GÜNDEM - 10 Aralık 2019 Salı 09:31

Sabundan metrelik tespih

A
A
A
Sabundan metrelik tespih

Adana’da bir sabuncu ve tespih ustası, 8 çeşit sabundan 1 metrelik tespih yaptı. Süs olarak yapılan tespih için sabuncu Hıdır Tunç, “Yapımı 10 gün sürüyor. İlerleyen günlerde küçüklerini de yapıp satışa sunacağız” dedi.

Seyhan ilçesindeki Tespihçiler Çarşısı'nda sabunculuk yapan Hıdır Tunç, sabundan tespih yapmak istedi. Tespih sevdası nedeniyle böyle bir girişimde bulunan Tunç, tespih ustası Ahmet Ünverdiyle anlaştı ve çalışmalara başladı. 2 kişi, 10 gün boyunca bıttım, salyangoz, lavanta, eşek sütlü, kükürt, beyaz badem, ardıç katranı ve sarımsak özlü sabunları bıçak ve iğne yardımıyla tespih tanelerini yapıp ipe dizdi.
İmamesiyle birlikte 1 metre gelen tespih Tunç'in iş yerinde sergileniyor. Bazı Adanalılar ise sosyal medyadan tespihi görüp fotoğraf çekilmek için dükkana geliyor.

Sabundan metrelik tespih

“Daha küçüğünü yapacağız”

Tespihin yapımı hakkında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Hıdır Tunç, “Biz sabun işi yapıyoruz. Ahmet kardeşime danıştım, böyle bir tespih yapsak dedim. Kararlaştırıp yaptık. Çok beğeni de gördü. Gelip fotoğraf çekmeye başladı insanlar. Kimileri eline alıp çekiyor. Yapımı 10 gün sürerken ağırlığı 1 buçuk kilogram civarında. Fazla bir maliyeti yok. İsteyen müşterilere de süs olması için yapabiliyoruz. Daha küçüğünü ilerleyen günlerde yapıp satacağız” diye konuştu.


Tespih ustası Ahmet Ünverdi de, sabundan tespih yapmanın zor olduğunu belirterek, “Her türlü malzemeden tespih yapıyorum. Sabundan tespih yapma fikri ilginç geldi. Malzeme yumuşak olduğu için 10 gün sürdü. Sadece bıçakla yontarak yapıyoruz. Tamamen el işçiliği. Su değmemesi lazım. Sadece süs amaçlı yaptık” ifadelerini kullandı.

Umutcan İşledici - Elif Ayşenur Bay
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Lalenin el sanatlarındaki yolculuğu Lalenin başkenti olarak bilinen Manisa’da, farklı illerden gelen 73 ayrı sanatçının son 600 yılda lalenin el sanatlarındaki yolcuğunu anlatan eserleri Sultan Camii Külliyesi içinde yer alan Bimarhane’de sergilendi. Farklı illerden gelen ve arasında Manisalı sanatçılarında yer aldığı, el sanatları alanında uzmanlaşan ve uluslararası dereceye girmiş olan toplamda 73 sanatçının bir araya gelerek oluşturduğu GESA (Geleneksel Sanatlar Sanatçı Gurubu), ilk sergisini Manisa’da açtı. Manisalı sanatçıların ev sahipliği yaptığı sergi, tarihi Sultan Camii külliyesinde yer alan ve halk arasında Bimarhane olarak bilinen CBÜ Manisa ve Yöresi Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sergide, Ebru, Çini, Hat, Minyatür, Kaligrafi, Kalem İşi, Naht ve Tezhip dallarında her sanatçı resmettiği bir eser ile lalenin yolculuğu sanatçılar tarafından sergiyi gezenlere anlatıldı. Sergiyi Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel de ziyaret ederek, sanatçılardan eserleri hakkında bilgiler aldı. Sergi hakkında açıklama yapan ve GESA kurucusu olan Minyatür Sanatçısı Arya Kamalı, sanatçıları bir araya getirme çalışmalarına yaklaşık 3 yıl önce başladığını belirtti. Projeyi ülkenin her iline yaymayı hedeflediklerini belirten Kamalı, ”Topluluğumuzun ilk sergisini Manisa’da yapmayı planlamıştık ve Manisalı 6 sanatçı arkadaşımızın girişimleriyle Mesir Festivali kapsamında tarihi binada açmış olmaktan dolayı tüm sanatçı arkadaşlarımız adına Manisa’nın yöneticilerine ve emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sergimizde Ebru, Çini, Hat, Minyatür, Kaligrafi, Kalem İşi, Naht ve Tezhip dallarında her sanatçı arkadaşımız resmettiği bir eser ile lalenin yolculuğu sergisine katkı sağladı. Bu serginin ilk olması ve Manisa’da açılması bizim için çok anlamlı” dedi. Mesir Festivali boyunca eserlere Manisalıların büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Kamalı, sergiye katkı sağlayan CBÜ Manisa ve Yöresi Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Adamaz’a teşekkür ederek, serginin diğer illerde de hayat bulacağını sözlerine ekledi.