SAĞLIK - 28 Temmuz 2020 Salı 16:32

Sağlık Bakanlığından 'sağlıklı bayram sofrası' önerisi

A
A
A
Sağlık Bakanlığından 'sağlıklı bayram sofrası' önerisi

Sağlık Bakanlığınca Kurban Bayramı sürecinde sağlıklı ve doğru beslenme için tüketilmesi gerekenleri gösteren örnek bir “sağlıklı bayram sofrası” hazırlandı. Bayramda dengeli beslenmek için dikkat edilmesi gerekenler ise Sağlık Bakanlığında görevli diyetisyenler tarafından anlatıldı.

Sağlık Bakanlığı tarafından Kurban Bayramı sürecinde sağlıklı ve dengeli beslenme için tüketilmesi gerekenleri gösteren örnek bir “sağlıklı bayram sofrası” hazırlandı.

Hekimevi’nde düzenlenen etkinlik kapsamında hazırlanan sofrada, et yemeklerinin yanı sıra bulgur pilavı, mercimek çorbası, yoğurt, sebze yemekleri, kahvaltılık olarak yumurta, domates, peynir, zeytin, tatlı olarak da sütlaç yer aldı. Sağlık Bakanlığında görevli diyetisyen Berna Karakaş, Kurban Bayramı sürecinde sağlıklı ve dengeli beslenmek için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Kurban Bayramında et tüketiminin artacağına dikkat çeken Karakaş, en azından kahvaltıda et tüketiminden kaçınılması gerektiğine işaret etti.

Etin sertliği geçene kadar buzdolabında dinlendirmek gerektiğini belirten Karakaş, dinlendirme işleminden sonra eti tüketmek gerektiğinin altını çizerek, “Aslında ideal olarak 24 saat dinlendirme diyoruz ama bazı durumlarda, belki biraz daha azı ya da çoğu, kestikleri hayvanın kesilen kısmına da bakarak bunu algılayabilirler. İlk koydukları sertlikle sonradan dinlenmiş hayvan etinin sertliği arasında farklılık vardır zaten. Hem pişirmede hem de sindirimde bu sertliğin geçmesi bizim için önemli. O sertlik geçene kadar buzdolabında dinlendirmek en olması gerekenidir” dedi.

Kronik rahatsızlıkları olan kişilerin et tüketiminde dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren Karakaş, “Özellikle kronik kalp hastalığı, hipertansiyonu, diyabeti, mide bağırsak sindirim sistemi hastalıklarına sahip olan kişiler gerçekten eti tüketirken dinlenmiş et tüketmeye özen göstersinler. Porsiyonunu kendilerine uygun bir şekilde tüketmeye özen göstersinler. Diyetisyenden öneri alabilirler ya da en basitinden yetişkinler ve gençler için Türkiye Beslenme Rehberinden öneri vermek gerekirse, pişmiş bir et için el ayası kadar ya da ızgara köfteler olursa 3-4 ızgara kadar et bir porsiyona giren et miktarıdır. Bu kişiler, etleri görünür yağlarından olabildiğince ayıklayarak ve et pişirirken ekstra yağ koymadan etleri pişirebilirler. Ufak ufak yapılan bu müdahaleler aslında eti sağlıklı hale getiren müdahalelerdir” diye konuştu.

Karakaş, hazırladıkları örnek sağlıklı bayram sofrasının Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen sağlıklı yemek tabağı modelinin genişletilmiş bir örneği olduğuna dikkat çekti. Sofrada bulunan yemek grupları hakkında konuşan Karakaş, “İki çeşit et yer alıyor, porsiyonlara uygun. El ayası kadar. Biz etleri yakmadık. Yakmadan ızgara yapmak çok önemlidir. Yandığında kömürleşme oluyor ve bu kömürleşme sürecinde de bazı kanser yapıcı ögeler oluşabiliyor. Bu sağlığımız için bir tehdittir. Yanlarına sebze koyduk. Etin yanına sebzeler olsun. Sür grubundan yoğurt ya da sebzeli yoğurt seçeneğimiz var. Tahıl grubundan çorbamız olabilir, lif açısından zengin bulgur gibi pilavlar olabilir. Bunlara yine sebze eklenebilir. Tam tahıllı, çok tahıllı ekmek seçenekleri olabilir. Bu gördüğünüz çok çeşitli, olması gereken bir ana öğün sofrasıdır” şeklinde konuştu. Karakaş, eti pişirirken fazla tuz ve baharat kullanımından kaçınmak gerektiğini vurguladı.

Bayramda tatlı tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri aktaran Karakaş, “Özellikle C vitamini içeriğini düşündüğümüzde, taze meyveleri tatlı seçeneği olarak en üste koysun vatandaşlarımız. Belki hoşaf kompostoları belki bunları şekersiz yapabilirler. Ya da meyve tatlıları, sütlü tatlılar yapabilirler. Şeker eklemeden yapacakları tatlı alternatifleri sofrada yerini alabilirler” dedi.

Sıvı tüketiminin önemine dikkat çeken Karakaş, mide ya da sindirim sistemi hastalıkları olmayan kişilerin sofrada su bulundurmasının faydalı olabileceğini söyledi. Karakaş, yetişkin bir bireyin günde 2 ile 2 buçuk litre arasında sıvı alması gerektiğini hatırlattı.

Neşra Durmaz
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ’da Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce ülke genelindeki imam hatip liseleri ve ortaokulları arasında düzenlenen Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nın bölge finali Elazığ’da gerçekleşti. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce ülke genelindeki imam hatip liseleri ve ortaokulları arasında düzenlenen Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışmasının bölge finali Elazığ’da gerçekleştirildi. Bünyamin Eroğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleşen finale Elazığ olmak üzere Adıyaman, Kilis, Gaziantep, Malatya, Tunceli, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’dan imam hatip ortaokul ve lise öğrencileri katıldı. Çok güzel bir programın icrası için bir arada olduklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yiğit, “Bu tarzda bir program ve etkinlik adına burada olmanız beni ziyadesiyle mutlu etti. Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüz, spesifik bir genel müdürlüktür. Hem mesleğe hem de alana öğrencileri yetiştirmek için canla başla mücadele eden ve uğraşan bir kurumdur. Bizler de bu çatı altında imam hatip okulları olarak bu süreci ilimiz özelinde bütün ülkede yürütmeye çalışıyoruz. Bu nedenle buradaki çalışma ve gayret gerçekten çok kıymetlidir. Geçmişte imam hatip okulları, tatbikat camileri veya bölge camilerinde hutbelerini, ezanlarını ve Kuran-ı Kerim tilavetlerini yapıp bu tatbikatı gerçekleştirirlerdi. Ancak son dönemlerde tatbikatın da dışına çıkarak yarışmalar ve programlarla bu güzellikler artık daha üst noktaya gelip hem halka tanıtılıp hem de yaygınlaştırılma hedefine ulaşmış durumdadır. Bugün de inşallah bu bölge finalini ilimizde gerçekleştirmiş olacağız. Burada 8 il yarışmaya katıldı. Geçtiğimiz yıl da ilimizde hutbe okuma yarışmasını gerçekleştirmiştik o da çok hayırlı ve güzel bir şekilde sonuçlanmıştı” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi Hüseyin Demirbaş, “Milli Eğitim Temel Kanununda öğrencileri milli ve manevi değerlere hazırlamak diye bir ödevimiz vardır. Bu fen lisesi için de geçerlidir. Anadolu liseleri için de imam hatip liseleri için de geçerlidir. Tüm öğrencilerimizi kucaklayıp onları milli ve manevi değerleri ile buluşturmak zorundayız. Yoksa ülkenin geleceği kötüye doğru gidiyor demektir” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından yarışmaya katılan tüm öğrencilere hediyeler takdim edildi.
Eskişehir TSM Korosu’ndan müzik ziyafeti Tepebaşı Belediyesi Türk Sanat Müziği (TSM) Korosu ’Bahar’ isimli konseri ile Eskişehirli müzikseverlere keyifli bir akşam geçirdi. Konser, katılanlardan tam not aldı. Tepebaşı Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu, Şef İdil Çeliker yönetiminde çalışmalarına devam ederken, birbirinden özel konser programları düzenlemeyi sürdürüyor. Tepebaşı Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu ‘Bahar’ adlı konseri İdil Çeliker’in şefliğinde Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Konsere Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra meclis üyeleri ve birçok müziksever vatandaş katıldı. “Günlerimiz müzikle dolsun” Konserde bir konuşma yapan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Tepebaşı sanatın merkezi oldu. Burada İnci Çayırlı’yı da rahmetle anıyorum. Türk Sanat Müziğinin çok değerli hocasıydı. Bu koronun kurulmasında büyük emeği var. Şimdi bayrağı İdil hoca aldı. Koromuz da çok iyi, keyifle Türk Sanat Müziği dinledik. Ben İdil hocama ve koroya teşekkür ediyorum. Günlerimiz müzikle dolsun, güzelliklerle dolsun” dedi. “Kadına değer veren büyük isim” Koro Şefi Çeliker de, “Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Kadına değer veren, sanata değer veren çok büyük bir isim Ahmet Ataç bizim için. Biz size teşekkür ediyoruz, iyi ki varsınız” diye konuştu. Konuşmaların ardından Başkan Ataç da koroya katılarak ‘Arabaya Taş Koydum’ isimli parçayı seslendirdi. Konser, alkışlar eşliğinde sona erdi.