalori almış olursunuz. Bayram sofrasında tüm yemek çeşitlerinden atıştırmak yerine, tabağa alıp onları bitirmeye çalışmak, ne miktar yendiğini görmeye yarar. Bayram nedeniyle, çay, kahve, soda, meşrubat gibi normal günden fazla tüketilen sıvıların yanında, su tüketimini dengelemeyi hatırlamak da faydalı olacaktır. Eğer gün içerisinde fazla tükettiyseniz mutlaka akşama fiziksel aktive yapın. Aman ne olacak “battı balık yan gider” gibi döşünceler olmasın aklınızda, bir günü kötü geçirdiyseniz diğer günde öyle olacak diye bir şey yok. Ertesi gün mutlaka kendimizi toparlamalıyız.”  

ANKARA 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Okan Buruk son iki haftanın 11’ini bozmadı Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Sivasspor müsabakasına son oynadıkları Pendikspor ve Adana Demirspor maçlarının 11’i ile başladı. Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Galatasaray evinde Sivasspor ile karşılaşıyor. Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk son oynadıkları, Pendikspor ve Adana Demirspor maçlarının 11’ini bozmadı ve Sivas karşısına da aynı 11 ile başladı. Sarı-kırmızılılar mücadeleye; Fernando Muslera, Kaan Ayhan, Victor Nelsson, Abdülkerim Bardakcı, Derrick Köhn, Lucas Torreira, Kerem Demirbay, Hakim Ziyech, Dries Mertens, Barış Alper Yılmaz ve Mauro Icardi 11’i ile başladı. Yedeklerde ise Günay Güvenç, Eyüp Aydın, Davinson Sanchez, Kerem Aktürkoğlu, Wilfried Zaha, Berkan Kutlu, Tete, Tanguy Ndombele, Serge Aurier, Carlos Vinicius bekledi. Erkek sutopu takımı taraftarları selamladı Galatasaray’da erkek sutopu takımı oyuncuları ve teknik ekibi, Sivasspor karşılaşması öncesinde taraftarları selamladı. Oyuncular ve teknik ekip burada kazandıkları kupalarla Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ile birlikte fotoğraf çekildi. Oyuncular daha sonra sahada bir tur attı ve taraftarlara 3’lü çektirdi. Erkek sutopu takımı Spor Toto Süper Lig ve LEN Challenger Kupası’nda şampiyon olmuştu. Taraftarlar tribünleri doldurdu Bu sezon iç saha maçlarında takımlarını yalnız bırakmayan Galatasaray taraftarları, Sivasspor karşısında da tribündeki yerini aldı. RAMS Park’ta oynanan karşılaşmada tribünleri dolduran sarı-kırmızılı taraftarlar, maç öncesinde tezahüratlarla takımlarını destekleyerek müsabakaya hazırladı.
Muğla Yeniden görevine başlayan Saylak, gazetecileri ağırladı Bodrum Gazeteciler Cemiyeti (BGC), Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevine yeniden başlayan Barış Saylak’ı makamında ziyaret etti. BGC heyeti Saylak’ı makamında ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Keyifli bir sohbet havasında geçen ziyarette Saylak, Bodrum’da görev yapan gazetecilerin bir arada olmasından oldukça mutluluk duyduğunu dile getirdi. Saylak, yeniden göreve geldiği için mutlu olduğunu ve daha iyi projelere imza atmak için var güçleriyle çalışacaklarını ifade etti. Muğla’yı çok sevdiğinği ve bölgeye hizmete devam edeceğini belirten Saylak; "Muğlamızın her bir köşesi bizim için ayrı bir öneme sahip. Biz bu güzelliklerin farkındayız. Muğla’da biliyorsunuz su sorunumuz var. Barajlarımızdaki su seviyemiz oldukça düşük. Bu nedenle daha az su kullanarak tarım yapma çalışmamız var. Bu kapsamda projeler geliştirerek daha az su kullanmayı planlıyoruz" dedi. BGC Başkanı Eren Ayhan da dernek üyeleri ile birlikte hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını belirterek, "Yeniden görevinizde başarılar diliyorum. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevinizde çok aktif çalışmalar yürütüyorsunuz. Bizde bu projelerin özellikle Bodrum kısımlarını sık sık takip ediyoruz. Hem şahsım hem de BGC üyeleri adına Bodrum ve Muğla’da çalışmalarınızın devamını diliyorum. Ben birçok ziyarette şunu söylüyorum. Muğla’da gazetecilik yapmak zor bir görevdir. Özellikle kıyı kesimlerde basın mensubu olmak daha da zordur. Bu zorlukları yerel yönetimlerle yeneceğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu. Ziyaretin ardından Ayhan, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü anı defterini imzaladı. Ziyaret çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi. Ziyarete, BGC Başkanı Eren Ayhan, Başkan Yardımcısı Ali Ballı, Yönetim Kurulu Üyeleri Selim Turan, Fırat Akay, Baran Akcan ile dernek üyeleri Fikret Hıdır ve Hamdi Yörür katıldı.