GENEL - 25 Mart 2010 Perşembe 12:42

Renault'nun başlattığı türban yasağına tepki

A
A
A
Renault'nun başlattığı türban yasağına tepki

Mazlum-Der üyeleri, Bursa'daki Oyak Renault fabrikası çalışanlarının alışveriş yaptığı kooperatife başörtülü kadınların alınmaması üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanlığı'na açık mektup göndererek ilgili makamları göreve çağırdı.

ORHAN AKIN-BURSA 

Bursa'da Tofaş ve Bosch fabrikalarının ardından Oyak Renault fabrikasının da 27 Şubat tarihinden itibaren alışveriş kooperatifinde başlattığı başörtü yasağına tepkiler sürüyor. Bursa'da birçok sivil toplum örgütünün ardından İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği Bursa Şubesi, uygulanan yasağa tepki göstererek olayı İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyledi.

Ulucami Postahanesi önünde toplanan yaklaşık 10 kişilik grup adına açıklama yapan Mazlum-Der Bursa Şube Başkanı Hasan Ünal, baş örtüsü yasağı sebebiyle yıllardır insanların hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiğini söyledi. Baş örtüsü yasağının devlet eliyle yapıldığını iddia eden Ünal, "Yasak yüzünden tüm resmi ve devlet kurumlarında insanların ibadet ve inançlarına müdahale edilerek ayırımcılık suçu işlenmektedir. Siyasi sorumluluk sahibi makamlar, sıkıntıyı görmekten gelerek bu zulmün yaygınlaşmasına adeta çanak tutmuşlardır. Bugün bu kervana özel sektör de katılmıştır. Özel sektörün, yasağın devlet eliyle sürdürülüyor olmasından cesaret aldığı muhakkaktır" dedi. 

Bursa'da daha önce Tofaş ve Bosch'ta başörtü yasağı konulduğunu hatırlatan Ünal, "Oyak Renault fabrikası kooperatifinde başörtülü kadınların alışveriş yapması yasaklanmıştır. Bu inançları sebebiyle ayrımcılık suçu işlenmiştir. Mazlumder olarak Renault Genel Müdürlüğü ve Fransa'daki genel merkezinden konuyla ilgili bilgi istedik. Gelecek cevaba göre suç duyurusunda bulunacağız. Konunun hassas olması sebebiyle Başbakanlık İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı'na da şikayette bulunulmuştur" diye konuştu.

Türkiye'deki ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını isteyen Ünal, Cumhurbaşkanlığı, Başkanlık ve TBMM Başkanlığı'na açık mektup göndererek ilgili makamları göreve çağırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de kavgaya müdahale eden polislere saldıran şahıs kamerada İzmir’in Bornova ilçesinde kavga ihbarına giden polis ekipleri, kavgaya karıştığı öğrenilen bir kişi tarafından saldırıya uğradı. Polislerden birine kafa atan ve daha sonra müdahale eden diğer polislere de yumruklarla saldıran genç, zor kullanılarak gözaltına alınırken, o anlar vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Olay gece saatlerinde Bornova Küçükpark Meydan’da meydana geldi. Edinilen bilgiye göre kavga ihbarına giden polis ekipleri tarafları ayırarak olaya müdahale etti. Bu esnada kavgaya karıştığı öğrenilen E.O.D. (25), polis ekiplerine zorluk çıkarttı. Gözaltına alınacağı esnada kendisinin yanına giden bir polisin kaskına kafa atan E.O.D., daha sonra kendisine müdahale eden polislere de yumruklarıyla saldırdı. Polislere saldıran genç daha sonra gözaltına alınarak emniyete götürülürken, saldırıya uğrayan polis memurlarının da kendisinden şikayetçi oldukları öğrenildi. Saldırı anları kamerada Öte yandan yaşanan kargaşa, vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntülerde E.O.D.’nin kendisine müdahale eden polislere direnmesi, polislerden birinin kaskına kafa atması ve diğerlerine yumruklarla karşılık verdiği anlar görüntülendi. Öte yandan görüntülerde E.O.D.’ye polis ekiplerinin müdahale etmesi ve gözaltına alınarak götürüldüğü anlar da yer aldı.