DÜNYA - 23 Şubat 2025 Pazar 15:41 | Son Güncelleme : 23 Şubat 2025 Pazar 15:43

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Türkiye'ye resmi ziyaret

A
A
A
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Türkiye'ye resmi ziyaret

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov başta ticaret, enerji ve turizm olmak üzere Suriye ve Orta Doğu dahil konuları görüşmek üzere Ankara'ya resmi ziyaret gerçekleştirecek.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 24 Şubat tarihinde görüşmelerde bulunmak üzere Ankara'ya ziyaret gerçekleştirecek.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Rus mevkidaşıyla yapacağı görüşmelerde, başta ticaret, enerji ve turizm olmak üzere ikili iş birliği konuları kapsamlı şekilde ele alınacak.

Görüşmelerde ayrıca, Ukrayna'daki savaşın diplomatik çabalar vasıtasıyla adil, kalıcı bir barışla sona erdirilmesine dair görüş alışverişinde bulunulacak ve ABD ile Rusya arasında gerçekleştirilen son temaslar ve Türkiye'nin sürece sunabileceği katkılar ele alınacak. Ayrıca Fidan, 2022 Mart ayında Rusya ve Ukrayna arasında doğrudan müzakerelere ev sahipliği yapan Türkiye'nin ilerleyen dönemde de bu rolü üstlenmeye hazır olduğunun altı çizilecek.

Görüşmelerde, Suriye ve Orta Doğu dahil bölgesel ve uluslararası meselelerin de kapsamlı şekilde ele alınması öngörülüyor. Bu çerçevede, Dışişleri Bakanı Fidan'ın Rus mevkidaşı Lavrov'la gerçekleştireceği görüşmelerde; Suriye'nin terör unsurlarından tamamen arındırılması konusunda Türkiye'nin kararlılığını vurgulaması, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunmasının şart olduğunun altını çizmesi, İsrail'in Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden saldırgan yaklaşımının kabul edilemez olduğunu ifade etmesi, Suriye'de istikrarın tesisi için yeniden imar çalışmalarının başlatılmasının gerekliliğine dikkat çekmesi bekleniyor.

Ayrıca Fidan'ın görüşmede; Gazze'de sağlanan ateşkesin kalıcı hale getirilmesi ve Gazze'ye ulaştırılan insani yardımların artırılması gerektiğini belirtmesi, Filistinlilerin anayurtlarından zorla göç ettirilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetmesi, Orta Doğu'da barışın ancak iki devletli çözüm temelinde sağlanabileceğini vurgulaması öngörülüyor.

Oğuzhan Halil Özbek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da geleceğin iletişimcileri kendi hikayelerini dijitale taşıdı Bolu’da İletişim Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Dijital Hikaye Anlatımı Atölyesi’nde bir araya gelen geleceğin iletişimcileri, ’Bugün de Öğrenci’ temasıyla kendi eğitim deneyimlerini dijital ortama taşıdı. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) İletişim Fakültesi’ndeki Dijital Hikaye Anlatımı Atölyesi (DİHA), Prof. Dr. Rengim Sine Nazlı koordinatörlüğünde yeni bir çalışmaya imza attı. Gazetecilik ve İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencilerinin katıldığı etkinlikte, lisansüstü eğitim gören geleceğin iletişimcileri doğrudan kendi hikayelerini paylaşma imkanı buldu. Bilal Erkan Değer ve Berfu Bayav Oflaz’ın kolaylaştırıcı olarak yer aldığı atölye, yuvarlak masa etrafında samimi bir sohbetle başladı. Katılımcılar öğrencilik deneyimlerine dair duygu, düşünce ve hatıralarını masaya yatırarak; bu sürecin zorluklarını, heyecanını ve hüznünü birbirleriyle paylaştı. Sözlü paylaşımların tamamlanmasının ardından sözlerin yerini renkler aldı. Geleceğin iletişimcileri, iç dünyalarındaki yansımaları somutlaştırmak için boya kalemleriyle kendi hikayelerini kağıda döktü. Her öğrencinin kendi hikayesini resmetmesinin ardından, bu anlatıların dijital kurguyla birleştirilmesi aşamasına geçildi. Baştan sona öğrencilerin kendi emeğiyle kurgulanan özgün eserlerle atölye başarıyla tamamlandı.
Hakkari Van-Hakkari kara yolunda heyelan riski devam ediyor Van ile Hakkari arasındaki kara yolunda günlerdir devam eden heyelan riski hem ulaşımı aksatıyor hem de bölgede ciddi bir güvenlik riski oluşturuyor. Yaklaşık 1 kilometrelik alanı etkileyen heyelan nedeniyle yol zaman zaman trafiğe kapatılıyor. Hakkari-Yüksekova kara yolunda 13 Nisan günü meydana gelen heyelan büyük tahribata yol açmıştı. Bölgede 1 haftadır uygulanan kontrollü geçiş kapsamında, araçların günde sadece yaklaşık 2 saatlik zaman diliminde geçişine izin veriliyor. Ancak bu uygulama da sorunu çözmeye yetmiyor. Sürekli olarak dağdan kopan kaya parçaları, hem sürücüler için tehlike oluşturuyor hem de yürütülen çalışmaları sekteye uğratıyor. Karayolları ekipleri ile Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından bölgede sürdürülen çalışmalar, devam eden heyelan riski nedeniyle istenen hızda ilerleyemiyor. Yetkililer, yolu tamamen güvenli hale getirmek için yoğun çaba sarf ederken, karşılıklı geçişlerin kontrollü şekilde sağlanması için de önlemler artırılıyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar ise yaşanan mağduriyete dikkat çekerek, kalıcı ve hızlı bir çözüm bulunmasını talep ediyor. Özellikle ulaşımın sık sık durması, günlük hayatı ve ticareti olumsuz etkiliyor. Yetkililer, heyelan riskinin tamamen ortadan kaldırılabilmesi için çalışmaların aralıksız süreceğini belirtirken, sürücülerin de uyarılara dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor.