DÜNYA - 22 Haziran 2022 Çarşamba 12:44

Rusya Dışişleri Bakanlığı: 'Yaklaşık 25 milyon ton tahıl ve en az 22 milyon ton gübre tedarik edebileceğiz'

A
A
A
Rusya Dışişleri Bakanlığı: 'Yaklaşık 25 milyon ton tahıl ve en az 22 milyon ton gübre tedarik edebileceğiz'

Rusya Dışişleri Bakanlığı mevcut tahıl ve gübre krizinin kendilerinden kaynaklanmadığını belirterek, “Yıl sonuna kadar dünya pazarlarına yaklaşık 25 milyon ton tahıl ve en az 22 milyon ton gübre tedarik edebileceğiz" açıklamasında bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığı heyeti, dünyadaki tahıl ve gıda krizinin çözümüne yönelik Ukrayna'nın tahıl tedariki için muhtemel bir Karadeniz koridoru oluşturulması konusunda Türkiye askeri heyeti ile bugün toplantı gerçekleştirecek. Bu gündem öncesinde Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Batılı ülkeler tarafından, gıda krizinin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarıyla başladığı ve Rusya'nın, Ukrayna tahılının dünya pazarına ulaştırılmasıyla ilgili engeller çıkardığına yönelik suçlamalar reddedildi.

"Kiev, 6 limanda 16 ülkeden 70 yabancı gemiyi engelledi"

Açıklamada, Ukrayna tahılının dünya pazarına ulaştırılmasının Kiev tarafından engellendiği savunularak, "Bu tür asılsız suçlamalar ne yazık ki ABD'li ve Avrupalı yetkililerin konuşmalarında akıldan çıkmayan bir tema haline geldi. Bu sorunların gerçek ve derin nedenlerini yinelememiz gerekiyor. Ukrayna tahılının deniz yoluyla taşınmasının engellenmesi konusunda, Rus tarafının Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatını hiçbir zaman engellemediğini ve engellemeyeceğini vurguluyoruz. Aslında, Kiev'in ortaya çıkardığı yüksek mayın tehlikesi ve bombardıman tehditleri nedeniyle Ukrayna karasularında güvenli seyir ve limanların kullanımı şu anda imkansız. Mevcut bilgilere göre Ukrayna, Karadeniz ve Azak Denizi'ne, İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı'na, Türkiye ve Romanya da dahil olmak üzere Karadeniz devletlerinin kıyı sularında sürüklenen yaklaşık 420 çapa mayını yerleştirdi. Buna ek olarak Kiev, Herson, Mikolayiv, Çornomorsk, Ochakov, Odessa ve Yuzhne olmak üzere 6 limanda 16 ülkeden 70 yabancı gemiyi engelledi ve elinde tutuyor" denildi.

Krizin nedenleri sıralandı

Bakanlık açıklamasında gıda krizinin temel nedeninin Ukrayna'daki savaş olmadığı vurgulanarak, "Rus ordusu kendi tarafından 2 deniz koridorunun güvenli bir şekilde işletilmesi için gerekli koşullar oluşturdu. Bugün tarım ürünlerinin ihracatı için Mariupol ve Berdyansk limanlarını kullanmak mümkündür. Yine 2020 yılı başından beri Covid-19 salgını, olumsuz iklim olayları, Batı ülkelerinin ekonomik ve politik hataları ve Rusya'ya karşı eşi benzeri görülmemiş yaptırımlar durumu son derece ağırlaştırdı" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca, Rusya'nın silah kaçakçılığına karşı ve Ukrayna tahılının pazarlanmasına yönelik çabalara hazır olduğu aktarıldı.

"Yaklaşık 25 milyon ton tahıl ve en az 22 milyon ton gübre tedarik edebileceğiz"

Açıklamanın son bölümünde küresel gıda krizinin çözümüne yönelik Rusya'nın politikalarından bahsedilerek, "Buna karşılık, tahıl, gübre, enerji ve diğer kritik ürünleri ihraç etme yükümlülüklerimizi yerine getirmeye hazır olduğumuzu bir kez daha teyit ediyoruz. Böylece yıl sonuna kadar dünya pazarlarına yaklaşık 25 milyon ton tahıl ve en az 22 milyon ton gübre tedarik edebileceğiz. Eşi görülmemiş yaptırım baskısına rağmen, ikili kanallar aracılığıyla ticari gıda tedarikine ve ilgili Dünya Gıda Programı (WFP) aracılığıyla özellikle Yemen, Kırgızistan, Lübnan, Sudan, Tacikistan ve Küba'ya gıda yardımı sağlamaya devam ediyoruz. Buna dayanarak, Batılı ülkelerin ve Birleşmiş Milletler'in (BM) temsilcilerini asılsız suçlamalardan kaçınmaya ve öncelikle kendi kısır eylemlerinin kışkırttığı mevcut krizin gerçek nedenlerini aramaya çağırıyoruz" denildi ve batılı ülkelerin suçlamaları reddedildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.