RAMAZAN - 16 Eylül 2009 Çarşamba 13:11

Rum kesiminde Kadir Gecesi

A
A
A
Rum kesiminde Kadir Gecesi

İslam dininin en önemli gecelerinden Kadir Gecesi, Güney Kıbrıs'ta, Hz. Muhammed'in süt annesinin kardeşi Ümmü Haram'ın yattığı yerde bulunan Hala Sultan Tekkesi'ndeki camide idrak edildi.

MESUT GÜNSEV/LEFKOŞA

Gecede açılış konuşmasını yapan Din İşleri Başkanı Yusuf Suiçmez, gönüllerin aydınlanması, hayata yeniden sevgi ve umutla bakılması, değerlere sahip çıkarak millet olarak inançların korunması ve diğer topluluklarla bunları paylaşmak için Hala Sultan'da olduklarını söyledi.

İslamiyet'in kelime anlamıyla da barışın, sevginin ve hoşgörünün kaynağı olduğunu ifade eden Suiçmez, günümüzde bazı yanlış örnekler üzerinden hareket edilerek İslamiyet'i insanlığa yakışmayan şiddetle özdeşleştirmeye çalışanlar bulunduğunu kaydederek, bunların Kuran'ın iniş sebebine uymadığını vurguladı. İnsanlığın birlik ve beraberliğinin, sevgi ve kardeşliğinin en temel kaynağı gecenin Kadir Gecesi, Kuran'ın indiği gece, olduğunu belirten Suiçmez, Kadir Gecesi'nin bin yıldan daha hayırlı bir gece olduğunu belirtti.

İnsanlık için en hayırlı müjdelerden birinin Kuran-ı Kerim'in inişi olduğunu söyleyen Suiçmez, "Bu gece bir anlamda Kuran gecesidir" dedi. Suiçmez, bu geceyi son yolculuğunu bu mekanda tamamlamış Hz. Muhammed'in süt annesinin kardeşi olan Hala Sultan'ın mekanında idrak etmeyi ve bu manevi keyfi burada yaşamayı arzuladıklarını ve Allah'ın da bunu nasip kıldığını söyledi. Kuran'ın Kadir Gecesi'ni Allah'ın rahmetinin indiği gece olarak tanıttığını belirten Yusuf Suiçmez, Allah'ın en önemli sıfatı ve Ramazan ayının da en önemli niteliğinin "Rahmet" ayı olması olduğunu kaydetti.

"Rahmet"in Allah sevgisiyle kalbini süslemesi ve bu sevgiyle tüm varlıklara şefkat ve merhametle davranması anlamına geldiğini ifade eden Suiçmez, "Rahmet" ayı Ramazan'da Müslümanların yiyeceklerini, dostluklarını, birlikteliklerini paylaştıklarını söyledi. Bu gecenin bu kutsal mekanda daha da önem kazandığını kaydeden Suiçmez, Kuran ve tüm kitapların inişinin ifadesini anlattı. Suiçmez, Hz. Muhammed'e, Kuran-ı Kerim tarafından, "Biz seni alemlere rahmet olasın diye gönderdik" buyrulduğunu belirtti. İslamiyet'in kelime anlamıyla da barışın, sevginin ve hoşgörünün kaynağı olduğunu ifade eden Suiçmez, günümüzde bazı yanlış örnekler üzerinden hareket edilerek İslamiyet'i insanlığa yakışmayan şiddetle özdeşleştirmeye çalışanlar bulunduğunu kaydederek, bunların Kuran'ın iniş sebebine uymadığını vurguladı.

Hakkı savunmanın, insanlığın huzur ve güvenini temin etme amacını gütmesi gerektiğini kaydeden Suiçmez, Allah inancının, insanlığın birlik ve beraberliğinin, sevgi ve kardeşliğinin en temel kaynağı olduğunu söyledi. Suiçmez, inançların; kin ve nefretin, adaletsizlik ve haksızlığın, düşmanlıkların bir kaynağı olmaması, aksine rahmetin ve sevginin ifadesi olması gerektiğini belirterek, Kuran-ı Kerim'den konuyla ilgili ayetler okudu. Suiçmez, Hala Sultan'ın bu inançlarla Medine'den yola çıkan bir sahabe kadının son yolculuğunu tamamladığı bir mekan olduğunu kaydederek, Kıbrıs Türk halkının inancının, değerlerinin, muhafaza edildiği önemli mekanlardan biri olduğunu söyledi. Din İşleri Başkanı Suiçmez, toplumların değerlerine sahip çıkması, ancak başkalarının değerlerini küçümsemesinin yanlış bir algılama olduğunu da kaydederek, başkalarının değerlerine
saygının insanın kendi değerlerine saygı duyması olduğunu söyledi.

Yunus Emre'nin, "Yaratılanı severim yaratandan ötürü" deyişini anımsatan Suiçmez, çünkü varlığın tümünün ilahi varlığın, ilahi iradenin, ilahi hikmetin ve ilahi sevginin bir tecellisi olduğunu belirtti. Yusuf Suiçmez, "Nasıl ki gönüller sevgiyi kaybederse dostluklar, aileler, toplumlar yok olur, insanlık sevgisini kaybederse de insanlık yok olur" dedi. Allah'a yakarışlarının ve bu mukaddes mekanları ziyaretlerinin gönüllerindeki ilahi
sevgiyi, merhameti daim etmek ve güçlendirmek olduğunu kaydeden Suiçmez, Kuran-ı Kerim'in ifadesiyle "Hiç bir insana, hiç bir varlığa haksız bir kin ve nefret duygusu olamayacağını" çünkü Müslümanların, alemde ne varsa ilahi bir emanet olduğunu çok iyi bildiklerini söyledi.

Hz. Muhammed'den aldıkları ahlak ve öğretinin de bunu gerektirdiğini belirten Yusuf Suiçmez, bu gecede Kıbrıs'ın manevi havasının en iyi hissedildiği bu mekanda buluştuklarını ve bu duyguları paylaşmak için bir araya geldiklerini kaydetti. Bu gecenin gönüllerin aydınlanması, hayata yeniden sevgi ve umutla bakılması, değerlere sahip çıkarak, millet olarak inançlarını korumak ve diğer topluluklarla bunu paylaşmak için burada olduklarını belirtti. Din İşleri Başkanı Yusuf Suiçmez'in konuşmasından sonra din görevlisi Ahmet Yıldız, Kuran-ı Kerim okudu. Koro'nun okuduğu "Sevdim Seni" isimli ilahinin ardından, din görevlisi Buğra Karacelal, mevlid (Allah Adın) okudu. Koro'nun "Canım Kurban Olsun" isimli ilahisinden sonraysa, Ahmet Yıldız, mevlid okudu (Amine Hatun ). Din görevlisi Fuat Tosun'un ara duasından sonra, din görevlisi Yusuf Yiğit, Kuran-ı Kerim okudu. Kadir Gecesi etkinliği din görevlisi Halil Temiz'in okuduğu duayla sona erdi. Güney Kıbrıs'taki Hala Sultan Camii'nde idrak edilen Kadir Gecesi'ne yaklaşık 200 kişi katıldı. Vatandaşlar, Güney Kıbrıs'a 2 otobüs ve bir minibüsle geçti. Geçiş sırasında, 3 KKTC vatandaşı, "hem anneleri hem de babaları Kıbrıs doğumlu olmadığı gerekçesiyle" Metehan Kapısı'nın güney kontrol noktasından Rum
polisleri tarafından geri çevrildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir