GÜNDEM - 01 Ağustos 2014 Cuma 11:57

Şeftali ile armut altın yılını yaşıyor

A
A
A
Şeftali ile armut altın yılını yaşıyor

Hasat dönemi başlayan şeftali ve armut bu yıl altın yılını yaşıyor.

Zaman zaman yaşanan dolu afetinden zarar görmeyen Bursa İnegöl’e bağlı İsaörenli çiftçiler, şeftalinin kilosunu 2 liraya, armudun kilosunu ise 2,3 liraya satıyor. Bu yıl şeftali üreticilerinin hem rekolteden hem de fiyatlardan memnun olduğunu belirten İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Ertürk,

"Şeftali toplanmaya başlandı. Bu yıl rekolte iyi, çiftçiler memnun. Bursa’daki diğer şeftali üreticilerinin bir çoğunun yağmur ve doludan etkilenmesi, İsaörenli üreticilere yaradı. Dolusuz, afetsiz günler geçirdik. Çiftçilerimiz ürünlerini de toplamaya başladı. Şuan fiyatlardan da üretici memnun. Ama bundan sonra ne olur, bir şey diyemem. Bayrama kadar fiyatlar çok güzeldi. Şuan da kilosu 1 lira 70 kuruş ile 2 lira arasında satılıyor. Fiyatın bu şekilde devam etmesini bekliyoruz. Vatandaşlar yaz tatiline çıkmaya başlıyor. Şehirler boşalacak. Şeftaliye talep olmazsa, fiyatlarda düşme olabilir. Geçen yıl 1 lira ila 1,5 lira arasındaydı. İsaören’de geçen yıl 4-5 bin ton şeftali toplanmıştı. Bu yılda bu rakama ulaşılacağını tahmin ediyoruz. Bursa şeftalisi doludan zarar gördüğü için bu yıl İsaören şeftalisi altın yılını yaşayacak. Fiyatlar da zaten bu nedenle yüksek seyrediyor. Üretici için son 10 yılın en iyi rakamları” dedi.

"İSAÖREN’DE BOŞ ARAZİ YOK"
Çevre köylerin İsaören’i örnek almaya başladığını ifade eden Hüseyin Ertürk, “İsören haricinde çevremizde yer alan Dipsizgöl, Karakadı, Çayyaka gibi bayır mahalleler de meyvecilik yapmaya başladı. Şuan da köyümüzde boş arazi yok. Civar köyler de bizi örnek alarak, meyveciliğe yönelmeye başladı” diye konuştu.
Çiftçinin, şeftalinin kilosunun 2 liradan satılmasından memnun olduğunu ama derdinin de çok olduğunu belirten Başkan Hüseyin Ertürk, “Gübre, ilaç, mazot pahalı. Girdiler çok olunca mahsulden gelen para kurtarmıyor. Neredeyse kafa kafaya gidiyor. Sonbaharda yapraklar nasıl dökülüyorsa çiftçi de hasat zamanı dökülüyor” dedi.

"ŞEFTALİ İHRACATI HENÜZ BAŞLAMADI"
Bu sene henüz şeftali ihracatının olmadığını ifade eden Hüseyin Ertürk, “Geçtiğimiz yıl Kuzey Irak’a, Rusya’ya, Ukrayna’ya ihracat yapıyorduk. Ama bu sene herhangi bir talep yok. Şuan da zaten ihracata gidecek mal yok. Şuan toplanan ürünler iç piyasa için. Toplanmakta olan şeftaliler, Gülaven, Venüs, Tüysüz, A-5 türleridir. İhracatı olanlar ise Kristaven, Morley ve Hale türleridir. 15-20 gün sonra çıkacak ihracatlık şeftali hem soğuk hava deposuna, hem yola dayanıklı. Ancak bu yıl şuana kadar ihracat için hiçbir talep almadık. Şu an burada İstanbul, Manisa, Ankara ve diğer il ve ilçelerden gelen tüccarlar var. Bunlar da iç piyasa. İhracat için isteyen olursa ürünümüz var. Talep olursa istediği kadar ürün verebiliriz. Ürünümüze güveniyoruz” diye konuştu.

"ARMUT DA BU SENE PARA YAPIYOR"
Bu sene armutlarda verimin az ama fiyatların iyi olduğunu belirten Hüseyin Ertürk, “Geçen sene ağaçlarda çok fazlaydı. Bu sene ağaçlar dinlenmeye geçti. Geçen senenin 3’te 2’si kadar ancak ürün olur. Geçen sene 5 bin tondu. Bu yıl 3-4 bin tonu ancak bulur diye düşünüyoruz. Armut bu yıl 1 lira 70 kuruştan tutun da 2 lira 30 kuruşa kadar satılıyor. Geçen yıl ise 1 ile 1,5 lira arası satıldı. Bu yıl Armut da Şeftali gibi iyi para yapıyor. Fiyatlardan üreticiler olarak memnunuz.

"KİRAZDAN ZARAR ETTİK"
Bu yıl İsaörenli üreticinin sadece Kiraz’dan zarar ettiğini ifade eden Ertürk, “Yağışlardan dolayı toplayamadık. Çatladılar, biz de ağacın üzerinde bıraktık. Yapacak bir şey yok. Ben kendi kirazlarımı hiç toplamadım. Öylece ağaçta bıraktım. Kirazdan yüzümüz gülmedi ama şeftali ile armut yüzümüzü güldürdü. Elma da inşallah iyi olur. 1 lira civarında olmasını bekliyoruz. Elma da eylül ayında toplanmaya başlar. Zaten elmacılık bitiyor. Girdisi çok ve ilaçlama fazla. Elma yerine çiftçilerimiz şeftaliye yöneldi” şeklinde konuştu.

SALİH BAKICI
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiçle İnşa Etmek" konulu sempozyum yapıldı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Depreme dirençli Adana ve Türkiye için yaşananları unutmadan, bilimin ışığında çalışmalıyız" dedi. Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mersin Toros Üniversitesi ve Adana Ticaret Odası desteğiyle "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiç İle İnşa Etmek Sempozyumu" düzenlendi. Adana Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Sempozyuma katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkenin en önemli gündeminin depreme dirençli kentler yaratmak olması gerektiğini belirtti ve bunun için yapılması gereken her şeyin acilen hayata geçirilmesinin önemine işaret etti. Karalar şunları söyledi: “Toplum olarak afet yaşandığında o noktaya odaklanıyoruz ama bir müddet sonra bunu unutuyoruz. Türkiye’nin dünyadaki en riskli deprem bölgelerinden biri olduğu gerçeğiyle hareket edip tedbirlerimizi almalıyız.” Sempozyumun; Türkiye’nin en önemli gereksinimlerinden olan enerji kullanımını azaltan kerpiçle ilgili olmasını da önemsediğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “TMMOB’ne bağlı odalar, bir karşılık beklemeden, ülkenin problemleriyle ilgili proje üreten ve bunları anlatan kuruluşlar. Onların eleştirel yaklaşımına bakıp engellemeye çalışmak, ükemizde bilimin gelişmesinin önüne geçmek anlamına gelir” dedi. Türkiye’yi depreme dayanıklı hale getirmenin şart olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, ancak böylece hem insan kayıplarının, yaşanan acıların ve ekonomik yıkımın önlenebileceğini söyledi. 6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleşen hasar sonucu Adana’da 7 binin üzerinde binanın, yıkılmasını gerektirecek denli hasar aldığını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar; Adana’nın depreme dirençli bir şehir olması için Afet Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçireceklerini, mikro bölgeleme çalışmaları yaptıklarını, tüm bunları ikinci dönemde uygulayarak, kentin depreme daha dirençli hale gelmesi için katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Karalar, konuşmasını; sempozyumu gerçekleştirenlere ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı. Sempozyumda; kerpiç, yığma ve karma tekniklerle inşa edilmiş yapılar ile deprem ilişkisinin disiplinlerarası bir perspektiften ve çok yönlü olarak ele alınması ve toprağın yapı malzemesi olarak irdelenmesi konuları üzerinde duruldu. Sempozyumun ana başlıkları, Kültürel Miras ve Kerpiç, Modern Toprak Yapılar ve Yapısal Davranışlar oldu.
Mersin Mersin’de belediye ekipleri yağış dolayısıyla teyakkuza geçti Mersin Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan şiddetli rüzgar ve fırtına uyarısı sonrası şehir hayatının normal seyretmesi için alarma geçti. Kent genelinde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı MESKİ, İtfaiye, Park ve Bahçeler, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesindeki ekipler, gerekli uygun araç ve ekipmanla sahaya inerek olaylara anında müdahale etti. Mersin genelinde birçok noktada görev yapan ekipler, fırtına ve rüzgarın etkili olduğu lokasyonlarda mazgalların tıkanmaması için süpürge araçları ile çevre temizliği yaparken, olası bir ağaç devrilmesi ve çatıların uçma riskine karşılık teyakkuzda bekledi. ‘Alo 185’ veya ‘Teksin’ uygulaması üzerinden gelen ihbarları da değerlendiren ekipler, hava koşullarının neden olduğu zor durumlara karşı önlem alırken, sorunların büyümesine de engel oldu. “Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzdayız” Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şefi Danyal Güngör, Meteoroloji Müdürlüğünün hafta sonu için kent genelinde yapmış olduğu uyarıları dikkate alarak harekete geçtiklerini belirtti. Güngör, “Büyükşehir Belediyesi olarak Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli bölgelerimizde 110 personelimiz ve 11 adet 8 metreküp vakumlu yol süpürme araçlarımızla olası bir yağmur durumunda mazgalların tıkanmaması için ana caddelerde yer alan tüm mazgalları süpürge araçlarımızla temizleyerek mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz de sahada süprüntü atıklarının tamamını topluyor. Vatandaşlarımız, olası bir kirlilik veya olumsuzluk gördüklerinde ’Teksin’ üzerinden bizlere ihbar bırakıyor. Biz de en kısa sürede olaylara müdahale ediyoruz” dedi. Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzda olduklarını ifade eden Güngör, “Vatandaşlarımız, herhangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında ‘Alo 185’ ve ‘Teksin’ uygulaması üzerinden bize ulaşmaları halinde en kısa sürede gerekli müdahalelerde bulunuyoruz” diye konuştu.