ASAYİŞ - 31 Aralık 2021 Cuma 11:59

Savunma sanayiinden akaryakıt gemisi projesi

A
A
A
Savunma sanayiinden akaryakıt gemisi projesi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, DESAN-ÖZATA iş ortaklığı ile akaryakıt gemisi projesi sözleşmesi imzalandı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, DESAN-ÖZATA iş ortaklığı ile akaryakıt gemisi projesi sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

Savunma sanayiinden akaryakıt gemisi projesi

Demir, yaptığı açıklamada, “Projeyle, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız, millî tasarıma sahip, yerlilik oranı yüzde 80’e ulaşacak 4 gemiyle liman içi denizlerimizde akaryakıt ikmali görevini daha etkili icra edecek. Hayırlı olsun” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Başakşehir’de ilginç olay, inşaat çalışması sırasında mağara ve kanal bulundu Başakşehir’de bir inşaat çalışmasında işçiler yer altında odacık ve birbirine bağlanan kanallar olduğunu fark etti. Ekiplere yapılan ihbar neticesinde inşaat çalışması durduruldu, polis tespit edilen nokta ve çevresini güvenlik çemberine aldı. Başakşehir Altınşehir Mahallesi’nde yapılan bir inşaat kazısı esnasında işçiler yer altında odacıklar ve kanallar olduğunu far etti. İşçilerin fark etmesi üzerine ekiplere haber verildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Polis, olay yeri ve çevresinde geniş güvenlik önlemi alırken inşaat çalışması durduruldu. Yer altında bulunan odacıkların ve kanalların sokak altından diğer evlerin altına doğru ilerlediği de mahalle sakinleri tarafından iddia edildi. İnşaat sahası ve çevresi dron ile havadanda görüntülendi. “Böyle bir şeye şahit olmadık ama büyüklerimiz duymuşlar. Bizde de merak uyandırıyor” Mahalle sakinlerinden olan Furkan Yıldız, “ Kazı çalışması esnasında bu tarz şeylerle karşılaşıldı. Burada tarihi bir kanal olduğu söyleniyor. Herhangi bir problem olmaması açısından inşaatı durdurdular. Biz daha önce böyle bir şeye şahit olmadık ama büyüklerimiz duymuşlar. Bizde de merak uyandırıyor belki benim dükkanımın altında da vardır. Herhangi birinin girişine izin verilmiyor burada 24 saat nöbet tutuluyor şuanda”İfadelerini kullandı. “Topkapı’ya kadar gittiği söyleniyor bize hatta “ Başka bir mahalle sakini olan Şahin Aydın ise yaşananlarla alakalı, “Ben 72 yaşındayım 68 yılından beri aynı mahalleden oturuyorum. Biz zamanında duyuyorduk kanal olduğunu biliyorduk. Mahallenin altından geçen. Topkapı’ya kadar gittiği söyleniyor. Bize hatta içerisinden gidenlerde olmuş. Şimdi korumaya aldılar. Ekipler inceleyecek ve öğreneceğiz neler olduğunu. Göz göz odalar varmış sanırım içerisinde. Şu an koruma altında ne olduğuna bakacağız ilerleyen zamanda” şeklinde konuştu.
İstanbul Gebeliği önlemede yüzde 99’dan daha fazla etkili yöntem: Deri altı implantı Gebelikten korunmada önemli bir alternatif olarak öne çıkan deri altı implantı ile ilgili Op. Dr. Beyhan Badoğlu detaylı bilgilendirmelerde ve doğru kullanımı hakkında uyarılarda bulundu. En etkili doğum kontrol yöntemlerinden biri olan deri altı implant (çubuğu) ile ilgili öncelikli olarak tanımlamada bulunan Erdem Çakmak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Beyhan Badoğlu, “Gebeliği önlemede doğum kontrol hapları kadar etkili olan, ancak her gün hap alınmasına ihtiyaç duyulmayan konforlu bir doğum kontrol yöntemidir. Cilt altına yerleştirilen ve hormon içeren küçük, yumuşak, elastik çubuk, günlük olarak düzenli ve az miktarda hormon salınımı yaparak gebeliği önlemektedir” dedi. Cilt altı implantların, bilinen en etkili doğum kontrol yöntemlerinden biri olduğunu belirten Op. Dr. Beyhan Badoğlu, “Gebeliği önlemede yüzde 99’dan daha yüksek oranlarda etkilidir. Doğum kontrol hapları ile kıyaslandığında, etkinliği benzerdir ancak cilt altı implant ile her gün aynı saatlerde ilaç almaya ihtiyaç duyulmaması işlemi öne çıkartıcı bir konfordur” dedi. 3 yıla kadar koruyor Deri altı çubukların 3 yıla kadar gebeliğe karşı koruyucu olduğunu söyleyen Op. Dr. Beyhan Badoğlu, “Ancak daha erken gebelik planlanırsa kolaylıkla çıkartılır ve gebelik elde edilir. Yani planlarınız değişirse hemen gebelik mümkündür. Deri altı çubuklar, üst kol iç yüzüne takılır. Genellikle aktif kullanılmayan el tarafı tercih edilir. Cilt altı implant, klinik şartlarında, ağrısız olarak kolaylıkla uygulanabilmektedir. Kol iç yüzü, çok ince bir iğne ile uyuşturulur ve özel cihazı ile implant cilt altına yerleştirilir. İstenildiği zaman aynı şekilde kolaylıkla çıkartılır” şeklinde konuştu. Emzirme döneminde de kullanılabiliyor Son olarak implantın emzirme döneminde de kullanılabildiğini söyleyen Badoğlu, “Deri altı implantlar emzirme döneminde güvenle takılabilir. Sütün miktarına veya kalitesine bir zararı yoktur. Doğum kontrol hapları, sütün kalitesini ve miktarını azalttığı için emzirme döneminde tercih edilmezler. Cilt altı implantlar ise emzirme döneminde en çok tercih edilen ve önerilen korunma yöntemlerinden biridir” diyerek sözlerini sonlandırdı.
İstanbul Yurtta hava durumu Yurt genelinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Doğu Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ile Eskişehir ve Siirt çevreleri ile akşam saatlerinden sonra Marmara’nın batısı ve güneyinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusunun yüksek kesimlerinin yer yer karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Doğu Karadeniz’in doğusu ile Doğu Anadolu’nun kuzeyinde ve Sivas çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Marmara’nın güneyi, Ege ve Batı Akdeniz’de toz taşınımı görüleceği tahmin ediliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı iç kesimlerde 2 ila 4 derece artacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgar, genellikle kuzeyli yönlerden, yurdun güney kesimlerinde güney ve batı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda öğle saatlerinde güney yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat), yağış alan yerlerde yağış anında yer yer kuvvetlice esecek. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu 21 İstanbul: Parçalı bulutlu 20 İzmir: Parçalı ve az bulutlu 25 Adana: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerine kadar iç kesimleri sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27 Antalya: Parçalı ve az bulutlu 25 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerine kadar aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 18 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerine kadar aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 16 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerine kadar sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, yüksek kesimleri karla karışık yağmur ve kar yağışı 13 Diyarbakır: Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu 27
Van Elite World Alzheimer hastalarını ağırladı Van’ın beş yıldızlı oteli Elite World Van Hotel, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında kentteki Alzheimer hastalarını ağırladı. Türkiye Alzheimer Derneği Van Şubesi’nin birinci yıl dönümü nedeniyle Alzheimer hastalarını otelde ağırlayan Elite World Van Otel, kendilerine unutulmaz bir gece yaşattı. Otelde düzenlenen etkinlikte bir konuşma yapan Türkiye Alzheimer Derneği Van Şubesi Başkanı Oya Orhun, Türkiye’de olduğu gibi Van’da da Alzheimer hastaları ile ilgili net bir verinin olmadığını ifade ederek, “Amacımız ulaşabildiğimiz hastalarımız ve yakınları ile bir iletişim kurmak. Psikologlarımız, doktorlarımız, diyetisyenlilerimiz var. Benzer alanda çalışan insanlarla birlikte onlara faydalı olmak istiyoruz. Böyle buluşmalar yapmamız, ilimiz adına güzel olacak ve hastalarımızı da bir nebze rahatlatmak adına faydalı olacaktır” dedi. Kendisinin de bir Alzheimer hastası yakını olduğunu belirten Orhun, “Buradakilerin birçoğu Alzheimer yakını ve hiçbirimiz hastamızı getiremiyoruz. Çünkü hastalık, ikinci evreden sonra kişinin tamamen sosyal yaşamdan kopmasına sebep olan bir hastalık. Bu yüzden de insanların birçoğu hastalarını bu gece buraya getiremiyor. O yüzden ciddi bir bilgilendirme, ciddi bir moral ve motivasyon sağlamamız gerekiyor. Ben bu noktada ailelere tek tavsiyem, hastalarının ilaç saatlerine çok dikkat etsinler ve mutlaka doktora götürsünler. Bu hastalığın ilacı yok deniliyor ama sevgi ve ilgi, bu hatalığın ciddi anlamda bir ilacıdır” ifadelerini kullandı. Elite World Van Otel Genel Müdürü Oktay Aksoy ise “Her zaman Alzheimer hasta ve hasta yakınlarımızın yanındayız. Bu süreçte onları yalnız bırakmıyoruz. Alzheimer hastalığına farkındalık oluşturmak için böyle bir gece düzenledik. Umarım bir nebze olsun onlara faydamız dokunmuştur” diye konuştu. Geceye gelen Alzheimer hastaları ise böyle bir etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiler. Dr. Mehpare Altay ve Psikolog Özlem Ölmez’in bilgilendirmeleri ile süren program canlı müzik ve ikramlarla sona erdi.