GÜNDEM - 21 Nisan 2015 Salı 09:18

Soma madeninden yaralı kurtulan işçi İHA'ya konuştu

A
A
A
Soma madeninden yaralı kurtulan işçi İHA'ya konuştu

Soma'daki maden faciasında yüzlerce arkadaşını kaybeden ve yaralı olarak kurtulan maden işçisi Veli Kabak, yer altında iki kere patlama yaşandığını belirterek, hedef haline getirilen mühendis Mehmet Efe için, 'Keşke herkes Mehmet Efe gibi olabilseydi' dedi.

Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde yaşayan maden işçisi Veli Kabak, Soma'da meydana gelen maden faciasından yaralı olarak kurtuldu. Maden şehidi işçilerin aileleri ile bir araya gelen Kabak, olay günü yaşadıklarını İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine anlattı. Kabak, "Benim 3 vardiyam var. Ben bacacıydım, ilerlemeciydim. Adam, teknikere yetki vermiş. Mühendise yetki vermiyor, teknikere yetki veriyor. Biz 143 kişi falandık aşağıda. A panosundaydık. Ters havadan sonra kurtulduk. Bu iş karmakarışık" dedi.

Mahkemede Mehmet Efe'ye yüklenildiğini kaydeden Veli Kabak, "Keşke hepsi Mehmet Efe gibi olsaydı. Bunlar, Mehmet Efe'nin üzerine atıyorlar ama Mehmet Efe bir şeyler yapmaya uğraşıyordu. Diğerleri ne yaptı? Akın Bey denilen adam kahraman. Ben madenden yaralı çıkarken, adam daha ocağa yeni iniyordu. Akın Bey'i kahraman yaptılar, ben yolda gördüm adamı. Adalı ise Allah bilir neredeydi. Ben doğru bildiğimi konuşurum, suçum varsa ben de yanayım hiç önemli değil" şeklinde konuştu.

Dehşet anlarını anlatan Veli Kabak, "Bu olay 2 buçuk 3 sularında oldu. Ben panonun altındaydım. Mekanizenin içindeydik, 2 kez patlama oldu yerin altında. Ama nasıl oldu ben onu bilmiyorum. Dinamit de atılmış olabilir, belki kabloyu kesmiştir. Dinamit atarsın, ölçümü yaparsın, kabloyu sararsın atarsın. Belki kabloyu kesti bilemiyorum" dedi.

HEM AĞABEYİNİ HEM KOCASINI KAYBETTİ
Kocası Bilal Malkoç ve ağabeyi Sadrettin Güngör'ü Soma'daki maden faciasında kaybeden Mehtap Malkoç, "Eşim bana, 'Maskeleri küften açamıyoruz. Açılıp açılmadığına, çalışıp çalışmadığına bakılması önemli değil, sadece belimizde durması önemli' dedi. Maskeler var mı, var. Eşim kazadan 10 gün önce eve her gün çamaşır getirmeye başladı. Eskiden haftada bir gün ya da on beş günde bir getirirdi.

Eşime çok sık çamaşır getirmeye başladın dediğimde, çok sıcak, sen bizim çalıştığımız yeri görsen, çok değişti dedi. Mahkemede o 8 kişiyi korudukları kadar 301 kişiye değer vermediler. Kime yanayım, ağabeyime mi, eşime mi yanayım. Onun ikiz çocukları kaldı, benim iki çocuğum kaldı. Mahkemede biz kontrol ettik diyorlar. Ben maskenin belinde olduğuna mı bakacağım, çalışıp çalışmadığına mı bakacağım? Eşim küften açılmıyor diyordu" şeklinde konuştu.

BAHADIR DEMİRÇEVİREN
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Tetik: “Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun” Baharın getirdiği bereketin tüm dünyada daim olmasını ve hiçbir ülkenin yoklukla mücadele etmek zorunda kalmamasını dileyen Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Hıdrellez Bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayımladı. Tetik, mesajında dünyanın döngüsü ve devamlılığı için büyük önem arz eden, baharın sembolü, ekinlerin ve çiçeklerin gelişinin müjdeleyicisi Hıdırellez’in ülkede sevinç ve coşkuyla kutlanmakta olduğunu belirtti. Hızır ile İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları inancının da yaşatıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Tetik, mesajının devamında “Halk inancına göre, Hızır ile İlyas peygamberler her yıl sadece bir kez Hıdrellezde buluşabiliyorlarmış. Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanıla gelmiş. Bununla birlikte 5-6 Mayıs tarihi de baharın başlangıcı olarak değerlendirilmiş. Zengin kültürümüzün bir parçası olan bu gün, geçmişle geleceğimiz arasında köprü vazifesi görmüş, kültürümüzü oluşturan örf, adet ve geleneklerimizin nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Bolluk ve bereketin arttığı, bizlere baharı müjdeleyen Hıdırellez Bayramımızı en içten duygular ile kutlarken, tüm dua ve dileklerinizin kabul olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.