EKONOMİ - 25 Nisan 2023 Salı 15:55

Sosyal güvenlikte merak edilen sorular ‘Türkiye-Almanya Danışma Günleri’nde cevaplanıyor

A
A
A
Sosyal güvenlikte merak edilen sorular ‘Türkiye-Almanya Danışma Günleri’nde cevaplanıyor

Türk ve Alman vatandaşlarını sosyal güvenlik konusunda bilgilendirmek amacıyla düzenlenen ‘Türkiye-Almanya Danışma Günleri’ SGK Fatih Sosyal Güvenlik Merkezi Hizmet Binası’nda başladı. Danışmanlık hizmeti 25-26-27 Nisan tarihlerinde SGK Fatih Sosyal Merkezi Hizmet Binası’nda verilecek.

Türk ve Alman vatandaşlarını sosyal güvenlik konusunda bilgilendirme amacıyla düzenlenen ‘Türkiye - Almanya Danışma Günleri’ SGK Fatih Sosyal Güvenlik Merkezi Hizmet Binası’nda başladı. ‘Türkiye - Almanya Danışma Günleri’ Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Alman Emeklilik Sigortası Kurumları işbirliğinde düzenleniyor. 25-26-27 Nisan tarihlerinde danışmanlık hizmeti verilecek programdan İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova illerinde ikamet eden Türk ve Alman vatandaşları ile bu kişilerin aile bireyleri yararlanabilecek.

Danışma hizmetinin verileceği programda Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin öngördüğü; yaşlılık, malullük, ölüm ve hastalık halinde sağlanan sosyal güvenlik haklarına ve yurtdışında geçen sürelerin borçlanma yoluyla değerlendirilmesine ilişkin sorular Türk ve Alman uzmanlar tarafından cevaplandırılacak.

Sosyal güvenlikte merak edilen sorular ‘Türkiye-Almanya Danışma Günleri’nde cevaplanıyor

Danışma hizmetinin ilk gününde açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yurtdışı Sözleşmeler Emeklilik Daire Başkanı Ramazan Elma, "Türkiye Almanya Danışma Günleri‘nin bu yıl 62’incisi düzenliyor. Alman Emeklilik Sigortası Kurumları ile ortak bir program düzenliyoruz. Programdan; İstanbul, Yalova, Kocaeli ve Tekirdağ illerinde ikamet eden Türk ve Alman sigortalılarımız yararlanabilecek. Bu etkinlik kapsamında vatandaşlarımız Türk ve Alman uzmanlar ile birebir görüşmeler yapabilecek. Vatandaşlarımıza sosyal güvenlik konusunda ücretsiz danışmanlık hizmeti vereceğiz. Danışma gününde hizmet almak isteyen vatandaşlarımız web sayfamızdan randevu oluşturdu, bu randevu sistemiyle etkinliğimizi sürdüreceğiz. Emeklilik, yurtdışında geçen sürelerin borçlandırılması, malullük gibi konularda danışmanlık hizmeti vereceğiz" açıklamalarında bulundu.

Alman Emeklilik Sigortası Kurumları Daire Başkanı Monica Brich ise "Hem Türk hem Alman vatandaşlarına danışmanlık hizmeti veriyoruz. Türkiye ve Almanya’da çalışmış ya da Türkiye ile sosyal güvenlik alanında bağlantısı olan sigortalılarımıza danışmanlık hizmeti veriyoruz. Türkiye’deki hizmetlerinin Almanya’da ne şekilde fayda sağlayabileceği, emekli maaşları, dul maaşları ile ilgili konularda yoğun olarak sorular geliyor. Danışma günlerinde Perşembe günü akşamına kadar bu soruları cevaplıyor olacağız" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Sümerevler’de park çalışmaları devam ediyor Adıyaman Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, Sümerevler Mahallesi’ndeki park çalışmasını hızlandırdı. Park, yaz tatili bitmeden hizmete açılacak. Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin talimatları ile kentin dört bir yanında yeşil alan çalışmalarına hız veren ekipler, Sümerevler Mahallesi’nde yapımı süren 7 bin 500 metrekare büyüklüğündeki parkı yaz bitmeden vatandaşın hizmetine sunacak. Yaklaşık yüzde 60’ı yeşil alandan oluşan park içerisinde hem çocukların eğlenebilecekleri oyun grupları hem de yetişkinlerin keyifle vakit geçirebilecekleri spor ve yaşam alanları yer alacak. Çalışmayla ilgili bilgi veren Park ve Bahçeler Müdürü İdris İde, yeşil alanları, yürüyüş, koşu, bisiklet parkurları, çocuk oyun grupları, spor sahaları ve piknik yapmaya uygun kamelyaları ile parkın tam bir yaşam kompleksi olacağını söyledi. İde, “Sümerevler Mahallesi Eski Besni Caddesi üzerinde bulunan parkımızda çalışmalarımız devam etmektedir. Yapımına başlanan park alanımız toplamda 7 bin 500 metrekare alana sahip olurken, bunun 4 bin 250 metrekaresi yeşil alan, geri kalan 3 bin 250 metrekaresi ise sert zeminden oluşmaktadır. Parkımız içerisinde 25 adet araç otoparkı, 200 metrekare basketbol sahası, 385 metrekare yürüyüş, koşu ve bisiklet parkuru,450 metrekare çocuk oyun alanı ile 10’lu fitness spor aletleri takımının olduğu bir alandan oluşacaktır. Ayrıca, Adıyaman iklimine uygun 218 adet ağaç dikimi ile aydınlatma sistemi yapılacaktır. Kurmakta olduğumuz oyun grubu toplamda 450 metrekare alana sahip olup aynı anda 40 ila 50 çocuğun birlikte oyun oynayabileceği bir alanı içerisinde barındırarak, parkımızın etrafına kamelya ve banklarımızda yerleştirilecektir. Mahalle sakinlerimizin çocuklarıyla birlikte keyifle vakit geçirebilecekleri bir alan oluşturuyoruz. Parkımız şimdiden şehrimize hayırlı olsun” diye konuştu.
Aydın İmamdı muhtar oldu Nazilli’nin 230 seçmeni bulunan kırsal Toygar Mahallesi’nde 31 yıl imamlık görevini yürüten 54 yaşındaki Mehmet Öztürk, emekli olmasının ardından yerel seçimlere muhtar adayı olarak girdi. Dedesinin izinden gittiğini söyleyen imam Öztürk, mevcut muhtara karşı seçimleri kazanarak şimdi de muhtar oldu. Nazilli’de 230 seçmeni bulunan Toygar Mahallesi 31 Mart seçimlerinde gündem oldu. 31 yıl bir ay mahallede imamlık görevini yürüten 54 yaşındaki Mehmet Öztürk, emekli olmasının ardından yerel seçimlere muhtar adayı olarak girdi. Nazilli’ye 10 kilometre uzaklıktaki kırsal Toygar Mahallesi Muhtarlığı için aday olan emekli imam Mehmet Öztürk, 212 oyun geçerli sayıldığı sandıktan 127 oy çıkartarak rakibi mevcut muhtar Mehmet Mutlu Özdemir’e karşı galip çıktı. Rakibi ise 68 oyda kaldı. “Dedemin izinden gidiyorum” 31 yıl 1 ay imam olarak görev yaptığı mahallesinin her karışını ve her bireyini iyi bildiğini ifade eden muhtar Mehmet Öztürk, "Emekli olmamın hemen ardından seçimlere girdim ve muhtarlığı kazandım. Muhtar oldum ancak halen mahallemize bir imam atanmadı. Ben de bu süreçte son 7 aydır imamlık görevimi sürdürüyorum. Muhtar seçilince de hem muhtar hem imam hem de mahallenin bakkalı olarak görevime devam ediyorum. Rahmetli dedem 1930-1940 arasında Afyon’da muhtarlık yaptı. Babam da Hacı Osman Kuyusu Camisi’nde 30 yıl imamlık yaptı. Oğlum da şu an imam olarak görev yapıyor. Annemin babası da 30 yıl bakkallık yaptı. Ben de 22 yaşında göreve başladığım mahallemde hem imamlık hem de bakkallık yaptım. Yani ailecek hem imamlık hem de bakkallık yapmaktayız" dedi. “Mahallemin ihtiyaçlarını çok iyi biliyorum” Mahallesinin ihtiyaçlarını çok iyi bildiğini sözlerine ekleyen Öztürk, “Mahallemde görev süremde vatandaşımızdan hiçbir şekilde para almadım. Tamamen gönül bağı ile mahalleme hizmet ettim. İmamlık görevim sırasında uzun yıllar Nazilli’den gelip gittim. Benden sonra imam olarak gelecek olan arkadaşımızın lojman sorunu yaşamasını istemiyorum. Öncelikli yapılacakların başında imam lojmanı, cemiyet alanı, içme suyu ve taş döşeme sorunlarını çözmek istiyorum. Telefon şebekeleri çekmediği için internet ulaşımında sabit internet ile soruna çözüm olmaya çalıştım. Ufak tefek işleri de zamanla yapacağız" şeklinde konuştu. “Öncelikle gönül bağı kurulmalı” Muhtar ve imamların öncelikli olarak vatandaşın kalbine girmesi gerektiğini ifade eden Mehmet Öztürk, “İmamlık ve muhtarlık gönül işidir. Vatandaşınla beraber çalışacaksın ki sorunları hep birlikte çözebilelim. Bu hizmete talip olanlar öncelikle gönül bağı kurmalı, yani mahallesinde aileden biri gibi olmalıdır” dedi.