GÜNDEM - 26 Mayıs 2020 Salı 15:52

Son 12 yılın en kazasız bayramı

A
A
A
Son 12 yılın en kazasız bayramı

Korona virüs pandemisi sebebiyle sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı bu yıl ki Ramazan Bayramı son 12 yılda kutlanan Ramazan bayramları içerisinde kazanın en az olduğu bayram tatili olarak ön plana çıkıyor.

Türkiye’de bayram tatilleri süresince yaşanan trafik yoğunluğu can kayıplı kazalara neden oluyor. Alınan önlemler ve artan yol kalitesi bu kazaların azalmasını sağlasa da her bayram yollarda meydana gelen kazalarda yaşanan can kayıpları bayramlara gölge düşürüyor.

Son 12 yılın Ramazan bayramı tatilleri süresince yollarda meydana gelen kazalar ve can kayıpları sayılarına bakıldığında korona virüs sebebiyle 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı bu yıl ki Ramazan Bayramı, meydana gelen trafik kazalarının azlığıyla dikkat çekiyor.

Son 12 yılda Ramazan Bayramı tatilleri boyunca meydana gelen kazalar ve can kayıplarının sayısı istatistiklerde şu şekilde yer aldı


2008’deki 9 günlük tatil süresince gerçekleşen bin 727 ölümlü ve yaralamalı kazada 127 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 463 kişi yaralandı. Bayram tatilinin 4 gün olduğu 2009’da ise 60 kişi hayatını kaybederken, 2 bin 254 kişi yaralandı. 2010 yılında ise 5 günlük Ramazan Bayramı tatilinde 2 bin 415 kişi yaralanırken, 83 kişi hayatını kaybetti. 2011’de ise bir önceki yıla nazaran yaralı sayısı hemen hemen iki katına çıkarak 4 bin 498 olarak kayıtlara geçti. 2011 Ramazan Bayramı boyunca ölü sayısı ise 116. 2012 yılı Ramazan Bayramı tatili boyunca kaza bilançosu, 2011 yılına göre azalma göstererek kayıtlara 34 ölü, 2 bin 824 yaralı olarak geçti. Bu rakam 2013 yılında ise; 57 ölü, 3 bin 179 yaralı olarak değişti. Ramazan Bayramı için trafiğe çıkan vatandaşların 2014 yılı kaza bilançosu 63 ölü, 3 bin 163 yaralı iken, 2015 yılında bu rakam 77 ölü, 3 bin 353 yaralı olarak hesaplandı. 2016’da 129 kişi Ramazan Bayramı tatilinde kazalarda can verdi, 471 kişi yaralandı. 2017’de Ramazan Bayramı boyunca 69 kişi hayatını kaybetti, 407 kişi de yaralandı. 2018’de 58 kişi öldü 392 kişi yaralandı. 2019’da 83 kişi öldü 868 kişi yaralandı.

2020 tarihe geçti

2020 yılına damgasını vuran korona virüs hayatın her alanında etkisini hissettirdi. Türkiye genelinde son verilere göre 4 bin 369 kişinin hayatını kaybettiği korona virüs sebebiyle 23 Nisan, 29 Ekim 19 Mayıs gibi resmi bayramların yanı sıra 4 günlük Ramazan Bayramı tatili süresince de sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı.

4 günlük kısıtlama süresince trafiğe çıkan araçlardan Türkiye genelinde 100’e yakın aracın kazaya karıştığı bildirildi. Bu kazalarda 33 kişi hayatını kaybederken 100'e yakın kişi de yaralandı.
Ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması olmasına rağmen Ramazan Bayramı’nda trafik ekipleri yollarda denetimlerini sürdürdü. Özellikle bu bayram seyahat izin belgesiyle 65 yaş ve üzeri vatandaşların refakatçileri ile birlikte tek yön olarak istedikleri yerlere gitmesi, tarım ürünü hasadı için gidenler ile sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olanların oluşturabileceği yoğunluk nedeniyle olası kazaların önüne geçebilmek için karayollarında denetimler arttırılıp günlük ortalama polis ve jandarma olmak üzere toplam 18 bin 564 trafik personeli görev aldı. Bayram tatili süresince ise toplam 59 bin 52 trafik ekibi/timi ile polis ve jandarmadan oluşan 111 bin 384 personel görevli bulundu. 16 ilde helikopter ve 76 ilde drone ile trafik denetimi gerçekleştirildi. 78 ilde 767 (polis 420/ jandarma 347) adet maket trafik aracı, tepe lambalı ve reflektif şeritleriyle görünürlüğü sağlanmış şekilde kazaların yoğunlaştığı güzergahlara yerleştirildi. Ayrıca yollarda 65 yaş üstü vatandaşlar ile tarım ürünleri hasadı vb. kapsamında seyahat izni verilen vatandaşların izin belgeleri kontrol edildi.

Bursa’da sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı 4 günlük Ramazan Bayramı tatilinde merkez ve ilçeleri dahil olmak üzere 10 adet kaza meydana geldi. Kazalarda 1 kişi hayatını kaybederken 3 kişi de yaralandı.

Hakan Gönül
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Yılmaz, yönetim kadrosunu açıkladı Şehitkamil Belediye Başkanı Avukat Umut Yılmaz, yeni yönetim kadrosunu kamuoyuna duyurdu. Başkan Umut Yılmaz’ın Başkan Yardımcılığı görevine getirdiği isimler ise şu şekilde belirlendi: Yusuf Açıkgöz, Ceyda Gürsel, Cihan Ekici ve Arkın Bereketoğlu. 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimlerinde büyük bir başarı elde ederek Şehitkamil Belediye Başkanı olan Avukat Umut Yılmaz, yeni yönetim kadrosunu kamuoyuna tanıttı. Şehitkamil Belediye Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Yusuf Açıkgöz, Ceyda Gürsel, Cihan Ekici ve Arkın Bereketoğlu isimlerinin belirledikleri vizyonla uyumlu olduklarına vurgu yapan Başkan Avukat Umut Yılmaz, “Belediyemizin hizmetlerini daha da ileriye taşımak için çalışacak bu değerli ekibin, şehrimize ve vatandaşlarımıza en iyi hizmeti sunacağına inanıyorum” dedi. “Verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz” Şehitkamil’in kalkınması ve hizmetlerin daha etkin bir şekilde sunulması hedefiyle çalıştıklarını dile getiren Başkan Umut Yılmaz, “Halkımızın inancı, güveni ve desteği sayesinde Şehitkamil’de yeni bir dönemi hep birlikte başlattık. Seçim sürecinde; her vatandaşımızı birebir dinleyerek, sorunlarını anlamaya ve çözümler üretmeye çalıştım. Halkımızın güvenine layık olabilmek için gece-gündüz demeden çalıştım ve halkımızla birlikte büyük bir zafer elde ettik. Bu zafer; sadece benim değil, hepimizin zaferidir. Bu zafer, halkımızın iradesini temsil etmenin ve şehrimiz için daha iyi bir gelecek inşa etmenin önünü açan bir zaferdir. Halkımıza, bu güven ve desteğin karşılığını en iyi şekilde vereceğime söz verdim. Birlikte çalışacağım Yusuf Açıkgöz, Ceyda Gürsel, Cihan Ekici ve Arkın Bereketoğlu ile birlikte elimizden gelenin fazlasını yaparak verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz” açıklamasını yaptı. Yusuf Açıkgöz, Ceyda Gürsel, Cihan Ekici ve Arkın Bereketoğlu’nun görev alacakları alanlar ve sorumlulukları hakkında detaylı bilgi ise ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşılacak.
Eskişehir İşleri artan hamalların günlük kazancı 3 bin liranın altına düşmüyor Eskişehir’deki Reşadiye Camii önünde, adeta Hamal Pazarı olan bölgede günlük işte çalışmak için bekleyen emekçiler, işleri havaların ısınması ile arttı. Hamallar, yağışsız ve güzel havayı fırsat bilerek evlerini veya eşyalarını taşımak isteyen vatandaşların sayısının artması nedeniyle işlerinin yoğunlaştığını ve günlük kazançlarının 3 bin liranın altına düşmediğini söyledi. Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte artan sıcaklıklar Reşadiye Camii önünde kurulan Hamal Pazarı’nda işleri arttırdı. Yağışsız ve güzel havayı fırsat bilerek ev ve eşya taşıma işlerine başlayan vatandaşlar kış aylarında bazı günler hiç iş almayan hamalların hem cebini doldurdu, hem de yüzünü güldürdü. Günlük kazançlarının 3 bin liranın altına düşmediğini dile getiren emekçi vatandaşlar işlerden memnun olduklarını belirtirken, ilerleyen günlerde yoğunluğun daha da artmasını beklediklerini dile getirdi. Öte yandan, Hamal Pazarı’nda demirlerin üzerinde oturarak bekleyen vatandaşlar yetkililerden Reşadiye Camii’nin önüne bank yapılmasını talep etti. “Günlük kazancım 3 bin liradan aşağı düşmüyor” Eskişehir’de hamallık yapan Mithat Gök, “İşler 10 numara, çok güzel. Vatandaşların evlerini taşımaları sebebiyle talepler yüksek. Her gün ortalama 2 iş alıyorum, günlük kazanıyorum. Günlük kazancım 3 bin liradan aşağı düşmüyor. Durumdan memnunuz ve ilerleyen günlerde yoğunluğun artmasını bekliyoruz. Buradan müşterilerimize şunu söylemek istiyorum, işçi alacağınız zaman mutlaka Reşadiye Camii’nin önüne gelin. Şu anda kişi başı ortalama taşıma ücreti bin 500 TL” dedi. “Yetkililer duysun sesimizi, belediye yapsın buraları” Reşadiye Camii önünde kurulan Hamal Pazarı’nda çalışan Aydın Osman ise yetkililere bir çağrıda bulunarak, “Yaklaşık 30 yıldır burada bekliyorum, hala 1 tane oturak koymadılar. Bakın millet halen demirlerin üstünde bekliyor. Tamam oturalım ama bu durum demirlere de zarar veriyor. Yetkililer duysun sesimizi, belediye yapsın buraları” ifadelerini kullandı.