DÜNYA - 24 Şubat 2026 Salı 11:15 | Son Güncelleme : 24 Şubat 2026 Salı 17:05

Rusya-Ukrayna Savaşı 5'inci yılında

A
A
A
Rusya-Ukrayna Savaşı 5'inci yılında

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla başlayan, milyonlarca Ukraynalının yerinden edilmesi, yüz binlerce askerin hayatını kaybetmesi, Rusya’nın Batı dünyasından siyasi ve ekonomik izolasyonu ile cephede oldukça sınırlı miktarda değişikliğe rağmen devam eden savaşta 5'inci yıla girildi.

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de birkaç gün içinde sona ereceği ve Ukrayna’nın teslim olmasıyla sonuçlanacağı öngörüsüyle başlattığı savaş, Avrupa’nın 2. Dünya Savaşı’ndan sonra gördüğü en büyük çatışma haline dönüşerek 4 yılını doldurdu. Ukrayna ordusu, yıpratıcı saldırılara karşı cephe hattını tutmaya çalışırken, Ukraynalı siviller ise enerji sistemine yönelik saldırılar nedeniyle ağırlaşan kış şartları ile geniş çaplı insansız hava aracı ve füze saldırıları ile karşı karşıya kalıyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı 5'inci yılında

Zelenskiy: "Putin hedeflerine ulaşamadı"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy savaşın yıl dönümü dolayısıyla sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamada, "Bugün, Putin’in Kiev’i ele geçirmek için başlattığı sözde 3 günlük harekatın üzerinden tam 4 yıl geçti. Bu da direnişimiz ve Ukrayna’nın bu süre boyunca nasıl mücadele ettiği hakkında çok şey anlatıyor. Bu sözlerin arkasında milyonlarca insanımız, büyük bir cesaret, inanılmaz bir emek, dayanıklılık ve Ukrayna’nın 24 Şubat’tan bu yana izlediği uzun yol var" diye konuştu. Savaşa ilişkin görüntüler eşliğinde paylaştığı açıklamada Zelenskiy, "İşgalin başlangıcına dönüp günümüzde baktığımızda şunu söyleyebiliriz: Bağımsızlığımızı savunduk, ülkemizi kaybetmedik. Putin hedeflerine ulaşamadı. Ukraynalıların direncini kıramadı ve bu savaşı kazanamadı. Ukrayna’yı koruduk. Barış ile adaleti güvence altına almak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" ifadelerini kullandı.

Rusya-Ukrayna Savaşı 5'inci yılında

Kayıplar artıyor

Diğer yandan iki ülkenin savaştaki gerçek kayıplarını açıklamadıkları düşünülüyor. Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS), savaşın başından bu yana en az 1.2 milyon Rus askeri ile 600 bin Ukrayna askerinin öldürüldüğü, yaralandığı veya kaybolduğu tahmininde bulundu. ABD merkezli düşünce kuruluşu verilerine göre savaşta 325 bin Rus, 140 bin Ukrayna askeri hayatını kaybetti.

BBC Rusça Servisi ve bağımsız bir Rus haber sitesi Mediazona tarafından yapılan bu ay yayınlanan ortak bir çalışmada ise savaşta öldürülen 186 bin 102 Rus askerinin isimlerine ulaşıldı. İngiliz ve Rus medya kuruluşları, Ukrayna’nın kayıplarının ise 200 bin civarında olduğu tahminini paylaştı.
Birleşmiş Milletler verilerine göre Rusya tarafından düzenlenen saldırılar, Ukrayna’da 15 binden fazla sivilin ölümüne ve 41 binden fazlasının yaralanmasına neden oldu.
Savaşa ilişkin aylık raporlar yayınlayan akademik araştırma kuruluşu Russia Matters’a göre Rusya, savaşta yaklaşık 24 bin askeri araç ve teçhizat kaybetti. Bunlar arasında yaklaşık 13 bin 800 tank ve zırhlı araç, 361 hava aracı ve 29 deniz aracı da yer aldı. Kuruluşun verilerine göre Ukrayna’nın kayıpları ise 11 bin 300 askeri araç ve teçhizat seviyesinde bulunuyor. Bunların 5 bin 570’ini tank ve zırhlı araçlar, 194’ünü hava araçları ve 42’sini ise deniz araçları oluşturuyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı 5'inci yılında

Milyonlarca kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı

Savaş aynı zamanda Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük mülteci krizine yol açtı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre savaş nedeniyle bu ay itibarıyla 3.7 milyon Ukraynalı ülke içinde yerinden edilmiş durumda bulunuyor. Yaklaşık 5.9 milyon Ukraynalı ise yurt dışında mülteci konumunda yer alıyor. Savaş nedeniyle toplam 10.8 milyondan fazla kişi de insani yardıma ihtiyaç duyuyor.
Dünya Bankası savaşın yıl dönümü öncesinde yaptığı açıklamada, Ukrayna ekonomisinin yeniden inşasının 10 yıl boyunca 588 milyar dolara mal olacağı tahminini paylaştı.

Rusya-Ukrayna Savaşı 5'inci yılında

Rusya 2025 yılında sadece 4 bin 800 kilometrekare ilerleyebildi

Rusya, çoğunluğu savaşın başlamasından çok daha önce, 2014’te ele geçirdiği topraklardan oluşmak üzere Ukrayna topraklarının yüzde 20’ye yakın bir kısmını işgal altında tutmaya devam ediyor. Ukrayna’nın doğu ve güneyindeki Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin büyük bölümleri ile 2014’te ilhak edilen Kırım Yarımadası, Rusya'nın kontrolü altında bulunuyor. Ukrayna medyasında yer alan haberlere göre Rusya kontrolündeki Ukrayna topraklarının toplamı, 116 bin kilometrekareye ulaşıyor. Cephe hattındaki ilerleme oldukça sınırlı kalırken, Washington merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW) verilerine göre Rusya’nın 2025 yılı içerisinde elde ettiği ilerleme, 4 bin 800 kilometrekare ile sınırlı kaldı.

Barış görüşmeleri devam ediyor

Geçtiğimiz yol Ocak ayında göreve başlayan ABD Başkanı Donald Trump’ın girişimiyle Ukrayna’daki savaşa son verilmesi için başlatılan barış görüşmeleri, henüz somut bir sonuç sağlamasa da devam ediyor. ABD Özel Temsilci Steve Witkoff, geçtiğimiz hafta İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan görüşmelerde "anlamlı ilerleme" kaydedildiğini açıklamış, fazla detay vermeden her iki tarafın da bir anlaşmaya ulaşmak adına görüşmeleri sürdürme konusunda anlaştığını ifade etmişti. Aylardır süren dolaylı ve doğrudan görüşmelerin çıkmaza girdiği başlıca konuyu ise toprak talepleri oluşturuyor. Müzakerelerde Rusya, Donbas bölgesinin Ukrayna’nın kontrolünde olan kısmını talep ederken, Ukrayna tarafı Rusya’nın askeri olarak ele geçiremediği toprakları müzakere masasında teslim etmeyi reddediyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy dün askerlere hitaben yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın teslim olmayı kabul etmeyeceğini ve bunun yerine Rusya’nın savaşı sona erdirmeye zorlanması gerektiğini söylemişti. Zelenskiy, "Ukrayna mevzilerini koruyor ve güçlü durumda. Pek çok darbeye direndik. Ukrayna, tüm saldırılara göğüs gererek hayatı yeniden tesis ediyor ve kuruyor" ifadelerini kullanmıştı.

AB'den savaşın yıl dönümünde Kiev'e ziyaret

Savaşın yıl dönümü dolayısıyla Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in video konferans yöntemiyle Avrupa Parlamentosu’na hitap etmesi ve Avrupa’dan üst düzey yetkililerin Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gelmeleri bekleniyor. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Kiev’deki resmi anma programına katılmaları ve Rusya’nın füze saldırılarıyla zarar gören enerji altyapısını yerinde incelemeleri bekleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Osmangazi Belediyesi kadın üreticilerin yanında Osmangazi Belediyesi’nin destekleriyle Osmangazi Meydanı’nda kurulan Kadın Girişimciler Sokağı, kadın üreticileri vatandaşlarla buluşturdu. Osmangazi Belediyesi, kadın üreticilerin ekonomik hayatta daha güçlü yer alabilmesi adına yürüttüğü destek çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Daha önce birçok kez kurulan ve kadınların el emeği ürünlerini vatandaşlarla buluşturduğu Kadın Girişimciler Sokağı, bir kez daha Bursalılar için kapılarını açtı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte kadın üreticiler hem ürünlerini tanıtma, hem de aile bütçelerine katkı sağlama fırsatı buldu. Osmangazi Meydanı’ndaki etkinlikte takıdan tekstile, ev dekorasyon ürünlerinden el işi tasarımlara, doğal gıda ürünlerinden hediyelik eşyalara kadar birçok ürün vatandaşların beğenisine sunuldu. "Hepsi el emeği, göz nuru" Kadın Girişimciler Sokağı’nı ziyaret ederek burada üretici kadınlarla bir araya gelen Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir "Hepsi el emeği, göz nuru. Osmangazi Belediyesi olarak kadın üreticilerin yanındayız." ifadelerini kullandı. Etkinlikte stant kurarak emek verdikleri ürünleri sergileyen kadın girişimciler de, desteklerinden dolayı Osmangazi Belediyesi’ne ve Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a teşekkür etti. Bursalılar, alışveriş yaparak kadın üreticilere destek verirken aynı zamanda birbirinden özel ürünleri inceleme fırsatı buldu. Gün boyunca hareketliliğin yaşandığı etkinlik alanında vatandaşlar keyifli vakit geçirirken, kadın girişimciler de ürünlerini doğrudan tüketiciyle buluşturmanın mutluluğunu yaşadı.
Denizli Otobüs kazasında ölenlerin kimlik tespit çalışmaları sürüyor Denizli-Aydın Otoyolu’nda meydana gelen ve 8 kişinin hayatını kaybettiği otobüs faciasında yakınlarını kaybeden aileler Denizli Adli Tıp Kurumu önünde toplandı. Kazada yaşamını yitirenlerin cenazelerinin, DNA incelemelerinin tamamlanmasının ardından ailelerine teslim edileceği öğrenildi. Denizli-Aydın Otoyolu’nun Tırkaz Mahallesi yakınlarında meydana gelen ve 8 kişinin yaşamını yitirdiği otobüs faciasının ardından acılı ailelerin bekleyişi Denizli Adli Tıp Kurumu önünde sürüyor. İzmir-Antalya ekspres seferini yapan Pamukkale Turizm’e ait yolcu otobüsünün kontrolden çıkarak bariyerlere çarpması ve ardından alev alması sonucu meydana gelen kazada hayatını kaybedenlerin cenazeleri, olay yerindeki incelemelerin ardından Denizli Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı morguna kaldırıldı. Yapılan ilk belirlemelere göre kazada kaptan şoför Mustafa Fevzi Merdun ile yolculardan Merve Erik, Hayriye Arıkan, Civan Şen, Şen’in 9 aylık oğlu Eyüp Miraç Şen, Zehra Eyiol, Fatma Kartal ve Kırgızistan uyruklu Gültilay Bığa hayatını kaybetti. Acı haberi alan yakınları Denizli’ye gelerek Adli Tıp Kurumu önünde toplandı. Kurum bahçesinde ve girişinde bekleyen ailelerin büyük üzüntü yaşadığı görüldü. Edinilen bilgilere göre, hayatını kaybedenlerin kimlik tespit çalışmalarının kesin olarak tamamlanabilmesi amacıyla yakınlarından DNA eşleştirmesinde kullanılmak üzere kan örnekleri alındı. Kazada hayatını kaybeden kişilerin cenazeleri, yapılacak olan DNA incelemelerin ardından ailelerine teslim edileceği öğrenildi. Mustafa Fevzi Merdun idaresindeki 45 BAH 834 plakalı yolcu otobüsü, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkarak yol kenarındaki demir bariyerlere çarptı. 125 metre bariyerleri altına alarak ilerleyen otobüsün ön kısmı parçalanırken, araçta henüz belirlenemeyen bir nedenle bir anda yangın çıktı. Yanana otobüsün geceyi aydınlatan alevleri yoldan geçen diğer vatandaşlar tarafından kaydedildi.
Samsun Başkan Kul: "Karadeniz’in en renkli yazı Terme’de yaşanacak" Samsun’un Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, ilçede 5 Haziran-6 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ’Terme Yaz Festivali’nin detaylarının netleştiğini belirterek, "Karadeniz’in en renkli yazı Terme’de yaşanacak. Konserler, festivaller, spor organizasyonları, çocuk etkinlikleri ve birbirinden güzel sürprizlerle dolu bir yaz için hazırız" dedi. Terme Belediyesi tarafından düzenlenecek ve bir ay boyunca devam edecek Terme Yaz Festivali’nin etkinlik takvimi açıklandı. Festival kapsamında ilçede konserlerden spor organizasyonlarına, kültürel etkinliklerden çocuk programlarına kadar çok sayıda etkinlik gerçekleştirilecek. Festival hazırlıklarıyla ilgili açıklamada bulunan Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Terme’nin yaz aylarında Karadeniz’in en hareketli merkezlerinden biri olacağını ifade etti. Başkan Kul, "Terme’de yaz başlıyor. Konserler, festivaller, spor organizasyonları, çocuk etkinlikleri ve birbirinden güzel sürprizlerle dolu bir yaz için her şeyimizle hazırız. Bu yazın adresi belli; Terme" ifadelerini kullandı. Festival kapsamında Yalı Mahallesi Festival Alanı’nda kurulacak sahnede Sefo, Öykü Gürman, Kutsi, Niran Ünsal, Batuflex, Murat İnce, Şeyda Karadeniz, Aydan Kara, Ferhan ve Hakan Sarıcı ile Bulvar Ritim Atölyesi’nin sahne alacağı bildirildi. Etkinlik takviminde ayrıca 14 Haziran’da Geleneksel Rahvan Yarışı, 15 Haziran’da Terme Ot ve Lezzet Şenliği, 21 Haziran’da Dragon Bot Festivali, 28 Haziran’da 3. Gölyazı Kano Festivali, 3-5 Temmuz tarihlerinde Yeşilden Maviye Halk Oyunları Şenliği ve 5 Temmuz’da 3. Terme Açık Su Yüzme Yarışması’nın yer aldığı belirtildi. Festivalin ilçenin dört bir yanında gerçekleştirileceğini kaydeden Başkan Kul, "Yeşilinin kalbinde, mavinin derinliğinde sloganıyla yola çıktığımız festivalimizle hemşehrilerimize ve misafirlerimize unutulmaz bir dönem yaşatmak istiyoruz. Konserlerden spor müsabakalarına, çocuk şenliklerinden geleneksel yarışlarımıza kadar her yaşa ve her zevke hitap eden bir takvim hazırladık. Amacımız insanlarımızın birlikte güldüğü, birlikte eğlendiği ve güzel hatıralar biriktirdiği bir yaz yaşatmak" diye konuştu. Çocuklar ve gençler için de özel programlar hazırlandığını aktaran Başkan Kul, festival süresince çocuk etkinlikleri ve macera parkı yarışlarının devam edeceğini, ayrıca yerel yeteneklerin sahne alacağı ‘Sahne Senin’ etkinlikleri, tiyatro, sinema gösterileri ve çeşitli spor branşlarında organizasyonların düzenleneceğini ifade etti. Kul, tüm vatandaşları festivale davet ederek, "Bu yaz Terme’de sadece etkinlikler değil; dostluklar kurulacak, hatıralar birikecek, şehir yeniden birlikte nefes alacak. Tüm hemşehrilerimizi ve misafirlerimizi bu büyük coşkuya ortak olmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.