DÜNYA - 10 Temmuz 2025 Perşembe 10:29 | Son Güncelleme : 10 Temmuz 2025 Perşembe 10:33

Rusya'dan Kiev'e füzeli ve İHA'lı saldırı: 2 ölü, 16 yaralı

A
A
A
Rusya'dan Kiev'e füzeli ve İHA'lı saldırı: 2 ölü, 16 yaralı

Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e 18 füze ve yaklaşık 400 insansız hava aracı (İHA) ile gerçekleştirdiği saldırıda 2 kişinin öldüğü, 16 kişinin yaralandığı açıklandı. ABD'li yetkililer ise Ukrayna'ya silah sevkiyatının başladığını duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ediyor. Savaşın başlangıcından bu yana en şiddetli saldırısını 2 gün önce gerçekleştiren Rusya, bu gece başkent Kiev'e bir kez daha saldırdı. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, saldırıda 2 kişinin öldüğünü ve 16 kişinin yaralandığını ifade ederek, "Evler, arabalar, depolar, ofisler ve şehirdeki birçok bina hasar gördü ve yangın çıktı. Bir sağlık kliniği ise tamamen yerle bir oldu" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de, "Gece başlayan ve 10 saat süren saldırıda balistik füzeler dahil 18 füze ve 200'ü İran yapımı Shaded olmak üzere yaklaşık 400 kadar insansız hava aracı (İHA) kullanıldı. Bu, Rusya tarafından tırmandırılan terörün açık bir belirtisidir" ifadelerini kullandı.

ABD, Ukrayna'ya silah sevkiyatını başlattı

Adını açıklamayan 2 ABD'li yetkili tarafından yapılan bir açıklamada, ABD'den Ukrayna'ya geçtiğimiz hafta durdurulan silah sevkiyatlarının yeniden başlamasına karar verildiğini bildirdi. ABD'li kaynaklar Ukrayna'ya mobil roket sistemleri ve topçu mühimmatı sevkiyatı sağlanacağını ifade etti. Açıklamada, gönderilen top mühimmatların sayısı, teslimat tarihini ve farklı silahların sevkiyatlarının sürdürülüp sürdürülmeyeceğine ilişkin bir detay verilmedi.

ABD-Rusya Dışişleri Bakanlarının görüşmesi bekleniyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ise bugün Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da gerçekleştirilecek olan 47'nci Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Zirvesi'nde bir araya gelmesi bekleniyor.
ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü yaptığı Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı bir açıklamada, "Daha fazla silah göndereceğiz, bunları göndermek zorundayız, Ukrayna kendini savunabilir halde olmalı. Öncelikli olarak savunmaya yönelik teçhizat göndereceğiz, son zamanlarda çok sert vuruluyorlar ve bu karmaşada birçok kişi hayatını kaybediyor" ifadelerini kullanarak, Ukrayna'ya silah sevkiyatının yeniden sağlanacağını duyurmuştu. Trump ayrıca Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemleri göndermeyi düşündüğünü belirtmiş, ancak bunu ne zaman gerçekleştireceğini söylememişti.

Rusya rekor saldırı gerçekleştirmişti

Rusya'nın dün Ukrayna'ya 539 dron ve 11 füze ile gerçekleştirdiği saldırıda, Ukrayna Hava Kuvvetleri tarafından yapılan bir açıklamada, savaşın başladığı Şubat 2022 tarihinden bu yana rekor sayıda mühimmat kullanıldığı kaydedilmişti.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul "Kurtlar Vadisi" ile hafızalara kazınan yalı satışta İstanbul Boğazı’nda yer alan ve bir döneme damga vuran Kurtlar Vadisi dizisiyle hafızalara kazınan Abud Efendi Yalısı satışıyla gündeme geldi. Yalının yüzde 15,23’lük hissesinin 170 milyon TL bedelle satışa sunulduğu öğrenildi. Boğaz’ın mavi sularıyla çevrili konumuyla dikkat çeken tarihi yapı dron ile görüntülendi. İstanbul Boğazı’nın Üsküdar Kandilli sahilinde yer alan ve bir döneme damga vuran Kurtlar Vadisi dizisiyle hafızalara kazınan Abud Efendi Yalısı satışıyla tekrar gündem geldi. Yalının yüzde 15,23’lük hissesinin 170 milyon TL bedelle satışa sunulduğu öğrenildi. Tarihi yapı, Boğaz’ın mavi sularıyla çevrili konumuyla dikkat çekti. Boğaz yalıları arasında özgün mimarisiyle öne çıkan yapı, 1835 ile 1855 yılları arasında Osmanlı saray mimarisinin önemli isimlerinden Garabet Balyan tarafından inşa edildi. Boğaz’ın seçkin yalıları arasında gösterilen yapı, iki katlı ahşap mimarisi, beyaz cephe kaplaması ve kırmızı kiremitli çatısıyla dikkat çekiyor. Yalı, 1900 yılında Mehmet Abud Efendi tarafından satın alınarak Abud Ailesi’nin ikameti olarak 1981 yılına kadar kullanıldı. Yaklaşık 1 bin 500 metrekarelik arsa üzerinde bulunan yapı, 270 metrekare taban alanına ve toplam 540 metrekare kullanım alanına sahip. Kâgir olarak inşa edilen alt katta iki ayrı kayıkhane yer alırken, üst kat yarı dikdörtgen formda bir sofa etrafında şekilleniyor. Dronla havadan çekilen görüntülerde yalının denize sıfır konumu ve geniş rıhtımı net şekilde görüldü. Üst açıdan yapılan çekimlerde simetrik pencere düzeni, cumbalı bölümleri ve Boğaz’a açılan geniş terası dikkat çekti. Yalının hemen yanında bulunan müştemilat ve arka bahçedeki ağaçlık alan da görüntülere yansıdı. Sahil hattı boyunca uzanan iskele ve mermer rıhtım bölümü ise yapının tarihi kimliğini gözler önüne serdi. Dizilerle özdeşleşen yalı Yalı, özellikle Kurtlar Vadisi dizisinde geçen sahnelerle geniş kitleler tarafından tanındı. Dizide güç ve otoriteyi simgeleyen konsey sahnelerine ev sahipliği yapan yapı, yıllar içinde televizyon tarihinin simge mekanlarından biri haline geldi. Hisselerinin satışa çıkarılmasıyla yeniden gündeme gelen yalıda yüzde 15,23’lük payın 170 milyon TL bedelle satışa sunulduğu öğrenildi. Boğaz hattındaki tarihi yapıların yatırım değeri her geçen gün artarken, söz konusu yalının hem tarihi geçmişi hem de televizyon hafızasındaki yeri nedeniyle farklı bir konumda bulunduğu belirtiliyor. Havadan çekilen görüntülerde Boğaz’daki dalga hareketleriyle birlikte yalının suya yansıyan silueti dikkat çekerken, çevresindeki tarihi ağaç dokusu ve sahil şeridi de kadraja yansıdı.
Erzurum Azerbaycan Tıp Üniversitesi ile akademik iş birliği görüşmesi gerçekleştirildi Atatürk Üniversitesi, uluslararasılaşma vizyonu ve küresel akademik iş birliklerini güçlendirme hedefi doğrultusunda önemli bir akademik temasa daha ev sahipliği yaptı. Bu kapsamda, Azerbaycan Tıp Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Kamandar Yaqubov, Doç. Dr. Gülbeniz Hüseynova ve Doç. Dr. Aydın Aliyev ile Pato-Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sevinç Hacıyeva, Atatürk Üniversitesini ziyaret ederek bir dizi görüşmede bulundu. Ziyaret programı çerçevesinde konuk akademisyenler, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ile bir araya geldi. Gerçekleştirilen görüşmede; iki üniversite arasında bilimsel iş birliğinin geliştirilmesi, ortak araştırma projelerinin hayata geçirilmesi, akademik personel ve öğrenci değişim programlarının artırılması ile disiplinler arası çalışmaların teşvik edilmesi gibi başlıklar ele alındı. Oldukça verimli bir atmosferde gerçekleşen toplantıda, özellikle farmakoloji ve patofizyoloji alanlarında yürütülebilecek ortak bilimsel çalışmaların stratejik önemi vurgulandı. Taraflar, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılması, uluslararası fon kaynaklarına yönelik projelerde birlikte yer alınması ve sürdürülebilir akademik iş birliklerinin tesis edilmesi konusunda karşılıklı mutabakat sağladı. Rektör Hacımüftüoğlu, nazik ziyaretlerinden dolayı Azerbaycan Tıp Üniversitesi heyetine teşekkür ederek, iki köklü kurum arasında tesis edilen bu temasların, önümüzdeki süreçte somut iş birliklerine dönüşeceğine olan inancını ifade etti. Ziyaret, iyi niyet temennilerinin ardından sona erdi.