EKONOMİ - 14 Ekim 2021 Perşembe 11:15

Sigortalı çalışan sayısı Temmuz’da yüzde 8,5 arttı

A
A
A
Sigortalı çalışan sayısı Temmuz’da yüzde 8,5 arttı

Temmuz ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 8,5 oranında artarak 22,1 milyon olarak gerçekleşti.

Temmuz ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 8,5 oranında artarak 22,1 milyon oldu. TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’nin 110. sayısı yayımlandı. Buna göre, sigortalı çalışanların yüzde 72,4’ünü oluşturan sigortalı ücretli çalışan grubu (4/a) yıllık artış oranı yüzde 11 ile genel eğilimi belirleyici olurken, diğer gruplardaki artışlar daha sınırlı düzeyde. Esnaf-çiftçi grubundaki (4/b) değişim yüzde 4,7 artış yönünde olmakla beraber, alt sınıflarda eğilimler farklılaşmaktadır; bu dönemde esnaf sayısında yüzde 7,3 artış, çiftçi sayısında ise yüzde 5,3 düşüş görüldü. Kamu sektöründe sigortalı çalışan (4/c) sayısındaki artış ise yüzde 0,8. Ücretli çalışan grubunda sene başından beri gözlenen artış eğiliminin duraksadığı, tüm çalışan gruplarında istihdam düzeyinin bir önceki aya göre gerilediği görüldü.

İstihdam artışlarında hizmet sektörleri öne çıktı. Ana sektörlerdeki gelişmeler incelendiğinde, en yüksek yıllık artışın yüzde 31,3 ile insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri sektöründe gerçekleştiği gözlendi. Söz konusu sektörün istihdamı salgın sonrası yoğunlaşan talebe bağlı olarak sürekli ve yüksek oranda artış göstermekle beraber son 9 aydır ivme kaybetti. İnsan sağlığı sektörünü yüzde 22,1 ile eğitim, yüzde 21,8 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörleri takip etti. Pandemi sonrası ara verilen yüz yüze eğitimin Eylül ayı itibarıyla başlayacak olmasının bu ay eğitim sektöründe gözlenen hızlı istihdam artışında etkili olduğu düşünüldü. Diğer taraftan, 1 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabının başlayarak seyahat ve konaklama kısıtlarının kalkması ve bayram tatillerinin de etkisiyle konaklama ve yiyecek sektöründeki istihdam artışının hızlandığı görüldü.

Çalışan sayısı en hızlı artan iller Antalya ve Muğla. Salgın döneminde istihdamın önemli oranda daraldığı bu illerde Temmuz ayında yıllık istihdam artışları, sırasıyla, yüzde 29,9 ve yüzde 23,9. Turizm bölgelerinde yaşanan canlılığın kadın istihdamına da olumlu yansıdığı görüldü; kadın çalışan sayısı Antalya yüzde 31,4, Muğla yüzde 26,2 oranında arttı. Benzer şekilde, iş yeri sayıları da bu illerimizde yüzde 10’un üzerinde artış gösterdi.

Kısa çalışma ödeneği uygulamasının 30 Haziran 2021 tarihi itibarıyla sona ermesiyle işsizlik ödeneğine başvurular 127 bin kişi arttı. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) verilerine göre, Temmuz 2021’de işsizlik ödeneği bekleyenlerin sayısı 232 bine yaklaştı ve Nisan 2020’den sonra gözlenen en yüksek düzeye ulaştı. İşsizlik ödeneğini alan sayısındaki artış ise 101 bin oldu, faydalanan sayısı 129 bin kişi ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Değirmenci: “Geçim sıkıntısının gölgesinde 1 Mayıs’ı kutlamak istemiyoruz” HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü, emekçiler olarak geçim sıkıntısının gölgesinde, hayat pahalılığı girdabında, düşük ücret çaresizliğinde kutlamak istemiyoruz” dedi. Genel Başkan Değirmenci, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yaptı. HAK-İŞ ve bağlı sendikalar olarak her yıl 1 Mayıs’ı Türkiye’nin belirlenen bir ilinde yapıldığını ve bu yıl İzmit-Kocaeli’de meydanlarda olacaklarını hatırlatan Değirmenci, “HAK-İŞ olarak bu yıl 1 Mayıs’ı coşkuyla, barış ve kardeşlik türküleriyle kutlayacağız. Filistinli işçilerle dayanışma duygularımızı da dile getireceğiz. Ülkemizdeki çalışma hayatı içerisinde emekçiler adına çözülmeyi bekleyen pek çok sorun, karşılamasını istediğimiz birçok talebimiz var. HAK-İŞ’in öncülüğünde sanayi şehri olan İzmit-Kocaeli’de başta işçiler olmak üzere tüm çalışanların taleplerini yüksek sesle dile getireceğiz. İşçi-emekçilerin sermaye sahipleri karşısından sahipsiz olmadığını göstereceğiz” ifadelerini kullandı. “Haklı beklentilerimizin karşılanmasını istiyoruz” Ailesinin rızkını kazanan, fabrikasının bacasını tüttüren, ülkesinin kalkınıp, büyümesine alın ve akıl teri ile emekçilerin büyük bir katkı sunduğunu belirten Genel Başkan Değirmenci, “Emeğin ve emekçinin gür sesi HAK-İŞ ve Özçelik-İş olarak, meydanlardan; emekçilerin aileleriyle birlikte insan onuruna yakışır bir ücret alabilmesi talebimizi ifade edeceğiz. Vergi adaletsizliğine, maaşlardaki vergi dilimi uygulamasında emekçilerin maruz kaldığı haksızlığa dikkat çekeceğiz. İş kazası ve meslek hastalıklarının önüne geçecek uygulamaların hayata geçirilmesini isteyeceğiz. Tüm emekçilerin aldıkları ücretlerin enflasyon canavarına yenik düşmemesi için gerekli tedbirlerin devreye sokulmasını isteyeceğiz. Sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılmasını, sendikal hak ve özgürlüklerin artırılması yönündeki haklı talebimizi haykıracağız. Bu ve buna benzer çalışma hayatı ve sendikal yaşam içerisindeki tüm sorunları bir kez daha dile getirip, çözüm önerileri sunarak, emekçiler adına hak arayışı içeren yapıcı 1 Mayıs kutlaması yapılmasını sağlayacağız.” dedi. Değirmenci, Tüm emekçileri 1 Mayıs’ta İzmit-Kocaeli’de dayanışma içerisinde bir ve beraber olmaya da davet ederek açıklamasını sonlandırdı.
Aksaray Belediye işçilerinin yerine süpürgelerle temizlik yaptılar Aksaray Belediyesi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle şehir meydanında dikkat çeken bir sosyal deney yaptı. Belediyeye ait sosyal medya hesaplarında paylaşılan sosyal deneyde, yoldan geçenlere belediye işçileri yerine temizlik yapıp yapmayacakları soruldu ve birçok kişi olumlu tepki verdi. Aksaray Belediyesi Basın ve Yayın Müdürlüğü’nün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne özel hazırladığı sosyal deney oldukça dikkat çekti. Sosyal deneyin konusu olarak yoldan geçenlere, gece gündüz demeden şehir genelinde titizlikle çalışan belediye işçileri yerine “Süpürge ve el arabasıyla temizlik yapar mısınız?” sorusu yöneltildi. İlk başta şaşkınlıkla karşılanan bu isteğe her vatandaş olumlu yanıt verdi. 15 Temmuz Milli İrade Meydanında belediye işçilerinin yerine geçen vatandaşlar, süpürgelerle meydanda temizlik yaptı. Çok sayıda izlenme ve beğeni alan o görüntülerde vatandaşlar süpürge, kürek ve el arabaları ile meydanı süpürdü. İşçi Bayramı’na dikkat çekmek aynı zamanda da günlük hayatta şehrin bir noktasında görev alan temizlik işçilerinin çalışma şartlarını anlamaları için yapılan sosyal deneyde vatandaşlar süpürgeleri tekrar işçilere teslim etti. Belediye işçilerinin yerine temizlik yapan 56 yaşındaki Bayram Erdoğan, “Bir çoğumuz farkında değiliz ama temizlik işçileri şehrimizin görünmeyen kahramanları. Yaz sıcağında olsun, kış soğuğunda gece gündüz demeden çalışıyorlar. Temizlik işçileri günün her saati gece dahil, sabahın ilk ışıklarında bile çalışıyorlar. Ne yazık ki günlük hayatın koşuşturması içinde onların bu değerli emekleri genellikle görmezden geliniyor. Oysa ki bir şehri cadde cadde, sokak sokak temizlemek hiç kolay değil. Belediyemiz bu konuda çok başarılı ve Aksaray’ımız tertemiz. Bugün burada işçi kardeşlerimizin, işlerinin hiç de öyle göründüğü gibi kolay olmadığını daha iyi anladık. Ben de işçi emeklisiyim ve işin zor kısmına bugüne kadar şahit olmamıştım. Tek sermayeleri alın teri olan işçilerimize emekleri için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.