DÜNYA - 28 Eylül 2016 Çarşamba 07:58

Şimon Peres hayatını kaybetti

A
A
A
Şimon Peres hayatını kaybetti

İsrail'in eski başbakanı ve cumhurbaşkanı Şimon Peres, 93 yaşında hayatını kaybetti.

İsrail'in eski başbakanı ve cumhurbaşkanı Şimon Peres, geçirdiği felç nedeniyle iki hafta önce hastaneye kaldırılmıştı. 93 yaşındaki Peres, sabahın erken saatlerinde Tel Aviv yakınında bulunan bir hastanede hayatını kaybetti. 13 Eylül’den beri yoğun bakımda bulunan Peres’in dün akşam saatlerinde durumunun kötüleştiği bildirildi. Peres’in oğlu Chemi, “Ülkenin kurulduğu ilk günden hayatının son gününe kadar İsrail için yorulmadan çalıştı” dedi. Damadı Rafi Walden ise, “Bizi acı içinde bıraktı” dedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu derin üzüntülerini dile getirdi. Peres için, “Sevgili dostum” ifadesini kullanan ABD Başkanı Barack Obama ise, “İnsan onuru ve ilerleyişi vizyonunu rehber edinen Peres, iyi niyetli insanların birlikte ilerleyebileceğini biliyordu” dedi.

Şimon Peres kimdir?
İsrail’in 9’uncu Cumhurbaşkanı olan Şimon Peres, 1923 yılında Vişneva’da dünyaya geldi. 66 yıllık siyasi hayatı boyunca 12 kabinede görev alan ve iki defa başbakanlık yapan Peres, İsrail devletinin yasama organı olan Knesset’e seçildiği 1959’dan 2007 yılında Cumhurbaşkanı olarak seçilene kadar görev yaptı. Peres, 1994 yılında Yaser Arafat ve İzak Rabin ile birlikte barış anlaşması girişimine verdiği katkılardan dolayı Nobel Barış Ödülünü kazandı. 2007 yılında cumhurbaşkanı seçilen Peres, başbakanlık yaptıktan sonra cumhurbaşkanı olarak seçilen ilk politikacı oldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tunceli Karla kapanan yollar aşıldı, 2 hasta sağlık ekiplerince hastaneye ulaştırıldı Tunceli’nin Mazgirt ve Nazımiye ilçelerinde olumsuz kış koşullarına rağmen harekete geçen 112 Acil Sağlık ekipleri, kapanan yolları aşarak iki hastaya zamanında müdahale etti. Edinilen bilgiye göre, Mazgirt ilçesine bağlı Örenici köyünde ikamet eden 90 yaşındaki Mehmet Can’ın genel durum bozukluğu ve bacaklarda uyuşma şikâyetiyle 112 Acil Çağrı Merkezi’ne başvurması üzerine ekipler hızla harekete geçti. 29 Aralık’ta gerçekleşen vakada, kış şartlarının zorlaştırdığı yol koşullarına rağmen 112 Acil Sağlık ekipleri hastanın evine kadar ulaşarak ilk müdahaleyi yerinde gerçekleştirdi. Mehmet Can, yapılan müdahalenin ardından ambulansla hastaneye sevk edildi. Nazımiye ilçesine bağlı Büyükyurt köyünde rahatsızlanan 74 yaşındaki Sakine Kaymaz için de zamanla yarışıldı. Kar nedeniyle kapanan köy yolları iş makineleriyle açılırken, 6240 nolu 112 Acil Sağlık ekibi yaklaşık 3 saat süren yoğun ve koordineli bir çalışmanın ardından hastaya ulaştı. İş makinesi ve ambulans desteğiyle güvenli şekilde hastaneye nakli sağlanan Kaymaz’ın tedavisine başlandı. Yetkililer, en zorlu kış şartlarında dahi sağlık hizmetlerinin aksamadan sürdürüldüğünü belirterek, vatandaşların ihtiyaç duyduğu her an sahada olmaya devam edeceklerini vurguladı. Her iki hastaya da geçmiş olsun dilekleri iletildi.