SAĞLIK - 27 Eylül 2016 Salı 10:35

Sağlığınız için 'hayır' demeyi öğrenin

A
A
A
Sağlığınız için 'hayır' demeyi öğrenin

Uzmanlar, depresyon, anksiyete, yeme bozukluğu, panik atak, içe kapanıklık, evlilik, ikili ilişki sorunları gibi pek çok belirtinin kökeninde sınır koyamamak, 'hayır' diyememek gibi davranışlar yer alabildiğini söyledi.

Çocukluktan itibaren yakın çevrenin isteklerine karşı çıkmanın yanlış ve bencillik olduğunun öğretilmesi sebebiyle kişilerin genellikle kendilerini korumaları gerektiği anlarda 'hayır' cevabını veremediğini ifade eden Acıbadem Bursa Hastanesi’nden Psikolog Deniz Erden, "Bu sebeple pek çok kişinin psikolojisi istemsiz şekilde olumsuz etkilenebiliyor. Kişiler genellikle karşısındakinin duygularını incitmekten, cezalandırılmaktan, kötü ve bencil bir kişi olarak tanımlanmaktan, mevcut yaşam düzeninin bozulmasından, vicdansız olarak adlandırılmaktan veya etrafındaki kişileri kaybetmekten endişe duyduğu için kendisinden istenilen herhangi bir şeye karşı ‘hayır’ cevabı veremiyor. Çevresindekilerle uyumlu bir ilişki yürütmek uğruna ‘hayır’ cevabı veremeyen kişiler bir süre sonra kendisine ve hayır diyemediklerine karşı kızgınlık ve öfke duymaya başlıyor. Kişinin kendisine duyduğu öfke kendi benlik saygısını olumsuz etkilerken, karşıdaki kişilere duyduğu kızgınlık, ilişkilerde araya mesafe koyma, alakasız başka konularda öfke patlamalarında bulunma veya çevremdeki insanlar beni sevmiyor, değer vermiyor gibi olumsuz düşünce kalıplarının gelişmesine yol açıyor. Ardından depresyon, panik atak, takıntılı düşünceler gibi psikolojik şikayetler başlayabiliyor" diye konuştu.

Psikolog Deniz Erden, “Çevrenizdeki kişilerin sorumluluklarını üstlenmesini istiyorsanız, ‘sınır’ kavramını öğrenmeli ve uygulamaya koymalısınız. Kişilere ‘hayır’ cevabı verilmedikçe talep ve isteklerinin bir sonu olmayacağını unutmamalısınız. Dışarıdan gelen talep ve isteklere hayır demeyi öğrenmek kadar kişinin kendisini de sigara, alkol gibi zararlı istek ve alışkanlıklar konusunda durdurabilmesi önem taşıyor. Bu çerçevede kişinin kendisine 'hayır' demesi ile irade ve özgüveni de olumlu yönde etkiliyor. Burada kazandığı beceriyi dış dünyadaki insanlara karşıda uygulayabiliyor ve onlara ‘hayır’ demesi daha kolay oluyor. Özellikle ebeveynleri çocuklarına ‘hayır’ demek konusunda küçük yaşlarda öğrenmek önem taşıyor. 'Hayır' demeyi öğrenmeyen çocukta, ileride görülebilecek pek çok sorumsuz davranışın temeli atılmış oluyor” dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Zabıta özel bireylerle voleybol ve yakar top oynadı Bilecik Belediyesi +1 Mutluluk Kafe’de çalışanları ziyaret eden zabıtalar, özel bireylerle sokak oyunları oynadı ve çay içerek sohbet etti. Dünya Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında Bilecik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü görevlileri +1 Mutluluk Kafe’de çalışan özel çalışanları ziyaret etti. Tümü özel bireylerden oluşan kafe çalışanları tarafından karşılanan Zabıta Müdürlüğü görevlileri özel bireylerin talep ve görüşlerini dinledi. Bilecik Belediyesi Zabıta Müdürü Mücahit Öndersev, yaptıkları etkinlik dolayısıyla büyük mutluluk yaşadıklarını belirterek, "Zabıta Müdürlüğü çalışanları olarak kutlanan Engelliler Haftası kapsamında Bilecik Belediyesi +1 Mutluluk Kafe çalışanlarını ziyaret ettik. Biz sürekli Zabıta Müdürlüğü olarak buradaki arkadaşlarımızla diyalog halindeyiz. Çünkü onlar bizden kalplerinin güzelliğiyle artı bir konumundalar. Hayatın, onlar için ne kadar güzel olursa bizler için de güzel olacağının farkındayız ve farkında olmalıyız. Çünkü bizler de her an o kategoriye girebiliriz. Buradaki arkadaşlarımızı çok seviyoruz, iyi ki varlar" ifadelerini kullandı. +1 Mutluluk Kafe çalışanları da yapılan sürpriz ziyaret dolayısıyla duydukları memnuniyeti belirterek, zabıta görevlilerine teşekkür etti. Etkinlikte +1 Mutluluk Kafe çalışanları, Zabıta Müdürlüğü görevlileriyle voleybol ve yakar top oynadıktan sonra çay içerek, sohbet etti.