GÜNDEM - 10 Şubat 2016 Çarşamba 16:57

Sakız Adası'nda bayram namazı hayali gerçek oluyor

A
A
A
Sakız Adası'nda bayram namazı hayali gerçek oluyor

Aya Haralambos Kilisesi'nde 100 yıl sonra ilk kez yapılan ayini yöneten İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Sakız Adasında bulunan Hamidiye Camisinin restore edilerek bayram namazı kılınmasıyla ilgili soruya şöyle yanıt verdi: “Cami için Sakız Metropolitiyle memnuniyetle konuşacağım.”

Çeşme Belediyesi tarafından restore edilerek kültür merkezi olarak ilçeye kazandırılan tarihi Aya Haralambos Kilisesinde, 100 yıllık bir sürenin ardından 10 Şubat Aziz Haralambos Bayramında ayin yapıldı. Ayini yöneten İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, ayin sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bartholomeos, bir gazetecinin “Konuşmanızda yetkili makam izin verdiği takdirde önümüzdeki yıl yine 10 Şubat’ta bu kilisede ayin yapmak istediğinizi belirttiniz. Ramazan ve Kurban bayramlarında da Sakız Adasına yaklaşık 2 bin-2 bin 500 Türk gidiyor. Adada kale içinde Hamidiye Camisi var. Orası restore edilip bayram namazı kılınsa nasıl olur?” sorusuna şöyle karşılık verdi: “Bayramda bu kadar Türk gidiyorsa iyi yapıyorsunuz. Cami için Sakız Metropolitiyle memnuniyetle konuşacağım.”

“CAMİYİ İBADETE HAZIR HALE GETİRİRİZ”

Kale içindeki Hamidiye Camisinin ibadete açılmasının Sakızlı dostlar tarafından olumlu karşılanacağını belirten İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da şunları söyledi: “Sakız Adasında Vounaki meydanındaki Mecidiye Camisi AB fonlarıyla restore edildi. Şimdi Bizans Müzesi olarak hizmet veriyor. Franko Mahalla’daki Osmanlı Camisi restore ediliyor ve arkeolojik eserlerin korunduğu bir yer. Muhtemelen orası müze olacak. Sakız Kalesi içinde yer alan Süleymaniye Camisi, cami olmadan önce bir Katolik kilisesiydi. Şimdi Aya Yorgos Kilisesi olarak hizmette. Yine kale içindeki Hamidiye Camisi (Bayraklı Camisi) bir zamanlar beyaz eşya deposu olarak kullanılıyordu. Yıkılma tehlikesi olduğu için şimdi boş duruyor. İzin alındığı takdirde bu cami ibadete açılabilir. Sakızlı dostlarımızın da buna olumsuz bakacağını sanmıyorum. İzin alınırsa biz Hamidiye Camisini restore eder, ibadete açacak hale getiririz. Bunu İzmir Ticaret Odası olarak da, İzmirliler olarak da üstleniriz. Çünkü bayramlarda bildiğiniz gibi çok Türk oluyor orada. En azından bayram namazlarını orada kılabilirler. Bu da Türk-Yunan dostluğu adına çok iyi olur.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beyoğlu’nda Hıdırellez coşkusu Beyoğlu Belediyesi tarafından “Beyoğlu’nda Bahar” temasıyla düzenlenen Hıdırellez şenlikleri vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Alanı dolduran kalabalık yapılan gösterilerle Hıdırellez’i coşkuyla kutladı. Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen Hıdırellez şenlikleri Kızılay Meydanı’nda düzenlendi. Vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirilen şenliklerde sihirbaz, jonglör, ateşbaz, palyaço ve Roman dansı grubu sahne alırken Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney yaptığı açıklamada, "Bütün milli bayramlarımızı, dini bayramlarımızı, manevi bayramlarımızı böyle coşkuyla, bir arada, kaynaşarak kutlayacağız. Her seferinde farklı mahallelerde bir araya geleceğiz. Belediyenin hizmetlerini farklı mahallelerdeki çocuklarımız hissetsin, farklı mahallelerde yaşayan komşularımız hissetsin diye tek bir noktada değil Beyoğlu’nun değişik mahallelerinde bu faaliyetlere devam edeceğiz. Bugün Hıdırellez bahar bayramı doğanın yeniden canlanması demek. Aynı 31 Mart’ta olduğu gibi. 31 Mart’ta da Beyoğlu yeniden canlandı. 31 Mart’ta Beyoğlu’nu hep beraber rengarenk yaptık. Hıdırellez duaların edildiği, darda kalanların çare aradığı, hasta olanların şifa bulmak için dua ettiği, yardıma muhtaç insanların dua ettiği dolayısıyla dileklerin kabul olduğuna inanılan bir gün. Bugün karada darda kalanlara yardım eden Hızır ile denizde zorda kalanlara yetişen İlyas’ın 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece gül ağacının dibinde buluşmasına istinaden kutladığımız Hıdırellez bayramı. Bizler Beyoğlu’nda tüm kimliklere ait bayramları kutlayalım” dedi. Konuşmasının sonlarında Gazze’de zulüm gören insanlara dua eden Güney şunları söyledi: "Bizler Beyoğlu’nun renkliliğini el ele verip birlikte geleceğe taşıyalım. Yine dualarla dileklerle kapatalım. Özellikle Gazze’deki mazlumlara inşallah zulmün son bulduğu günler olsun diyorum. Hastaların şifa bulduğu günler olsun, darda kalanların darına Hıdırellez’in yetişmesini diliyorum. Hepinize buraya katıldığınız için, bu coşkuya destek verdiğiniz için bayramı bizlerle birlikte el ele kutladığınız için çok teşekkür ediyorum. Sağ olun var olun” ifadelerini kullandı. Güney’in konuşmasının ardından Hıdırellez balonu uçurulurken, etkinlik müzik ve dans gösterileriyle devam etti.