GÜNDEM - 05 Ocak 2017 Perşembe 10:37

Sokak hayvanları için seferber oluyorlar

A
A
A
Sokak hayvanları için seferber oluyorlar

Eskişehir Sarar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, soğuk kış aylarında yem bulmakta zorlanan sokak hayvanları için öğretmenleri ile birlikte sosyal sorumluluk projesi başlattı.

Öğretmenlerinin desteğiyle birlikte bir projeye imza atan öğrenciler, okul bahçesinde çeşitli yerlere yerleştirdikleri yemleme kaplarını aksatmadan dolduruyor. Kendi imkanlarıyla geri dönüşüme kazandırılabilecek eşyalardan da barınaklar yapan öğrenciler, bunları okul bahçesinde çeşitli yerlere koyarak hayvanların soğuktan korunmalarını sağlıyor. Okul yemekhanesinde artan yemek artıklarını da biriktiren öğrenciler, hem yemeklerin çöpe gitmesini engelliyor, hem de sokak hayvanlarına destek olmuş oluyor. Kendi biriktirdikleri paralar ile yem ve mama da alan öğrenciler, sadece okul bahçesindeki alanda değil, gördükleri her alanda sokak hayvanlarına yardım ettiklerini belirtiyor.

Yemekten arta kalanlar çöpe değil kaplara
Proje hakkında açıklamalarda bulunan Eskişehir Sarar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ahmet Keskin, “Okulumuzda, rehber öğretmenlerimizin gözetiminde doğal hayatı ve çevreyi koruma diye bir kulübümüz var. Bu kulüp üyesi öğrencilerimiz, hem okul bünyesi içerisinde, hem de çevremizde özellikle sokak hayvanlarına yönelik bir çalışmaları var. Bir İmam Hatip Lisesi olarak israf etmemeye ne kadar dikkat etsek bile, bizim okulumuzun yemekhanesinde biriken yemek artıklarını öğrencilerimiz bir şekilde kaplara alıyor. Bu kapları hem okul içerisindeki yemliklere, hem de gördükleri yerlerdeki kaplara dağıtmak suretiyle sokak hayvanlarını bunlardan istifade ettiriyorlar” dedi.

Öğrencilerin sorumlulukları artıyor
Okul Müdürü Keskin, proje sayesinde aynı zamanda öğrencilerin sorumluluklarının da arttığına dikkat çekerek, “Onlar için bir takım zararlardan koruma anlamında bir faaliyet olmuş oluyor, hem de öğrencilerimizin sosyal çevreye duyarlıklarının artmasını sağlıyor. Bir de insan ve Müslüman olarak sorumluluklarımız var. Öğrencilerimiz bunun da vermiş olduğu bir hazzı yaşıyor ve severek yapıyorlar. Gerçekten de Eskişehir’de çetin kış şartları içerisinde hiç üşenmeden, bıkmadan ve korkmadan, öğretmenleriyle birlikte bu faaliyetlerini sürdürüyorlar” ifadelerini kullandı.

Proje, öğretmenlerin duyarlılığı ile başladı
Proje hakkında bilgiler veren 12. sınıf öğrencileri Sümeyra Savran ve Zeynep Daştan da, projenin, öğretmenlerinin bu konu hakkındaki duyarlılıkları ile başladığı söylediler. Öğrenciler, Doğal Hayatı ve Çevreyi Koruma Kulübü olarak yaptıkları etkinlikte, toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı geliştirmeyi amaçladıklarını söylediler. Sokak hayvanlarına ve diğer hayvanların da doğada yeri olduğunu hatırlatmak için birçok projeye imza atıldığına dikkat çeken öğrenciler, özellikle çetin kış şartlarında beslenmekte zorlanan canlıları unutmadıklarını hatırlattılar.

Çevredekilerin de duyarlılığı arttı
12. sınıf öğrencisi Sümeyra Savran, proje ile birlikte ailelerin ve arkadaşlarının da duyarlılığın arttığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Sınıftaki arkadaşların, okuldaki arkadaşların ve ailelerin duyarlılığı arttı. Artık evdeki kapları, yiyecekleri sokağa atmayıp, onlar için kaplardan barınaklar yapıyoruz. Yemek artıkları ve mamaları da bu barınaklara koyuyoruz.” 

Kadir Çetin - Selim Kuşcu
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Tetik: “Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun” Baharın getirdiği bereketin tüm dünyada daim olmasını ve hiçbir ülkenin yoklukla mücadele etmek zorunda kalmamasını dileyen Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Hıdrellez Bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayımladı. Tetik, mesajında dünyanın döngüsü ve devamlılığı için büyük önem arz eden, baharın sembolü, ekinlerin ve çiçeklerin gelişinin müjdeleyicisi Hıdırellez’in ülkede sevinç ve coşkuyla kutlanmakta olduğunu belirtti. Hızır ile İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları inancının da yaşatıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Tetik, mesajının devamında “Halk inancına göre, Hızır ile İlyas peygamberler her yıl sadece bir kez Hıdrellezde buluşabiliyorlarmış. Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanıla gelmiş. Bununla birlikte 5-6 Mayıs tarihi de baharın başlangıcı olarak değerlendirilmiş. Zengin kültürümüzün bir parçası olan bu gün, geçmişle geleceğimiz arasında köprü vazifesi görmüş, kültürümüzü oluşturan örf, adet ve geleneklerimizin nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Bolluk ve bereketin arttığı, bizlere baharı müjdeleyen Hıdırellez Bayramımızı en içten duygular ile kutlarken, tüm dua ve dileklerinizin kabul olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.