ASAYİŞ - 10 Ocak 2012 Salı 16:01

Şemdinli davasında karar çıktı

A
A
A
Şemdinli davasında karar çıktı

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005'te meydana gelen ve 1 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin de yaralandığı patlamayla ilgili Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütünün itirafçısı Veysel Ateş 39 yıl 10 ay 27'şer gün ağır hapis cezasına çarptırıldılar.

ŞABETTİN AKKUŞ-ŞÜKRÜ AKYÜZ

Van'da yaşanan depremin ardından boşaltılarak adliye sarayına çevrilen Van M Tip Ceza ve Tutuk Evi'nde görülen davanın duruşması, saat 12.00'de başladı. Tutuklu astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş'in hazır bulunduğu duruşmada, Mahkeme Başkanı Behçet Aşılar, ilk sözü iddia makamını verdi. Cumhuriyet savcısının esasa ilişkin mütalaasını tekrar ettiği duruşmada daha sonra müdahil avukatları söz aldı.

Müdahil avukatlarından Murat Timur, sanıkların Etkin Pişmanlık Yasası'ndan yararlanmalarını önerdi. Timur, "Burada karmaşık bir örgüt yapısı söz konusudur. Bundan ötürü sanıkların etkin pişmanlıktan yararlanmalarını tekrar gözden geçirmelerini öneriyorum. Ancak bundan faydalanmak istiyorlarsa örgütün yapısı hakkında bildiklerini söylesinler" dedi.

Müdahil avukatlarından Selçuk Kozaagaçlı ise, sanıkların etkin pişmanlıktan yararlanmaları halinde kendilerine ikinci bir yaşama şansı doğacağını ileri sürerek, "Esas kötü adam, Yaşar Büyükanıt'tır. Bu dosyanın şüphelisidir. Genelkurmay başkanları arasında kötü adam varsa o da 'Tanırım iyi çocuktur' diyen Büyükanıt'tır. Büyükanıt aynı zamanda örgütün üyesidir. Suç, Seferi Yılmaz'a yönelik işlenmemiştir. Suç, anayasal düzene karşı işlenmiştir. Bu örgütün üstüne gidip, gidilip gün yüzüne çıkarılmalıdır.

Bunun üzerine gidilseydi başka olaylarda ortaya çıkmazdı. Sanıkların TCK'nın 302 maddesine göre cezalandırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Daha sonra söz alan sanık avukatları ise, 6 sayfadan oluşan yazılı savunmayı mahkeme başkanına sunduktan sonra sözlü savunma yaptılar. Avukatlar, müdahil avukatların müvekkillerini düşünerek önerdikleri etkin pişmanlıktan faydalanma teklifleri için teşekkür ettiklerini kaydettiler. Sanık avukatları, "Burada Habur Sınır Kapısı'nda davul zurna ile karşılanan bir suç örgütü mensubu yok. Burada yargılanan şanlı Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları var. Türk Silahlı Kuvvetleri'ni suç örgütü olarak göstermek isteyenlerin işidir. Seferi Yılmaz olayın mağduru değil, olayın failidir. Bu sanıklar tuzağa düşürülmüşlerdir" dediler.

Son olarak söz hakkı verilen sanıklardan astsubay Ali Kaya ise, Kozağaçlı'nın eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt için sarf ettiği sözlerde tepki göstererek, "Bu söylenen sözleri kabul etmiyorum ve kınıyorum" dedi.

Yapılan savunmanın ardından duruşmaya yarım saat ara veren mahkeme heyeti, sanıklardan Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş'in 'Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma' suçundan delil yetersizliğinden dolayı beraatlarına karar verirken, bütün sanıkları örgüt üyeliğinden 1 yıl 10 ay 27'şer gün, adam öldürmeye teşebbüs suçundan 12 yıl 6'şar ay, adam öldürmek suçundan 25'er yıl ve adam yaralama suçundan ise 6'şar ay olmak üzere toplam 39 yıl 10 ay 27'şer gün ağır hapis cezasına çarptırdı. Sanıklara verilen suçun durumunu da göz önünde bulunduran mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Kar yağışını duyan soluğu burada aldı Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, Karabük’ün yüksek kesimlerine akın ederek ateş yakıp fotoğraf çektirirken karın keyfini doyasıya çıkardı. Karabük’ün yüksek kesimlerinde kar yağışı gecenin ilerleyen saatlerinde de etkisini sürdürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından özellikle yüksek rakımlı bölgelerde başlayan kar yağışı, Safranbolu-Bartın kara yolunu beyaza bürüdü. Karayolları ekipleri, daha önce yaptıkları hazırlıklar kapsamında bölgede kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, bin 30 rakımlı Ahmetusta Geçidi’ne akın etti. Bölgeye gelenler ateş yakarak ısınırken, bol bol fotoğraf çektirip karın keyfini çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri de bölgede denetim yaptı. Ekipler, kış lastiği bulunmayan sürücüleri olası olumsuzluklara karşı uyararak, bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bildirdi. Sürücülere kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarılarda bulunuldu. Ahmetusta mevkiinde kar yağışının fazla olduğunu öğrendikten sonra eşi ve arkadaşları ile bölgeye geldiklerini ifade eden Selver Yıldırım, araçta kış lastiği bulunmasına rağmen gelmekte zorlandıklarını belirtti. Yıldırım, kar yağışı sonradan bölgedeki atmosferi güzel bulduğunu aktararak çok eğlendiklerini söyledi. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesinden kar için Safranbolu’ya Doğan marka otomobille gelen Alperen Demirkul, "Çok mutluyuz. Aracımızla gelirken biraz zorlandık ama burası beklentimizi karşıladı. Bütün gençler burada. Ekipler de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.