KÜLTÜR SANAT - 30 Eylül 2021 Perşembe 19:24

Sokak aralarında kalmış tarihi çeşmeler harap durumda

A
A
A
Sokak aralarında kalmış tarihi çeşmeler harap durumda

Fatih’te Osmanlı Dönemi’nden günümüze ulaşan tarihi çeşmeler şehirleşmeye yenik düşerek, ayakta kalmak için zamana direniyor. Bu çeşmelerden biri neredeyse tamamı kaldırıma gömülmüşken, diğerinin içinde ise mezar taşı bulunuyor. Vatandaşlar da binalar arasında gözden kaybolan bu çeşmelerin restore edilmesini istiyor.

İstanbul'un fethiyle birlikte kentin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmaya başlanan tarihi çeşmeler kentleşmeye yenik düşerek binalar arasında yok olmaya başladı. Fatih’te bulunan ve Osmanlı kültürünü uzun yıllardır üzerinde taşıyan bu tarihi çeşmelerden su akmıyor. Musluğu sökülen çeşmelere atılan atık ve çöpler de dikkat çekiyor. Öte yandan her biri birer sanat eseri kabul edilen ve üzerindeki kitabeleri silinen çeşmelerin birinin neredeyse tamamı kaldırıma gömülmüşken, diğerinin içinde ise mezar taşı bulunuyor.

“Bu kimin göreviyse hemen restore etmeli”

Tarihi yapıları gelecek nesillere güzel bir şekilde bırakmamız gerektiğini söyleyen Mehmet Güneş, “Bazen gezerken bu çeşmeleri görüyorum, durumları iç açıcı değil. Eski fotoğraflardaki çeşmelerle alakası yok. Göze hitap etmiyor bu halleri ve eski çeşmeler gibi durmuyor. Ben üzülüyorum bu hallerine. Bu kimin göreviyse hemen restore etmeli. Gelecek nesillere tarihi yapıları aktarmalıyız” diye konuştu.

“Durumları felaket işte gözle görülüyor”

Çeşmelerin çok bakımsız olduğunu belirten Osman Kaya, “Durumları felaket işte gözle görülüyor. Buraya bir tabela yapılsa bu çeşmenin tarihi ile alakalı daha güzel olur ve en azından biz de bilgileniriz” ifadelerini kullandı.

“Buralar hep çöp dolmuş”

Bu çeşmelerin tarihini anlatan kitabelerin olması gerektiğini kaydeden Nizamettin Depdep, “Durumu bayağı bozuk bakıma ihtiyacı var, yapılması gerekiyor. Görüntüsü de çok kötü. Burasının böyle olmaması gerekiyor. Buralar hep çöp dolmuş. Burası hangi çeşme kimdir, kimden kalmış bilmemiz gerekiyor” dedi.

Sümeyye İnal - Alper Suat Tutaşı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kadın A Milli Takımı’nın Kuzey İrlanda ve Malta maçları kadrosu belli oldu 2027 FIFA Kadınlar Dünya Kupası Avrupa Elemeleri B Ligi 2. Grup’ta mücadele eden Kadın A Milli Takımı’nın, Kuzey İrlanda ve Malta maçları aday kadrosu belli oldu. Ay-Yıldızlılar, gruptaki beşinci maçında 5 Haziran’da Kuzey İrlanda ile karşı karşıya gelecek. Pendik Stadı’nda oynanacak mücadele saat 20.00’de başlayacak. Milliler, gruptaki son maçını ise 9 Haziran’da Malta deplasmanında oynayacak karşılaşma saat 20.00’de başlayacak. Teknik Direktör Necla Güngör Kıragası tarafından açıklanan Kadın A Milli Takımı’nın kadrosunda şu isimler yer alıyor: Kaleciler: Selda Akgöz (Ankara Büyükşehir Belediyesi Fomget S.K), Gamze Nur Yaman (Trabzonspor), Göknur Güleryüz (Fenerbahçe Kadın Futbol Takımı) Defans: Fatma Şakar (FC Union Berlin), İpek Kaya (Fenerbahçe Kadın Futbol Takımı), Gülbin Hız (Beşiktaş JK Kadın Futbol Takımı), Kezban Tağ (Galatasaray), Eda Karataş (Galatasaray), İlayda Civelek (Beşiktaş JK Kadın Futbol Takımı), Meryem Küçükbirinci (Hakkarigücü Spor), Cansu Nur Kaya (Beşiktaş JK Kadın Futbol Takımı), Meryem Başkaya (Odense Boldklub), Ece Tekmen (Beşiktaş JK Kadın Futbol Takımı) Orta Saha: Ebru Topçu (Galatasaray), Nihal Saraç (Beşiktaş JK Kadın Futbol Takımı), Başak İçinözbebek (Ankara Büyükşehir Belediyesi Fomget S.K), Halle Houssein (West Ham United), Miray Cin (Borussia Mönchengladbach), Ece Türkoğlu (Fenerbahçe Kadın Futbol Takımı), Arzu Karabulut (Ankara Büyükşehir Belediyesi Fomget S.K), Busem Şeker (Fenerbahçe Kadın Futbol Takımı), Selen Gül Altunkulak (FC Toulouse) Forvet: Melike Öztürk (Galatasaray), Kader Hançar (Club Tijuana), Melike Pekel (Galatasaray), Vildan Kardeşler (Hamburg Sv), Sibel Ağırman (Eintracht Frankfurt II) Teknik Direktör: Necla Güngör Kıragası
Bolu Bolu’da protokol bayramlaştı Bolu’da Kurban Bayramı dolayısıyla Bolu Valiliği’nde bayramlaşma programı düzenlendi. Vali Abdulaziz Aydın, bayram tatili nedeniyle yola çıkacak vatandaşlara dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulundu. Bolu Valiliği tarafından düzenlenen bayramlaşma programı, valilik binasında gerçekleştirildi. Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, makamında kabul ettiği protokol üyeleri ve vatandaşlarla tek tek bayramlaştı. Programda konuşan Vali Aydın, birlik, beraberlik ve kardeşlik vurgusu yaparak, Kurban Bayramı’nın huzur içerisinde geçirilmesi temennisinde bulundu. Bayram tatili süresince yola çıkacak vatandaşlara da seslenen Aydın, sürücülerin dikkatli olması gerektiğini belirtti. Aydın, "Bayramın bereketi olsa gerek, çok sayıda vatandaşımızla bayramlaşmış olacağız. Cenab-ı Allah’a şükürler olsun; birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde bir Kurban Bayramı’na daha erişmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah bu 9 günlük süre boyunca da kazasız belasız bir bayram geçiririz. Memleketlerine gidecek arkadaşlarımız da bayram sevincini aileleriyle, komşularıyla ağız tadıyla yaşarlar. Bir abimizin çok güzel bir sözü var; ‘İnsanoğlu her yeni günün acemisidir’ der. Her yeni gün, insanoğlu için yenidir. Dolayısıyla yola çıkacak hemşehrilerime bir kez daha; şoförlüğüne çok güvenmeden, ‘Kırk yıldır şoförüm, kazam yok’ demeden, dikkatle ve ihtimam göstererek gidecekleri yere ulaşmalarını özellikle rica ediyorum" dedi. Bayramlaşma programı, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi. Programa; ilçe kaymakamları, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit yakınları, gaziler, muhtarlar ve güvenlik güçleri katıldı.