GÜNDEM - 12 Eylül 2017 Salı 12:23

Rusya Devlet Başkanı Putin'den İşadamı Eski Bakan Çağlar'a Devlet Dostluk Nişanı

A
A
A
Rusya Devlet Başkanı Putin'den İşadamı Eski Bakan Çağlar'a Devlet Dostluk Nişanı

Türkiye ile Rusya arasında 2015 yılında Rus uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan Türkiye Rusya krizini bitiren gizli diplomasinin kahramanı olan Devlet Eski Bakanı ve Bursalı İşadamı Cavit Çağlar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Devlet Dostluk Nişanı ile ödüllendirilecek.

Cavit Çağlar'ın Devlet Dostluk Nişanı ile ödüllendirileceği tören 4 Kasım'da Kremlin'de düzenlenecek. Cavit Çağlar'a Rusya Devlet Başkanlığı tarafından ödül töreninin tarihi ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Türkiye ile Rusya arasında Rus SU 24 uçağının Türk F16'ları tarafından Suriye sınırında düşürülmesinin ardından kriz patlak vermişti. Ekonomik anlamda özellikle turizm ve tarım konusunda iki ülke arasında büyük kriz yaşandığı gibi Rusya ile yaşanan bu gerginlik Türkiye'nin PKK-PYD ve IŞİD'e karşı mücadelesine de olumsuz etki yapıyordu.

Kriz sürerken Rusya'nın özerk Dağıstan Cumhuriyetleri'nde yatırımları olan Eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar devreye girdi. Çağlar, bölgenin Cumhurbaşkanı Ramazan Abdulatipov ile Süleyman Demirel hükümetinde Devlet Bakanı olduğu 1990’lardan tanışıyordu. Abdülatipov o dönem Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin’in yardımcılarındandı. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ise Çağlar’ın bakanlığı sırasında Genelkurmay Başkanı olan İsmail Hakkı Karadayı’nın Özel Kalem Müdürü'ydü.

Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanının Dış ve Güvenlik İşleri Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın’a, Çağlar’ın Abdulatipov aracılığıyla Putin’e bir kanal açtığını bu iletişimin değerlendirilebileceğini ifade etti. Erdoğan, Akar’ın verdiği güvence ile operasyona yeşil ışık yaktı.

Bunun ardından Türkiye Rusya'ya mektup yazdı, öldürülen pilotların ailesine yardım edildi. Rusya ile ilişkiler kısa sürede normale döndü. Bu krizin çözülmesinde başrolde yer alan İşadamı ve Devlet Eski Bakanı Cavit Çağlar, Putin tarafından Devlet Dostluk Nişanı ile ödüllendirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sözcüsü İbrahim Kalın da bu operasyonda Cavit Çağlar'ın çok önemli rolü olduğunu ifade etmişti. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’teki feci kazada ölenlerin kimliği tespit edildi Gaziantep’in İslahiye ilçesinde beton tankerinin karşı şeride geçerek yolcu minibüsünü biçtiği kazada hayatını kaybedenlerin kimlik tespiti yapıldı. Kazada ölenlerin 8’inin kadın 1’inin ise erkek olduğu açıklandı. Kaza, Gaziantep’in İslahiye ilçesi Hassa karayolu Ağabeyi mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Hatay’ın Hassa ilçesi istikametinden Gaziantep’in İslahiye ilçesine giden 56 AAB 043 plakalı Mehmet G. yönetimindeki beton tankeri sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu karşı şeride geçerek İslahiye ilçesinden Hassa ilçesine yönünde seyir halinde olan Latif Örs yönetimindeki 27 K 2127 plakalı yolcu minibüsüne çarptı. Feci kaza sonrası 9 kişi hayatını kaybederken 1’i ağır 11 kişi de yaralandı. Feci kazada hayatını kaybedenlerin 4’ünün öğrenci olduğu öğrenildi. Feci kazada hayatını kaybedenlerin kimlik tespiti yapıldı Toplam 9 kişinin ölümü, 2’si ağır 11 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan feci kazada kimlik tespit yapıldı. Feci kazada Şükrü Sağlam, Sena Taşkın, Ümran Yıldırım, Elif Görmez, Rakibe Erinmez, Sultan Erinmez, Sude Çelik, Hatice Gönen ve Sibel Sağlam hayatını kaybetti. Yaralananların da kimlikleri belirlendi Feci kazada yaralananların ise Sude Taşkın, Ayşem Yıldırım, Songül Sıla Kılıç, Mehmet Erinmez, Enes Oğuz, Zeynep Gök, Mehmet Sağlam, Samet Saydam, Latif Örs ve Emine Yener olduğu öğrenildi. Yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu ve tedavilerinin sürdüğü de vurgulandı. Kaza ile ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.