SAĞLIK - 29 Ağustos 2019 Perşembe 10:12

Sağlıkta kaliteli hizmet “Akıllı Bina” ile taçlanıyor

A
A
A
Sağlıkta kaliteli hizmet “Akıllı Bina” ile taçlanıyor

Yozgat Şehir Hastanesi’nin sahip olduğu akıllı bina teknolojileri sağlık hizmetinde kaliteyi üst noktalara taşıyor.

Yozgat Şehir Hastanesi sadece verilen sağlık hizmetleri ile değil, aynı zamanda tüm yeni teknolojilerin birlikte ve uyum içinde çalıştığı örnek bir tesis olarak dikkati çekiyor.

Hastanenin sahip olduğu akıllı bina teknolojileri sağlık hizmetinde kaliteyi üst noktalara taşıyor. Yozgat Şehir Hastanesinde akıllı bina uygulamaları; enerji üretimine, üretilen enerjinin doğru ve verimli kullanımına, sağlanan tasarrufla maliyetlerin her aşamada düşürülmesine katkıda bulunurken, aynı zamanda hasta ve çalışan güvenliği konusunda da yüksek standartlara erişilmesini sağlıyor. Ayaktan ve yatan hastaların, hastaneye girişlerinden taburcu oluncaya kadar aldıkları sağlık hizmetinin; ideal ve güvenilir bir ortamda, tatmin edici bir hizmet sunumuyla verilmesinin en insanı talep olduğu günümüzde, sağlık hizmetlerinde tesis yönetimi giderek daha fazla önem kazanıyor. Rönesans İşletme Hizmetleri tarafından yürütülen teknolojik tesis yönetim sistemleri sayesinde Yozgat Şehir Hastanesinde, sağlık sektöründeki uluslararası ileri teknolojiler takip edilerek, sağlık hizmetlerinin verimliliği ve kalitesine önemli ölçüde katkı sağlanıyor.

LEED sertifikalı çevre dostu bina, kullanılan elektrik enerjisinin bir kısmını gün ışığından elde ederken, aynı zamanda güneş enerjisi panelleri ile tesiste ihtiyaç duyulan sıcak suyun temininde enerji tasarrufu sağlıyor. Yozgat Şehir Hastanesinde; bina otomasyonu, SCADA ( Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama sistemi ), aydınlatma sistemi, yangın sistemi, CCTV güvenlik merkezi sistemi, merkezi yardım masası sistemi, kartlı geçiş sistemi ve acil durum çağrı sistemlerini kapsayan akıllı bina uygulamalarıyla sağlık hizmetlerinin akıllı bina şartlarında sunulması sağlanıyor. Yozgat Şehir Hastanesi; aydınlatma, iklimlendirme, güvenlik ve yangın otomasyon teknolojileri kullanılan ve yatay yangın senaryoları uygulanan, yangına karşı özel bölgelendirilmiş yapısı ile örnek bir tesis özelliğini taşıyor. Hastanede uygulanan akıllı bina teknolojileri ile aynı zamanda hasta ve çalışan sağlığı ve güvenliğine en üst düzeyde katkıda bulunulması amaçlanıyor.

Kesintisiz hizmet
Bilimsel verilerin ön plana çıktığı uygulamalarla, hastanede 7/24 hizmet sunulabiliyor. Yoğun bakım, ameliyathane gibi yüksek öneme sahip alanların tamamı yüzde 100 kesintisiz olarak çalıştırılabiliyor. Yüksek öneme sahip alanların hiçbirinde hiçbir şekilde enerji ve hizmet kesintisi yaşanmıyor. Arıza takip ve kapama sisteminin Merkezi Yardım Masası (MYM) ile kontrol edildiği hastane içinde oluşan tüm arıza/şikayet ve talepler MYM üzerinden bildiriliyor. Kartlı geçiş sistemleri vasıtasıyla, genel alanlara giriş ve çıkışlar kontrol altına alınabildiği gibi, girişten sonra belirli bölümlere belirli şahısların giriş izinleri düzenlenerek, kişilerin sadece izinli olduğu alanda dolaşması sağlanıyor. Bu şekilde özellikli sağlık alanlarına, teknik alanlara, idari birimlere, gizli ve özel güvenlik önlemi alınması gereken bölümlere yetkisiz kişilerin girişlerinin önüne geçiliyor. Yozgat Şehir Hastanesi’nde yer alan 22 asansörden 17 adedi amaca yönelik kullanılmak üzere kartlı geçiş sistemleri ile donatılmış durumda. PDKS sistemleri için giriş ve çıkışlarda 13 adet cihaz, bina genelinde 70 adedi otomatik kapılarda olmak üzere toplam 535 adet kartlı geçiş bulunuyor. Hastanede acil durum bildirimleri kapsamında pembe kod, beyaz kod ve hemşire çağrı sistemi (ZKR) kullanılıyor. Kullanılan bina otomasyonu ile günün belirli saatlerinde önceden belirlenmiş düzenlemeler yapılarak enerji tüketiminin azaltıldığı Yozgat Şehir Hastanesi’nde, yapılan iyileştirmelerle kullanılan enerji miktarı Türkiye ve Dünya ortalamasının altında tutuluyor.

Enerji tasarrufu sağlıyor
Rönesans İşletme Hizmetleri Yozgat Şehir Hastanesi İşletme Müdürü Tansel Yücel, akıllı bina uygulamalarının sağlık hizmetleri üzerindeki etkileri konusunda şu bilgileri verdi: “Yedekli ve izlenebilir enerji sistemleri sayesinde sağlık hizmetleri sunumu esnasında elektrik, su ve doğal gaz kesintileri yaşanmamaktadır. Akıllı bina içerisinde yer alan çağrı sistemleri kullanımı hasta ve çalışanların acil durum bildirimlerini ve çağrı yapılan alana yetkililerin ulaşımını kolaylaştırmaktadır. Enerji tasarrufu sağlayarak kaynakların sağlık hizmetlerine yönlendirilmesine olanak sağlamaktadır. Yangın sistemleri sağlık hizmetlerinin daha güvenli ortamda sunulmasını sağlamakta, kartlı geçiş sistemleri hasta ve çalışan güvenliğini tehdit eden yetkisiz geçişleri önlemektedir.”

 

Bahadır Muhlis Gökgül

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiçle İnşa Etmek" konulu sempozyum yapıldı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Depreme dirençli Adana ve Türkiye için yaşananları unutmadan, bilimin ışığında çalışmalıyız" dedi. Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mersin Toros Üniversitesi ve Adana Ticaret Odası desteğiyle "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiç İle İnşa Etmek Sempozyumu" düzenlendi. Adana Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Sempozyuma katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkenin en önemli gündeminin depreme dirençli kentler oluşturmak olması gerektiğini belirtti ve bunun için yapılması gereken her şeyin acilen hayata geçirilmesinin önemine işaret etti. Karalar şunları söyledi: “Toplum olarak afet yaşandığında o noktaya odaklanıyoruz ama bir müddet sonra bunu unutuyoruz. Türkiye’nin dünyadaki en riskli deprem bölgelerinden biri olduğu gerçeğiyle hareket edip tedbirlerimizi almalıyız.” Sempozyumun; Türkiye’nin en önemli gereksinimlerinden olan enerji kullanımını azaltan kerpiçle ilgili olmasını da önemsediğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “TMMOB’ne bağlı odalar, bir karşılık beklemeden, ülkenin problemleriyle ilgili proje üreten ve bunları anlatan kuruluşlar. Onların eleştirel yaklaşımına bakıp engellemeye çalışmak, ükemizde bilimin gelişmesinin önüne geçmek anlamına gelir” dedi. Türkiye’yi depreme dayanıklı hale getirmenin şart olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, ancak böylece hem insan kayıplarının, yaşanan acıların ve ekonomik yıkımın önlenebileceğini söyledi. 6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleşen hasar sonucu Adana’da 7 binin üzerinde binanın, yıkılmasını gerektirecek denli hasar aldığını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar; Adana’nın depreme dirençli bir şehir olması için Afet Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçireceklerini, mikro bölgeleme çalışmaları yaptıklarını, tüm bunları ikinci dönemde uygulayarak, kentin depreme daha dirençli hale gelmesi için katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Karalar, konuşmasını; sempozyumu gerçekleştirenlere ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı. Sempozyumda; kerpiç, yığma ve karma tekniklerle inşa edilmiş yapılar ile deprem ilişkisinin disiplinlerarası bir perspektiften ve çok yönlü olarak ele alınması ve toprağın yapı malzemesi olarak irdelenmesi konuları üzerinde duruldu. Sempozyumun ana başlıkları, Kültürel Miras ve Kerpiç, Modern Toprak Yapılar ve Yapısal Davranışlar oldu.
Mersin Mersin’de belediye ekipleri yağış dolayısıyla teyakkuza geçti Mersin Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan şiddetli rüzgar ve fırtına uyarısı sonrası şehir hayatının normal seyretmesi için alarma geçti. Kent genelinde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı MESKİ, İtfaiye, Park ve Bahçeler, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesindeki ekipler, gerekli uygun araç ve ekipmanla sahaya inerek olaylara anında müdahale etti. Mersin genelinde birçok noktada görev yapan ekipler, fırtına ve rüzgarın etkili olduğu lokasyonlarda mazgalların tıkanmaması için süpürge araçları ile çevre temizliği yaparken, olası bir ağaç devrilmesi ve çatıların uçma riskine karşılık teyakkuzda bekledi. ‘Alo 185’ veya ‘Teksin’ uygulaması üzerinden gelen ihbarları da değerlendiren ekipler, hava koşullarının neden olduğu zor durumlara karşı önlem alırken, sorunların büyümesine de engel oldu. “Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzdayız” Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şefi Danyal Güngör, Meteoroloji Müdürlüğünün hafta sonu için kent genelinde yapmış olduğu uyarıları dikkate alarak harekete geçtiklerini belirtti. Güngör, “Büyükşehir Belediyesi olarak Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli bölgelerimizde 110 personelimiz ve 11 adet 8 metreküp vakumlu yol süpürme araçlarımızla olası bir yağmur durumunda mazgalların tıkanmaması için ana caddelerde yer alan tüm mazgalları süpürge araçlarımızla temizleyerek mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz de sahada süprüntü atıklarının tamamını topluyor. Vatandaşlarımız, olası bir kirlilik veya olumsuzluk gördüklerinde ’Teksin’ üzerinden bizlere ihbar bırakıyor. Biz de en kısa sürede olaylara müdahale ediyoruz” dedi. Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzda olduklarını ifade eden Güngör, “Vatandaşlarımız, herhangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında ‘Alo 185’ ve ‘Teksin’ uygulaması üzerinden bize ulaşmaları halinde en kısa sürede gerekli müdahalelerde bulunuyoruz” diye konuştu.