DÜNYA - 11 Kasım 2024 Pazartesi 12:34 | Son Güncelleme : 11 Kasım 2024 Pazartesi 12:42

Shigeru Ishiba, Japonya'nın 103. başbakanı oldu

A
A
A
Shigeru Ishiba, Japonya'nın 103. başbakanı oldu

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Başkanı Shigeru Ishiba, Japonya Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamanın 2'nci turunda ülkenin 103. başbakanı seçildi.

Japonya'da 28 Ekim'de yapılan genel seçimin ardından ülkenin yeni başbakanı belli oldu. Japonya Temsilciler Meclisi bugün yeni başbakanı belirlemek üzere bugün toplandı. 465 üyesi bulunan Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylama, ilk turda hiçbir adayın çoğunluk oyu olan 233 oya ulaşamaması nedeniyle 30 yıl sonra ilk kez 2'nci tura kaldı.

Temsilciler Meclisi'nde 2'nci tur oylamada 221 oy alan Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Başkanı Shigeru Ishiba, 160 oy alan ana muhalefetteki Anayasal Demokratik Parti (CDP) Genel Başkanı Yoshihiko Noda'yı geride bırakarak bir kez daha Japonya Başbakanı seçildi.

Shigeru Ishiba, Japonya'nın 103. başbakanı oldu

Ishiba erken seçim kararı almıştı

Önceki LDP Genel Başkanı ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın partisine yönelik kamuoyu desteğinin düşüşünü gerekçe göstererek istifa etmesinin ardından Shigeru Ishiba LDP Genel Başkanı olmuştu. Ishiba, LDP ve iktidar ortağı Komeito'nun çoğunluğu elinde bulundurduğu mecliste yapılan oturumda ülkenin yeni başbakanı seçilmişti. Göreve gelir gelmez erken seçime gidileceğini duyuran Ishiba, "Yeni yönetimin bir an önce halk tarafından değerlendirilmesinin önemli olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Shigeru Ishiba, Japonya'nın 103. başbakanı oldu

LDP seçimde çoğunluğu kaybetmişti

Japonya'da halk 28 Ekim'de yapılan erken genel seçim kapsamında sandığa gitmişti. Partilerin toplam 465 sandalyeli meclisin üyelerinin belirlendiği seçimde LDP ve koalisyon ortağı Komeito 233 sandalyelik çoğunluğu sağlama hedefine ulaşamamıştı. Anayasal Demokratik Parti (CDP) ise oylarını artırarak 98 olan sandalye sayısını 148'e çıkarmıştı.

Burak Ersoy

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Kar yağışını duyan soluğu burada aldı Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, Karabük’ün yüksek kesimlerine akın ederek ateş yakıp fotoğraf çektirirken karın keyfini doyasıya çıkardı. Karabük’ün yüksek kesimlerinde kar yağışı gecenin ilerleyen saatlerinde de etkisini sürdürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından özellikle yüksek rakımlı bölgelerde başlayan kar yağışı, Safranbolu-Bartın kara yolunu beyaza bürüdü. Karayolları ekipleri, daha önce yaptıkları hazırlıklar kapsamında bölgede kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, bin 30 rakımlı Ahmetusta Geçidi’ne akın etti. Bölgeye gelenler ateş yakarak ısınırken, bol bol fotoğraf çektirip karın keyfini çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri de bölgede denetim yaptı. Ekipler, kış lastiği bulunmayan sürücüleri olası olumsuzluklara karşı uyararak, bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bildirdi. Sürücülere kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarılarda bulunuldu. Ahmetusta mevkiinde kar yağışının fazla olduğunu öğrendikten sonra eşi ve arkadaşları ile bölgeye geldiklerini ifade eden Selver Yıldırım, araçta kış lastiği bulunmasına rağmen gelmekte zorlandıklarını belirtti. Yıldırım, kar yağışı sonradan bölgedeki atmosferi güzel bulduğunu aktararak çok eğlendiklerini söyledi. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesinden kar için Safranbolu’ya Doğan marka otomobille gelen Alperen Demirkul, "Çok mutluyuz. Aracımızla gelirken biraz zorlandık ama burası beklentimizi karşıladı. Bütün gençler burada. Ekipler de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.