TEKNOLOJİ - 23 Mayıs 2012 Çarşamba 13:21

Robotlar futbol maçı yapacak

A
A
A
Robotlar futbol maçı yapacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile ‘Bilim Şenliği ve Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu’ düzenleniyor.

AHMET FARUK ÇABUK
BURSA

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ve Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin desteğiyle ‘Başımıza İcat Çıkarın’ sloganıyla hayata geçirilen ‘Bilim Şenliği’nde yaklaşık 250 proje sergilenecek. Şenlikte öğrenciler bilim ve teknoloji alanındaki projelerini sergilerken, ilgililerle proje detaylarını da paylaşma fırsatı bulacaklar. Açık havada piknik atmosferinde gerçekleşecek olan şenliğe Bursa’daki tüm ilköğretim okulları, meslek liseleri, üniversiteler, bilim ve sanayi dernekleri ile Bursa’nın önde gelen sanayi kuruluşları katılacak. Boğaziçi Üniversitesi RoboCup projesi dâhilinde robotlara futbol maçı yaptıracak, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Eğlen-Bilim ve Mucit Amca bilim gösterileri ve Yeşil Pedal Derneği’nin akrobatik bisiklet gösterisi yapacağı programda, İTÜ, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Kayseri Erciyes Üniversitesi de ‘İnsansız Hava Araçları’ ile özel gösteriler sergileyecek. Ayrıca şenliğe katılan öğrenciler elektrik, elektronik, kimya, robot ve moda tasarım atölyelerinde yapacakları ürünlerle yeteneklerini de sergilemiş olacaklar. Bursa Bilim Şenliği 25-26 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek.

Türkiye’de bir ilke imza atılacak olan sempozyum, bilim ve teknoloji merkezleri alanında, Türkiye’de ve dünyada önde gelen isimleri ve akademisyenleri bir araya getirecek. Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ve Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi öncülüğünde Merinos AKKM’de düzenlenecek sempozyumun açılışında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Liberty Science Center’ın (Serbest Bilim Merkezi) konsept dizaynıyla deney düzeneklerinin tasarımını yapan Wayne LaBar tecrübelerini Bursalılarla paylaşacak. Deney düzenekleri konsept çalışmaları tasarlayan ve üreten 3 büyük yabancı firma sahibinin panelist olarak katılacağı sempozyumda, Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri de bilim merkezleriyle ilgili çalışmalarını paylaşacaklar. Türkiye’deki mevcut bilim merkezlerinin problemlerini ve bilim merkezlerinin başarıya ulaşması yönündeki tekliflerinin de paylaşılacağı sempozyum ile Türkiye’de bilim merkezi kurma ve başarıyla işletme çalışmalarına katkı sağlanması hedefleniyor. Uluslararası Katılımlı Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu 26-27 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek.

Bilim şenliği altında gençleri Bursa'da toplamak istediklerini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Açık havada piknik ortamında hareketli değişik organizasyon sergilemek istiyoruz. Bizim Bursa'da proje ortağımız Milli Eğitim Müdürlüğü'dür. Projeyi Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile ortak gerçekleştireceğiz. Gençlerin eğitimine katkı sağlamak ve onların ufkunu açmak istiyoruz. Gençlerin kendilerine özgüvenlerinin sağlanması, daha aktif adımlar atabilmesini istiyoruz. Bursa Türkiye'nin en gözde şehri. Yaptıkları ürünleri dünyaya satan Amerika ve Avrupa'ya çalışan önemli merkezdir. Kendi marka araçların ve cihazların üreten bir ildir" dedi.

TUBİTAK ile yaptığımız organizasyon ile bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Altepe, "Sempozyum bilim ve teknoloji alanından Türkiye ve dünyada önde gelen isimleri bir araya getirecek. Bilim merkezlerine yönelik beyin fırtınası yapılmasına imkan sağlayacak. Sempozyum deney düzenekleri, konsept çalışmaları ile ilgili dünyada önde gelen üç yabancı firma sahiplerinin panelleri ile devam edecek. Türkiye'nin önde gelen akademisyenleri bilim merkezleri üzerine yaptıkları araştırma sonuçlarını paylaşacak” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Alev alev yanan araca antifriz döküp söndürmeye çalıştı Aksaray’da motor kısmından yanmaya başlayan otomobil bir anda alevlere teslim olurken, araç sürücüsü ve arkadaşı alevlere antifriz ve antifrizli cam suyu dökerek müdahale etti. Antifriz dökülen aracın kaputu daha da çok alevlenirken, yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü. Olay, saat 19.30 sıralarında Paşacık Mahallesi 1611 sokakta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Atatürk bulvarı istikametine seyreden Ömer Ç. idaresindeki 68 AF 590 plakalı Volkswagen marka otomobilin motor kaputundan dumanlar çıkmaya başladı. Sürücü dumanı fark edip hemen araçtan inerken kaputtaki dumanlar yerini alevlere bıraktı. Kısa sürede araç alev alev yanmaya başlarken, sürücü eline geçirdiği antifriz ve antifrizli cam suyu dökerek alevleri söndürmeye çalıştı. Ancak yanıcı madde içeren antifriz ve antifrizli cam suyu dökülmesinin ardından araçtaki alevler artarken, sürücü ve arkadaşı gazetecilere müdahale ederek çekim yapmalarına tepki gösterdi. Sürücü ve arkadaşı olay yerine gelen polis ekiplerince uzaklaştırılarak sakinleştirilmeye çalışıldı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri adeta alev topuna dönen aracı müdahale ederek söndürdü. Yarım saat süren çalışmayla araçtaki yangın tamamen söndürülürken, araç kullanılmaz hale geldi. İtfaiye ve polis yangının çıkış nedeni hakkında inceleme başlattı.