DÜNYA - 21 Ocak 2025 Salı 20:42 | Son Güncelleme : 21 Ocak 2025 Salı 20:43

Slovakya’da Fico hükümetine yönelik güven oylaması ertelendi

A
A
A
Slovakya’da Fico hükümetine yönelik güven oylaması ertelendi

Slovakya’da muhalefetin ülkeyi Avrupa Birliği’nden (AB) çıkarma hazırlığı yapmakla suçladığı Başbakan Robert Fico hükümetine yönelik parlamentoda gerçekleştirilmesi planlanan güven oylaması ertelendi.

Slovakya’da Rusya yanlısı ve Avrupa Birliği (AB) karşıtı olmakla suçlanan Başbakan Robert Fico’nun “ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrılması gerekecek bir kriz senaryosuna hazır olması gerektiğine” ilişkin açıklamaları siyasi gerginliğe neden oldu. Açıklamalar nedeniyle parlamentoda bugün Başbakan Robert Fico liderliğindeki hükümet aleyhinde güven oylaması ertelendi.

Oylama, parlamentodaki tartışmalar sırasında oylamanın yapılacağı oturumun gizli gerçekleştirilmesi yönündeki girişim sonucu muhalif vekillerin protesto amacıyla salondan ayrılması nedeniyle geri çekildi. Parlamento Başkan Yardımcısı Peter Ziga, kısa zaman içerisinde yeni bir güven oylaması talep edileceğini duyurdu.

“Hükümet, Slovakya’yı AB’den çıkarmak için zemin hazırlıyor”

Ana muhalefet partisi İlerlemeci Slovakya’nın (PS) lideri Michal Simecka, "Vatandaşların, bu iktidarın neden gitmesi gerektiğini duymasını imkansız hale getirdiler. Bu nedenle muhalefet olarak oturumdan ayrılıyoruz. Bu maskaralığa katılmayacağız" dedi.

Geçtiğimiz sene aralık ayında Rusya’yı ziyaret ederek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Başbakan Robert Fico’ya sert eleştiriler yönelten Simecka, Fico liderliğindeki iktidar partisi Yön Sosyal Demokrasi’nin (Smer - SD) ülkeyi Avrupa Birliği’nden çıkarmaya çalıştığını söyledi. Başbakan Fico’nun ülkenin AB’nin kısa vadede karşılaşabileceği tüm kriz senaryolarına hazır olması gerektiğine ve bunlar arasında AB’nin dağılmasının da yer aldığına ilişkin açıklamalarına değinen Simecka, “İktidar partisi, Slovakya’nın AB’den ayrılmasını muhtemel bir siyasi hedef ve çözüm olarak değerlendirilmektedir” dedi.

Simecka, “Bunu başka bir şekilde yorumlamak mümkün değil. Uyarıda bulunduğumuz şey gerçekleşiyor. Smer hükümeti, Slovakya’yı AB’den çıkarmak için zemin hazırlıyor. Bunu, ulusal çıkarlarımız için varoluşsal bir tehdit olarak görüyorum. Bu nedenle de güvensizlik oyu vermek için başka bir sebebe ihtiyacımız yok” dedi.

Fico, muhalefeti darbe planlamakla suçladı

Başbakan Fico ise başkent Bratislava’da ülkesine resmi bir ziyaret gerçekleştiren Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında muhalefeti darbe planı yapmakla suçladı. Fico, “İsim veremem, şartları açıklayamam fakat ciddi bir şekilde söyleyebilirim ki Slovak muhalefeti, Maidan Devrimi benzeri bir girişim hazırlığı yapıyor” dedi.

İstihbarat raporlarına gönderme yapan Fico, “Muhalefet, hükümet binalarını işgal etmeye, hükümetin çalışmalarına direnmeye ve yabancı güçlerle işbirliği yapmaya hazırlanıyor” dedi.

İbrahim Aydoğan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Solist cinayetinde tetiği 14 yaşındaki çocuk çekmiş Adana’da eğlence mekânının ortağı ve solistinin öldüğü hesap kavgasına ilişkin yürütülen soruşturmada, gözaltına alınan hesabı ödemeyen şüpheli ile tabancayı ateşlediği belirtilen 14 yaşındaki akrabası tutuklandı. Yaklaşık 15 bin liralık hesabı ödemediği iddia edilen şüphelinin ifadesinde, maktulün yanına gelerek, "Sen ne boş adamsın? Hesabını neden ödemiyorsun" demesi üzerine rencide olduğunu söylediği öğrenildi. Olay, 11 Aralık’ta 02.00 sıralarında Seyhan ilçesine bağlı Çınarlı Mahallesi Ziyapaşa Bulvarı’ndaki bir barda meydana geldi. İddiaya göre, H.Ç. (46) eğlendiği bir bardan ‘param yok’ diyerek hesabı ödemeden çıktı. Ardından H.Ç., çıktığı mekanın yakınında başka bir bara eğlenmeye gitti. Barın ortağı ve solisti olan Kenan Arslan (42), H.Ç.’nin başka mekana eğlenmeye gittiğini duyunca yanına gitti. Burada Arslan, H.Ç.’ye tepki gösterdi. H.Ç. karşılaştığı tepki sonrası oturduğu masada bardak, çatal ve bıçakları fırlattı. Bar çalışanları tarafından H.Ç. dışarı çıkarıldı. H.Ç. ayrıldıktan bir süre sonra mekanın önüne akrabalarıyla birlikte geri geldi. H.Ç., Kenan Arslan’ı konuşmak için dışarı çağırdı. Burada çıkan tartışmada H.Ç.’nin yanında bulunan akrabası B.D. (14), belinden tabancasını çıkartıp Arslan’a ateş açmaya başladı. Açılan ateş sonucunda vücudunun çeşitli yerlerinden vurulan Arslan kanlar içerisinde yere yığıldı. H.Ç. ve B.D. ise olay yerinden kaçtı. İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Arslan hastanede yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Adana Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsisinin ardından yakınları tarafından cenazesi alınan Arslan, Sarıçam ilçesindeki Buruk Mezarlığı’nda toprağa verildi. Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, olayı aydınlatmak için çalışma yaptı. Kavganın sebebini araştıran cinayet dedektifleri, H.Ç.’nin 15 bin TL hesabı ödemediği ve bir süredir de çevredeki mekanlarda ödeme yapmadığını belirledi. Söz konusu şüphelilerin izini süren polis, güvenlik kameralarını incelemeye aldı. Kentteki KGYS kameralarını inceleyen ekipler, B.D. ile H.Ç.’nin kaçış güzergahını belirledi. Yapılan çalışmada 2 şüphelinin kaldığı adres de tespit edilerek operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda 2 şüpheli de kıskıvrak yakalandı. Şüpheli H.Ç.’nin emniyetteki ifadesinde, "Başka bara geçtim. Kenan yanıma gelerek, ‘sen ne boş adamsın? Hesabını neden ödemiyorsun’ dedi. Rencide oldum" dediği öğrenildi. İşlemleri tamamlanan 2 şüpheli sevk edildikleri adliyede çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.