EKONOMİ - 25 Eylül 2021 Cumartesi 09:50

Sanayiye 'çip' dopingi

A
A
A
Sanayiye 'çip' dopingi

Korona virüs salgını döneminde 'çip krizi' yüzünden sıfır otomobil üretiminin azalması ve fiyatların aşırı artması sonucu vatandaş düşük model araçlara yönelince bu durum sanayi esnafına yaradı.

Pandemiden kaynaklı çip krizi otomobil piyasasını olumsuz etkiledi. Üretimler de satışlar da fiyatlar da bundan nasibini aldı. Sıfır otomobil alamayan vatandaşlar ikinci ele yöneldi. Fiyatlar aşırı arttı, vatandaş düşük model araç almak zorunda kaldı. Daha sık bakım ve oranım ihtiyacı olan eski araçlar da sanayiye doping etkisi yaptı.

“100 TL’ye antifriz koymayanlar 10 bin TL’ye motor yaptırıyor”

Araç bakımında özellikle kış aylarında en önemli sorunun antifriz eksikliğinden yaşandığını dile getiren 15 yıllık otomobil tamir ustası Cemal Sivrikaya, “Salgının başında, geçen yıl işlerimiz azalmıştı. Şu anda ise işlerimiz o günlere göre çok iyi. En önemli etken, sıfır araç olmadığı için insanlar kendi araçlarının değerini daha iyi anladı. Artık vatandaşlar araçlarının bakımlarını düzgün yaptırıyorlar, her şeyiyle ilgileniyorlar. İşi sadece ustaya bırakmıyorlar. İş ustada bitmiyor. İnsanların kendileri usta oldu. Otomobil bakımında dikkat edilecek en önemli konu antifriz. Bazıları antifrizi değiştirmiyorlar. Cüzi bir rakam olmasına rağmen antifriz değişiminden kaçan var. Antifriz koydurtmayanlar ilerleyen zamanda motor yaptırmak zorunda kalıyorlar. Antifriz parası, motor tamirinin yanında 20’de 1’i bile değil. En iyi usta araç sahibidir çünkü aracını ustadan daha iyi tanır. Antifriz fiyatı 50 TL’den başlıyor, 120 TL’ye kadar çıkıyor. Bir motor tamirinin fiyatı ise en az 10 bin TL. Motor tamir fiyatında arabanın modelinin de bir önemi yok. Herhangi bir motorun tamiri en az 10 bin TL” dedi.

Sanayiye 'çip' dopingi

“Kış mevsimindeki gündemimiz ‘su eksiltmesi’ sıkıntısı

Kış aylarından en çok karşılaştıkları sorunun ‘su eksiltmesi’ olduğuna dikkat çeken 20 yıldır otomobil tamir eden Uğur Yeşilyurt ise, “Kış başından en çok antifriz ve yap bakımı için geliyorlar. Araç bakım fiyatları; Avrupa arabalarda 350-550 TL arasında, yerli üretim arabalarda ise 200-250 TL tutuyor. Bakımdaki en önemli unsur da parçaların orijinal olması ve yağın kalitesi. Eskiden bizim anne ve babamız bizleri sanayiye verdiğinde ustaya, ‘eti de senin kemiği de senin’ derdi. Şimdi öyle toleranslı çırak gelmiyor. İŞKUR’dan başvuru yapıyoruz. Üniversite mezunlarından almaya çalışıyoruz, zorlanıyoruz. Çünkü alt yapı yok. Gençler okursa okuyor, okumazsa köşe başlarında zaman geçiriyorlar. Böyle giderse 10 sene sonra yetişmiş usta bulamayacağız. Bizlere en çok intikal eden arıza ise donma tehlikesi. Bunun tedbirini almak açısında da her gelen araca antifriz ölçümü ve akü ölçümü yapıyoruz. Kış mevsimindeki ise gündemimiz genelde su eksiltme olayı dikkat çekiyor” dedi.

Otomobil tamircileri, 2. el otomobil fiyatlarının pahalı olması ve yeterli sayıda sıfır aracın iç piyasada olmaması dolayısıyla vatandaşların eskiye oranla otomobillerine daha çok ilgi gösterdiğini, bunun da kendi işlerinin artmasına olumlu yansıdığını ifade ettiler.

Erdi Demür
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Göztepe taraftarları ile iş yeri çalışanları arasındaki kavgada 6 gözaltı İzmir’de, Göztepe taraftarlarından kaçarak iş yerlerine sığınan kişiyi kalabalık taraftar grubuna vermeyen iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında çıkan kavgada 6 şüpheli gözaltına alındı. Cep telefonu kamerasıyla da görüntülenen kavgada olaya karışan diğer şüphelileri yakalama çalışması başlatıldı. 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar takımlarının bir üst lige çıkışını doyasıya kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, dün, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı kimliği öğrenilemeyen bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Kavga anı cep telefonu kamerasına yansımıştı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan iş yeri sahibinin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu anlar ile o esnada iş yerini önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer almıştı. Yine aynı caddede, taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülenmişti. 6 kişi gözaltına alındı Öte yandan, motosikletiyle gelerek kavgaya dahil olan iş yeri sahibinin başından yaralandığı olayla ilgili 6 şüphelinin gözaltına alındığı ve kavgaya karışan diğer şahısları tespit etme ve yakalama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.
Konya Konyaspor’da Omerovic’in durumu yönetim toplantısında belli olacak Konyaspor’da teknik direktör Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılıp ayrılmayacağı yarın yapılacak yönetim kurulu toplantısından sonra belli olacak. Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplantının sonrasında açıklayacağız" dedi. Trendyol Süper Lig ekiplerinden Konyaspor, Hakan Keleş ile yolların ayrılmasından sonra 62 yaşındaki Bosna-Hersekli çalıştırıcı Fahrudin Omerovic ile mukavele imzalamıştı. Ligin bitimine 4 hafta kala yeşil-beyazlı yönetimde Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması gündeme geldi. Konu ile ilgili açıklama yapan Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplandıktan sonra açıklayacağız. Şu ana kadar yazılanların hiçbirinin kesinliği yok ve resmiyet kazanmadığı için sadece söylentiden ibaret. Yarın bir karar verilecek. Omerovic hocayla devam edilip edilmeyeceği ile şu anlık alakalı bir karar çıkmadı ama büyük ihtimalle devam edilmeyecek gibi görünüyor. Netlik kazanmadığı için de biz bir şey diyemiyoruz" diye konuştu. Adem Bulut, Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması halinde takımın başına gelecek hocanın yeni bir hoca mı olacağı yoksa içeriden biri mi olacağına da yarın karar vereceklerini kaydetti. Fahrudin Omerovic, yeşil-beyazlı takımın başında çıktığı 13 lig maçında 3 galibiyet, 5 mağlubiyet ve 5 beraberlik alarak 17 puan elde etti. Bu maçlarda 16 gol atan yeşil-beyazlılar, kalesinde 15 gol gördü.